Fotografie: Tomáš Martínez |
Proč zkusit černou rýži
Černá rýže skvěle chutná jen tak vařená jako příloha nebo z ní můžete vykouzlit lahodnou sladkou rýžovou kaši. Tento druh rýže má navíc vysoký obsah železa, vitamínu E, aminokyselin, vlákniny a především antioxidantů. Rýže je také přirozeně bezlepková a hodí se i pro celiaky. Vyzkoušejte netradičně rýži do salátu, v kterém krásně vynikne její typická chuť. Stačí jen ochutit kvalitní sójovou omáčkou, opraženými semínky, sýrem fetou a čerstvou petrželkou.
SUROVINY :
černá rýže | 90 g |
červená paprika | 100 g |
žlutá paprika | 100 g |
avokádo | 150 g |
okurka | 100 g |
sojová omáčka | 10 g |
citrónová šťáva | 10 g |
slunečnicová semínka | 20 g |
sýr feta | 50 g |
petrželová nať | 10g |
POSTUP:
Rýži propláchneme a vaříme v dvojnásobném množství vody 35 minut. Mezitím si pokrájíme papriku na větší kousky. Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku a také pokrájíme na plátky. Slunečnicová semínka orestujeme na sucho na pánvi. Mírně vychladlou rýži smícháme se zeleninou a dochutíme sójovou omáčkou, citronovou šťávou a pokrájenou petrželkou. Na závěr posypeme sýrem.
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím.
Výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | Kritéria Vím, co jím | |
280 g | 2 porce | hlavní jídlo | |||
energetická hodnota (kcal] | kcal | 407 | 145 | 814 | max 400-700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 13 | 4,5 | 25,1 | - |
sacharidy | g | 47 | 16,8 | 93,8 | - |
z toho cukry | g | 7 | 2,5 | 14,1 | - |
tuky | g | 17 | 6 | 33,7 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SAFA) | g | 5 | 1,9 | 10,6 | ≤1,1 g/100 g nebo ≤ 13% energetické hodnoty |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,1 g/100 g nebo ≤ 1,3% energetické hodnoty |
vláknina | g | 6 | 2,2 | 12,2 | |
sodík | mg | 0 | 0,147 | 0,826 | ≤ 2,2 mg/kcal |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 2,5 g/100g nebo 13% energetické hodnoty |
Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog
Fotografie: Tomáš Martínez