Zdravá bábovka z banánů, medu a celozrnné mouky
Díky banánům je tato bábovka krásně vláčná a přirozeně sladká, doporučuji použít do těsta banány již zralejší. Banány také doplní našemu organismu draslík, vitamín B6, mangan, vitamín C a vlákninu. Špaldová celozrnná mouka má oproti bílé pšeničné mouce zachované všechny živiny a je bohatým zdrojem vitamínů skupiny B, hořčíku, fosforu, zinku, železa a draslíku. Na pečení bábovky jsem si oblíbila silikonovou formu, která se nemusí již vymazávat tukem a vysypávat moukou.
RECEPT: ZDRAVÁ BANÁNOVÁ BÁBOVKA
Suroviny na 30 porcí:
mouka celozrnná špaldová 300 g
sůl 1 g
kypřící prášek 12 g
olej řepkový 100 g
banán 360 g
kakao 20 g
jogurt bílý nízkotučný 200 g
med 130 g
vanilkový extrakt 5 g
citrónová šťáva 10 g
vejce 100 g
POSTUP:
Nejdříve smícháme v míse tekuté ingredience – vejce, olej, jogurt, med a vanilkový extrakt a vše spojíme. Banány rozmačkáme, zakápneme citrónovou šťávou a přidáme k těstu a opět důkladně promícháme. Na závěr přisypeme mouku, kypřící prášek a špetku soli. Do silikonové formy na bábovku (nebo klasické bábovkové formy, kterou je nutné vymazat tukem a vysypat moukou) nalijeme polovinu těsta. Druhou polovinu těsta dochutíme kakaem a nalijeme do formy. Pečeme v předehřáté troubě na 180 ° C cca 40 minut.
Nutriční složení 1 porce:
energie | 99 kcal |
bílkoviny | 2 g |
sacharidy | 13 g |
z toho cukry | 4 g |
tuky | 4 g |
SFA | 0 g |
TFA | 0 g |
vláknina | 1 g |
sůl | 0 g |
přidaný cukr | 4 g |