Zdravá bábovka z banánů, medu a celozrnné mouky

Díky banánům je tato bábovka krásně vláčná a přirozeně sladká, doporučuji použít do těsta banány již zralejší.  Banány také doplní našemu organismu draslík, vitamín B6, mangan, vitamín C a vlákninu. Špaldová celozrnná mouka má oproti bílé pšeničné mouce zachované všechny živiny a je bohatým zdrojem vitamínů skupiny B, hořčíku, fosforu, zinku, železa a draslíku. Na pečení bábovky jsem si oblíbila silikonovou formu, která se nemusí již vymazávat tukem a vysypávat moukou

RECEPT: ZDRAVÁ BANÁNOVÁ BÁBOVKA

Suroviny na 30 porcí:

mouka celozrnná špaldová 300 g

sůl 1 g

kypřící prášek 12 g

olej řepkový 100 g

banán 360 g

kakao 20 g

jogurt bílý nízkotučný 200 g

med 130 g

vanilkový extrakt 5 g

citrónová šťáva 10 g

vejce 100 g

 

POSTUP:

Nejdříve smícháme v míse tekuté ingredience – vejce, olej, jogurt, med a vanilkový extrakt a vše spojíme. Banány rozmačkáme, zakápneme citrónovou šťávou a přidáme k těstu a opět důkladně promícháme. Na závěr přisypeme mouku, kypřící prášek a špetku soli. Do silikonové formy na bábovku (nebo klasické bábovkové formy, kterou je nutné vymazat tukem a vysypat moukou) nalijeme polovinu těsta. Druhou polovinu těsta dochutíme kakaem a nalijeme do formy. Pečeme v předehřáté troubě na 180 ° C cca 40 minut.

Nutriční složení 1 porce:

  energie
99 kcal  
  bílkoviny
2 g  
  sacharidy
13 g  
   z toho cukry
4 g  
  tuky
4 g  
   SFA
0 g  
   TFA
0 g  
  vláknina
1 g  
  sůl
0 g  
  přidaný cukr
4 g  
 
----------------------------------------------------------------------------------------------

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím.

Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog
Fotografie: Tomáš Martínez