Vždy je důležité vzít v potaz, o jaký druh (resp. část zvířete, ze které maso pochází) se jedná. Pokud zvolíte libovou vepřovou kýtu, tuku bude mít méně než například tučné kuřecí stehno. Vepřového masa tedy není třeba se obávat, kromě kvalitních bílkovin nám přináší i některé vitaminy (především vitamin B12) a minerální látky (zejména železo a zinek).
Vepřová kýta na červeném víně a zelenině
Vepřové maso má často pověst tučného masa, kterému je vhodné se vyhýbat. Není tomu ale tak a i vepřové maso má ve zdravém jídelníčku své místo.
Plnohodnotné jídlo by mělo vždy obsahovat i dostatek zeleniny, a proto s ní při přípravě určitě nešetřete, využít můžete i další druhy zeleniny, které zrovna budete mít k dispozici (například petržel, dýni, kedlubnu, lilek apod.). Zelenina pokrm obohatí o vlákninu a další prospěšné látky a zároveň i celý pokrm energeticky odlehčí.
Jako příloha se hodí například bramborová kaše, můžete si ji zpestřit tím, že kromě brambor do ní přidáte i trochu mrkve nebo celeru.
Suroviny
vepřová kýta | 800 g |
konzervová rajčata nebo rajčatové pyré | 400 g |
mrkev | 300 g |
řapíkatý celer | 300 g |
cibule | 120 g |
česnek | 12 g |
řepkový olej | 12 ml |
červené víno | 150 ml |
sůl | 4 g |
vývar na zředění | |
pepř, bobkový list, rozmarýn, petrželka |
Bramborová kaše:
brambory | 800 g |
polotučné mléko | 250 ml |
Flora Gold | 15 g |
sůl | 3 g |
Postup
Všechnu zeleninu očistíme. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na oleji, po chvíli přidáme na plátky nakrájený česnek a na kolečka nakrájenou mrkev a dále opékáme. Poté přidáme nakrájený řapíkatý celer. Maso omyjeme, nakrájíme na větší kostky a ochutíme solí a pepřem, přidáme k zelenině a opékáme. Přidáme bobkový list, rozmarýn a podlijeme červeným vínem. Víno necháme odpařit, poté přidáme rajčata a dle potřeby zředíme vodou nebo vývarem. Dusíme pozvolna pod pokličkou cca hodinu a půl, dokud není maso měkké.
Brambory oškrábeme, nakrájíme a uvaříme doměkka. Mléko si ohřejeme, přidáme k uvařeným bramborám, osolíme a vyšleháme kaši. Na závěr přidáme Floru Gold pro zjemnění. Před podáváním ještě můžeme posypat nasekanou petrželkou. (hmotnost hotové porce = 480 g)
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
6 porcí | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 437,9 |
79,8 | 2627,2 | 400-700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 36 |
6,6 | 216 | - |
sacharidy | g | 39,8 |
7,3 | 238,8 | - |
z toho cukry | g | 9,4 | 1,7 | 56,5 | - |
tuky | g | 11,8 |
2,1 | 70,6 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 3,4 |
0,6 | 20,6 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 |
0 | 0,1 | ≤ 15 g/100 g |
vláknina | g | 7,1 |
1,3 | 42,9 | ≥ 1,2 g/100 g |
sůl | g | 2,2 |
0,4 | 13,2 | ≤ 0,875g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).