Recepty 30. 1. 2019 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Vepřová kýta na červeném víně a zelenině

Vepřové maso má často pověst tučného masa, kterému je vhodné se vyhýbat. Není tomu ale tak a i vepřové maso má ve zdravém jídelníčku své místo.

Vepřová kýta s bramborovou kaší
Vepřová kýta na červeném víně a zelenině - foto: Marek Žilka

Vždy je důležité vzít v potaz, o jaký druh (resp. část zvířete, ze které maso pochází) se jedná. Pokud zvolíte libovou vepřovou kýtu, tuku bude mít méně než například tučné kuřecí stehno. Vepřového masa tedy není třeba se obávat, kromě kvalitních bílkovin nám přináší i některé vitaminy (především vitamin B12) a minerální látky (zejména železo a zinek).

Plnohodnotné jídlo by mělo vždy obsahovat i dostatek zeleniny, a proto s ní při přípravě určitě nešetřete, využít můžete i další druhy zeleniny, které zrovna budete mít k dispozici (například petržel, dýni, kedlubnu, lilek apod.). Zelenina pokrm obohatí o vlákninu a další prospěšné látky a zároveň i celý pokrm energeticky odlehčí.

Jako příloha se hodí například bramborová kaše, můžete si ji zpestřit tím, že kromě brambor do ní přidáte i trochu mrkve nebo celeru.

Suroviny

vepřová kýta  800 g
konzervová rajčata nebo rajčatové pyré 400 g
mrkev 300 g
řapíkatý celer 300 g
cibule 120 g
česnek 12 g
řepkový olej 12 ml
červené víno 150 ml
sůl 4 g
vývar na zředění  
pepř, bobkový list, rozmarýn, petrželka  

Bramborová kaše:

brambory 800 g
polotučné mléko 250 ml
Flora Gold 15 g
sůl 3 g

Postup

Všechnu zeleninu očistíme. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na oleji, po chvíli přidáme na plátky nakrájený česnek a na kolečka nakrájenou mrkev a dále opékáme. Poté přidáme nakrájený řapíkatý celer. Maso omyjeme, nakrájíme na větší kostky a ochutíme solí a pepřem, přidáme k zelenině a opékáme. Přidáme bobkový list, rozmarýn a podlijeme červeným vínem. Víno necháme odpařit, poté přidáme rajčata a dle potřeby zředíme vodou nebo vývarem. Dusíme pozvolna pod pokličkou cca hodinu a půl, dokud není maso měkké.

Brambory oškrábeme, nakrájíme a uvaříme doměkka. Mléko si ohřejeme, přidáme k uvařeným bramborám, osolíme a vyšleháme kaši. Na závěr přidáme Floru Gold pro zjemnění. Před podáváním ještě můžeme posypat nasekanou petrželkou. (hmotnost hotové porce = 480 g) 

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

6 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal 437,9
79,8 2627,2 400-700 kcal/porci
bílkoviny g 36
6,6 216 -
sacharidy g 39,8
7,3 238,8 -
z toho cukry g 9,4 1,7 56,5 -
tuky g 11,8
2,1 70,6 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g 3,4
0,6 20,6 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g 0
0 0,1 ≤ 15 g/100 g
vláknina g 7,1
1,3 42,9 ≥ 1,2 g/100 g
sůl g 2,2
0,4 13,2 ≤ 0,875g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).



Mohlo by vás také zajímat: