Těstoviny a pokrmy z nich se těší velké oblibě a není se čemu divit - mají totiž mnoho plusů.
Tagliatelle s dýňovou omáčkou a vepřovou kýtou
Na dnešek připadá Světový den těstovin. A jak jinak ho oslavit než těstovinovým receptem, který se navíc perfektně hodí právě do tohoto ročního období. Hlavní roli v něm totiž kromě těstovin hraje dýně, která je skvělou podzimní surovinou, využitelnou na stovky způsobů. O tom, že si s těstovinami rozumí, snad není pochyb. A pokud přece, vyzkoušejte tento recept na tagliatelle s masem a dýňovou omáčkou a přesvědčte se sami.
- Jejich příprava je snadná, mají dlouhou trvanlivost, jsou relativně levné, dají se připravit na nespočet způsobů a v neposlední řadě chutnají skoro každému.
- Jsou lehce stravitelné a slouží jako zdroj složených sacharidů, v menší míře pak bílkovin, vlákniny a v závislosti na použitých surovinách i vitamínů a minerálních látek.
Samy o sobě však nejsou plnohodnotným pokrmem. Je nutné je doplnit o další suroviny, jako je tomu v tomto receptu - maso a ricotta jako zdroj bílkovin a zelenina v podobě dýně jako zdroj vitamínů a minerálních látek.
Chcete-li se o těstovinách dozvědět víc, přečtěte si náš Rádce spotřebitele: Průvodce světem těstovin.
- Dýně je bohatá na řadu vitaminů (vit. C, sk. B, provitamin A), minerálních látek (draslík, hořčík) a antioxidantů (batakatoren, lutein). Výhodou dýně hokkaido je to, že se nemusí loupat. Ušetříte si tedy práci a zároveň se neochudíte o cenné látky, které se ve slupce a těsně pod ní ukrývají.
Jak už bylo řečeno výše, hlavní jídlo by mělo vždy obsahovat zdroj bílkovin, proto přidejte maso. Volte ale libové části, které neobsahují zbytečně moc tuku, což je například právě vepřová kýta. Lze ale samozřejmě využít i kuřecí nebo krůtí maso. Kromě toho do omáčky pro zjemnění přidejte ricottu. Ricotta je syrovátkový sýr, který má poměrně nízký obsah tuku a velkou výhodou je i nízký obsah soli.
Ingredience: 2 porce
dýně hokkaido (nebo jiný druh) | 1 000 g |
vepřová kýta | 400 g |
těstoviny tagliatelle | 220 g |
ricotta | 120 g |
bílé víno | 100 ml |
mozzarella | 30 g |
cibule | 80 g |
česnek | 20 g |
řepkový olej | 8 g |
sůl | 6 g |
sušený zázvor | 5 g |
mletý pepř | 1 g |
Postup
- Dýni rozpůlíme, vydlabeme semínka, oloupeme a nakrájíme na větší měsíčky (pokud máme dýni hokkaido, tak nemusíme loupat). Dýni opepříme, osolíme a dáme péct do trouby. Společně s dýní můžeme dát péct i vepřovou kýtu (nebo ji připravíme samostatně na nudličky opečenou na pánvi).
- Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na troše oleje na pánvi, po chvíli přidáme prolisovaný česnek a chvíli restujeme.
- Podlijeme vínem, necháme ho odpařit a přidáme pokrájenou pečenou dýni. Podlijeme trochou vody (nebo vývaru) a ochutíme solí, pepřem a špetkou sušeného zázvoru. Vaříme cca 10-15 minut a omáčku rozmixujeme dohladka, dle potřeby dochutíme.
- Mezitím si dle návodu na obale připravíme těstoviny.
- Do omáčky přidáme nakrájené upečené maso. Prohřejeme a vmícháme uvařené těstoviny i s trochou vody, ve které se vařily.
- Na závěr do omáčky přidáme ricottu a servírujeme.
- Porce na talíři ozdobíme kouskem natrhané mozarelly a čerstvými bylinkami.
výživové údaje | na porci | na 100 g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
2 porce | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 506 | 103 | 2 025 | 400-700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 7 | 34 | 137,6 | - |
sacharidy | g | 12,8 | 62,5 | 250 | - |
z toho cukry | g | 7 | 1,4 | 27,9 | - |
tuky | g | 2,5 | 12,3 | 49,3 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 1,0 | 4,9 | 19,6 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 15 g/100 g |
vláknina | g | 1,4 | 7 | 28,2 | ≥1,2 g/100 g |
sůl | g | 1,8 | 0,36 | 7,059 | ≤ 10,875g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).