Jsou dny, kdy jednoduše nemáme čas dlouze vyvářet, ale přesto potřebujeme zasytit celou rodinu. Pak hledáme recepty, které jsou rychlé a ideálně z jednoho hrnce. A přesně takový je náš dnešní recept. Jednoduchý, efektní a hotový do 30 minut, navíc nutričně vyvážený.
- Krůtí maso je v porovnání s ostatní drůbeží nejméně tučné, nepodporuje usazování cholesterolu a je tak velmi vhodné pro osoby trpící srdečními a cevními onemocněními, a hodí se rovněž do redukčních diet. Krůtí maso je zdrojem plnohodnotných bílkovin a je velmi dobře stravitelné. Najdeme v něm i železo, vápník a zinek, z vitamínů pak především ty ze skupiny B.
V receptu jsme použili kalifornský sýr Monterey Jack, který má jemnou, smetanovou chuť a dobře se roztéká, což je právě zde velmi žádoucí, protože se jím těstoviny krásně obalí. Jako alternativu můžete použít i sýr Cheddar.
Směs koření Taco se hodí nejen na přípravu tradičních mexických tacos, ale dokonalou chuť a vůni dodá také tomuto pokrmu s těstovinami.
Tip: Taco koření si můžete připravit i doma. Stačí smíchat 1 lžičku chilli, 1 lžičku mletého kmínu, 1/4 lžičky sušeného česneku, 1/4 lžičky sušené cibule, 1/4 lžičky sladké červené papriky a 1/4 lžičky sušeného oregana.
Ingredience: 4 porce
krůtí mleté maso |
300 g |
1 ks cibule |
100 g |
plechovka krájených loupaných rajčat |
400 g |
polotučné mléko |
200 ml |
1 lžíce taco koření |
10 g |
sýr Monterey jack (nebo cheddar) |
60 g |
semolinové těstoviny (nejlépe typ Rigatoni nebo Cornetti Rigati) |
300 g |
řepkový olej |
30 ml |
čerstvý koriandr |
20 g |
Postup
- Cibuli nakrájíme nadrobno a opečeme ve větším hrnci na rozpáleném oleji.
- Po chvilce přidáme krůtí maso a za stálého míchání ho orestujeme ze všech stran.
- Maso zasypeme taco kořením a důkladně promícháme.
- Do hrnce přilijeme mléko a přivedeme k varu.
- Přidáme rajčata, zalijeme vodou a opět přivedeme k varu.
- Maso necháme vařit přibližně 15 minut.
- Poté do hrnce nasypeme těstoviny. Pokud by se nám zdálo, že je v hrnci málo tekutiny, můžeme přilít trochu vody.
- Dále vaříme podle druhu těstovin a údajů na obale 8-12 minut.
- Jakmile jsou těstoviny vařené, přisypeme do hrnce nastrouhaný sýr a necháme ho rozpustit.
- Porce na talíři posypeme nasekaným koriandrem.
výživové údaje |
na porci |
na 100 g |
celkem |
kritéria Vím, co jím |
|
|
|
|
4 porce
|
energetická hodnota (kcal) |
kcal |
509 |
117 |
2 037 |
400-700 kcal/porci
|
bílkoviny |
g |
31,3 |
7,2 |
125 |
- |
sacharidy |
g |
29,7 |
13,7 |
239 |
- |
z toho cukry |
g |
8,8 |
2 |
35,1 |
- |
tuky |
g |
16,1 |
3,7 |
64,2 |
- |
z toho |
|
- |
- |
- |
- |
nasycené mastné kyseliny (SFA) |
g |
4,3 |
1 |
17,1 |
≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) |
g |
0 |
0 |
0 |
≤ 0,15 g/100 g |
vláknina |
g |
5,6 |
1,3 |
22,2 |
≥ 1,2 g/100 g |
sůl |
g |
1,04 |
0,24 |
4,16 |
≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr |
g |
0 |
0 |
0 |
≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).