Recepty 18. 10. 2023 | Bc. Martina DrtinováBc. Martina Drtinová

Krůtí taco těstoviny

Jsou dny, kdy jednoduše nemáme čas dlouze vyvářet, ale přesto potřebujeme zasytit celou rodinu. Pak hledáme recepty, které jsou rychlé a ideálně z jednoho hrnce. A přesně takový je náš dnešní recept. Jednoduchý, efektní a hotový do 30 minut, navíc nutričně vyvážený.

Foto: Pavla Vomastková
  • Krůtí maso je v porovnání s ostatní drůbeží nejméně tučné, nepodporuje usazování cholesterolu a je tak velmi vhodné pro osoby trpící srdečními a cevními onemocněními, a hodí se rovněž do redukčních diet. Krůtí maso je zdrojem plnohodnotných bílkovin a je velmi dobře stravitelné. Najdeme v něm i železo, vápník a zinek, z vitamínů pak především ty ze skupiny B.

V receptu jsme použili kalifornský sýr Monterey Jack, který má jemnou, smetanovou chuť a dobře se roztéká, což je právě zde velmi žádoucí, protože se jím těstoviny krásně obalí. Jako alternativu můžete použít i sýr Cheddar. 

Směs koření Taco se hodí nejen na přípravu tradičních mexických tacos, ale dokonalou chuť a vůni dodá také tomuto pokrmu s těstovinami.

Tip: Taco koření si můžete připravit i doma. Stačí smíchat 1 lžičku chilli, 1 lžičku mletého kmínu, 1/4 lžičky sušeného česneku, 1/4 lžičky sušené cibule, 1/4 lžičky sladké červené papriky a 1/4 lžičky sušeného oregana.

Ingredience: 4 porce

krůtí mleté maso 300 g 
1 ks cibule 100 g 
plechovka krájených loupaných rajčat 400 g 
polotučné mléko 200 ml 
1 lžíce taco koření 10 g 
sýr Monterey jack (nebo cheddar) 60 g 
semolinové těstoviny (nejlépe typ Rigatoni nebo Cornetti Rigati) 300 g 
řepkový olej 30 ml 
čerstvý koriandr 20 g 

Krůtí taco těstovinyPostup 

  1. Cibuli nakrájíme nadrobno a opečeme ve větším hrnci na rozpáleném oleji.
  2. Po chvilce přidáme krůtí maso a za stálého míchání ho orestujeme ze všech stran.
  3. Maso zasypeme taco kořením a důkladně promícháme.
  4. Do hrnce přilijeme mléko a přivedeme k varu.
  5. Přidáme rajčata, zalijeme vodou a opět přivedeme k varu.
  6. Maso necháme vařit přibližně 15 minut.
  7. Poté do hrnce nasypeme těstoviny. Pokud by se nám zdálo, že je v hrnci málo tekutiny, můžeme přilít trochu vody.
  8. Dále vaříme podle druhu těstovin a údajů na obale 8-12 minut.
  9. Jakmile jsou těstoviny vařené, přisypeme do hrnce nastrouhaný sýr a necháme ho rozpustit.
  10. Porce na talíři posypeme nasekaným koriandrem.
výživové údaje na porci na 100 g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  509 117   2 037 400-700 kcal/porci
bílkoviny g  31,3 7,2  125  -
sacharidy g 29,7  13,7  239  -
   z toho cukry g 8,8  35,1  -
tuky g  16,1 3,7   64,2 -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  4,3  17,1 ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g 5,6  1,3   22,2 ≥ 1,2 g/100 g
sůl g  1,04 0,24  4,16  ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).



Mohlo by vás také zajímat: