Recepty 23. 1. 2019 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Křupavé müsli s mákem a povidly

Zapékané müsli z obchodu bývá většinou zbytečně moc sladké a často i tučné. Není ale vůbec nic těžkého si müsli připravit doma z opravdu kvalitních surovin a s menším množstvím cukru i tuku. Vyzkoušet můžete i méně tradiční kombinace, jako jsou třeba tyto křupavé müsli s mákem a povidly.

Křupavé mysli s mákem - foto: Marek Žilka

Základ müsli tvoří ovesné vločky, které jsou nutričně velmi hodnotnou potravinou. Ovesné vločky jsou mimo jiné bohatým zdrojem betaglukanů, které se řadí mezi rozpustnou vlákninu a napomáhají ke snižování hladiny krevního cholesterolu.  Mák je taktéž bohatý na vlákninu, vitaminy a minerální látky (především vápník). Povidla müsli osladí a není třeba už přidávat další cukr. Zároveň bude müsli díky nim krásně křupavé.

Müsli je skvělé především v kombinaci s bílým jogurtem a čerstvým ovocem. Využijete ho nejen na snídani, ale i na svačinu.

Suroviny 

ovesné vločky  400 g
švestková povidla 80 g
mák 40 g

Postup

Vločky smícháme s mákem (lépe se hodí pomletý mák) a povidly. Pokud jsou povidla moc tuhá, krátce je zahřejeme, aby povolila a lépe se s nimi pracovalo. Ze směsi tvoříme rukou malé hrudky a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme při 160 °C cca 15 minut, během pečení občas promícháme a kontrolujeme, aby se müsli nespálilo. Upečené müsli vyndáme z trouby a necháme vychladnout.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

x porcí
energetická hodnota (kcal) kcal  1966 378 1966  
bílkoviny g  75,6 14,5 75,6 -
sacharidy g  323,6 62,2 323,6 -
z toho cukry g  24,4 4,7 24,4 -
tuky g  44,6 8,6 44,6 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  6,6 1,3 6,6 ≤ 4 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0 0 0 ≤ 0,1 g/100 g
vláknina g  48,5 9,3 48,5 ≥ 4,8 g/100 g
sůl g 0 0 0 ≤ 1,25 g/100 g
přidaný cukr g 23,2 4,5 23,2 ≤ 20 g/100g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (cereálie).



Mohlo by vás také zajímat: