Základ müsli tvoří ovesné vločky, které jsou nutričně velmi hodnotnou potravinou. Ovesné vločky jsou mimo jiné bohatým zdrojem betaglukanů, které se řadí mezi rozpustnou vlákninu a napomáhají ke snižování hladiny krevního cholesterolu. Mák je taktéž bohatý na vlákninu, vitaminy a minerální látky (především vápník). Povidla müsli osladí a není třeba už přidávat další cukr. Zároveň bude müsli díky nim krásně křupavé.
Křupavé müsli s mákem a povidly
Zapékané müsli z obchodu bývá většinou zbytečně moc sladké a často i tučné. Není ale vůbec nic těžkého si müsli připravit doma z opravdu kvalitních surovin a s menším množstvím cukru i tuku. Vyzkoušet můžete i méně tradiční kombinace, jako jsou třeba tyto křupavé müsli s mákem a povidly.
Müsli je skvělé především v kombinaci s bílým jogurtem a čerstvým ovocem. Využijete ho nejen na snídani, ale i na svačinu.
Suroviny
ovesné vločky | 400 g |
švestková povidla | 80 g |
mák | 40 g |
Postup
Vločky smícháme s mákem (lépe se hodí pomletý mák) a povidly. Pokud jsou povidla moc tuhá, krátce je zahřejeme, aby povolila a lépe se s nimi pracovalo. Ze směsi tvoříme rukou malé hrudky a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme při 160 °C cca 15 minut, během pečení občas promícháme a kontrolujeme, aby se müsli nespálilo. Upečené müsli vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
x porcí | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 1966 | 378 | 1966 | |
bílkoviny | g | 75,6 | 14,5 | 75,6 | - |
sacharidy | g | 323,6 | 62,2 | 323,6 | - |
z toho cukry | g | 24,4 | 4,7 | 24,4 | - |
tuky | g | 44,6 | 8,6 | 44,6 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 6,6 | 1,3 | 6,6 | ≤ 4 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,1 g/100 g |
vláknina | g | 48,5 | 9,3 | 48,5 | ≥ 4,8 g/100 g |
sůl | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 1,25 g/100 g |
přidaný cukr | g | 23,2 | 4,5 | 23,2 | ≤ 20 g/100g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (cereálie).