Recepty 4. 11. 2020 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Šunkofleky se zelím zdravěji

Máte rádi klasiku v podobě šunkofleků? S několika jednoduchými úpravami - vznikne zdravější a při tom velmi chutná varianta.

Šunkofleky - Foto: Karolína Alexiová

Klasické šunkofleky se nedají považovat za úplně vhodný pokrm, jsou bohaté na tuky, obsahují minimum vlákniny a postrádají zeleninu. S několika jednoduchými úpravami z nich ale můžete připravit nutričně hodnotný pokrm, na kterém si pochutnáte úplně stejně jako na klasice!

Použitím celozrnných těstovin obohatíte pokrm o prospěšnou vlákninu. Těstovin použijte jen menší množství a část nahraďte zeleninou. Skvěle se hodí zelí, které pokrm obohatí chuťově i nutričně, obsahuje celou řadu prospěšných látek a celé jídlo energeticky odlehčí. Pro svěží chuť a barevnost můžete přidat i hrášek.

Maso zvolte vždy libové – například uzenou kýtu, která obsahuje kvalitní bílkoviny a jen malé množství tuku.

Ingredience: 2 porce

bílé hlávkové zelí 240 g
uzená kýta, libové maso  100 g
celozrnné těstoviny (v suchém stavu) 100 g
cibule  60 g
mražený hrášek  80 g
polotučné mléko 50 ml
vejce 2 ks 100 g
eidam 20%  20 g
řepkový olej 6 ml
česnek 8 g
sůl 1 g
pepř 1 g
kmín 1 g

Postup

  1. Cibuli nakrájíme nadrobno, zelí také pokrájíme na menší kousky. Společně orestujeme na troše oleje, po chvíli přidáme i nakrájené uzené.
  2. Ochutíme pepřem a drceným kmínem, přidáme prolisovaný česnek a hrášek.
  3. Chvíli restujeme a poté přidáme i předem uvařené fleky. Promícháme a dáme do zapékací mísy.
  4. Pečeme při 180 stupních cca 10 minut, poté zalijeme vajíčkem rozšlehaným s trochou mléka a zapékáme, dokud vejce neztuhne.
  5. Dle chuti těsně před koncem pečení posypeme strouhaným sýrem.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

2 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  449 117 898 400-700 kcal/porci
bílkoviny g  27  7 54 -
sacharidy g  49  13 100 -
z toho cukry g  7,1  2,2 21 -
tuky g 15 4 33 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  3,7  1  7,3 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  10  3  20 ≥ 1,2/100 g
sůl g  2,4  0,6  4,7 ≤ 0,875/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).



Mohlo by vás také zajímat: