Recepty 14. 10. 2020 | Mgr. Zuzana DouchováMgr. Zuzana Douchová

Domácí těstoviny s česnekovým jogurtem

Představujeme vám jednoduchý a odlehčený recept na domácí celozrnné těstoviny s restovanou cibulkou a česnekovým jogurtem. Nechte se inspirovat tradičním arménským pokrmem.

Domácí těstovin - Foto: Karolína Alexiová

Jak na domácí těstoviny? 

Nebojte se připravit si těstoviny doma, není to vůbec nic těžkého. Stačí jen mouka, vejce, trocha oleje a voda. Mouku na těstoviny vyberte kvalitní - celozrnnou špaldovou nebo semolinovou (pšeničná krupice z tvrdozrnné pšenice).

  • Výhodou celozrnných nebo semolinových těstovin je to, že se nerozvařují, mají nižší glykemický index, vyšší výživovou hodnotu a lepší chuť než těstoviny z klasické bílé mouky.

Každá mouka má ale různou savost, proto množství mouky přidávejte podle potřeby. Když bude těsto moc lepivé, tak přidejte mouku, když bude naopak moc suché, přilejte trochu teplé vody. Výsledné těsto by mělo být hladké, nelepivé, které pak rozválíte na tenkou placku, z které vykrájíte požadovaný tvar těstovin. Těstoviny pak jen uvaříte pár minut ve vroucí vodě a je to!

Ingredience: 3 porce

špaldová celozrnná mouka 350 g
vejce 2 ks  100 g
sůl 3 g
cibule  200 g
máslo  15 g
olivový olej 15 ml
česnek 10 g
bílý jogurt  250 g

Postup

  1. Mouku vysypeme do mísy nebo na vál a uprostřed uděláme důlek, do kterého vyklepneme vejce a špetku soli.
  2. Ručně těsto zapracujeme na hladké a nelepivé těsto. Dejte tomu čas, příprava těsta zabere i několik minut. Pokud je těsto moc suché, přidejte teplou vodu.
  3. Hotové těsto pak zabalíme do fólie a necháme asi 20-30 min odpočinout.
  4. Poté ho rozdělíme na 3 díly a zpracujeme po částech, aby neokoralo. Jeden díl těsta rozválíme válečkem na co nejtenčí placku, kterou pak strojkem na těstoviny nebo pizzu nebo nožem pokrájíme do požadovaných tvarů.
  5. Mezitím si přivedeme k varu větší hrnec s osolenou vodou a pár kapkami olivového oleje a těstoviny vaříme pár minut dokud nevyplavou na povrch.
  6. Na pánev dáme rozehřát olej s máslem a orestujeme pokrájenou cibulku do zlatova.
  7. Ve větší míse si ochutíme bílý jogurt s rozdrceným česnekem, solí a pepřem.
  8. Na hotové těstoviny dáme česnekový jogurt a posypeme restovanou cibulkou.
  9. Do mísy, kde jsme míchali jogurt s česnekem pokrájíme čerstvou zeleninu na salát a smícháme se zbytkem česnekového jogurtu. Podáváme k teplým těstovinám.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

3 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  630 194 1 830 400-700 kcal/porci
bílkoviny g  24  8 72 -
sacharidy g  85  27 254 -
z toho cukry g  7,1  2,2 21 -
tuky g  17  5,4 51 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  6  1,9  18 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  11  4  33 ≥ 1,2/100 g
sůl g  1,2  0,4  3,5 ≤ 0,875/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).



Mohlo by vás také zajímat: