Dýně Hokkaido je výborná na polévku, ale i na sladké pečení, protože je přirozeně sladká. Do těchto muffinu jsem použila dýňové pyré, které připravuji z pečené dýně. Pečením totiž ještě lépe vynikne chuť a sladkost dýně.
Dýňové muffiny se semínky a skořicí
Upečete si voňavé podzimní dýňové muffiny s dýňovými semínky a skořicí. Oslazené jsou datlovým sirupem. Mají nízký obsah tuku a jsou ze špaldové celozrnné mouky. Použijte dýni Hokkaido, která se nemusí loupat a díky ní budou muffiny krásně vláčné, plné vlákniny a betakarotenu.
Aby nebylo pyré moc tekuté, je důležité po rozmixování nechat pyré odkapat v cedníku od přebytečné vody. Z dýně si můžete nechat i semínka, která stačí jen v troubě usušit. Jsou plná zdravých tuků, bílkovin, vitamínů i minerálů. Domácí semínka připravíte tak, že dýni vydlabete, odstraníte dužinu, semínka rozložíte na plech vyložený pečícím papírem a pak dáte přibližně na hodinu péct dokud neoschnou.
Semínka do receptu můžete samozřejmě i koupit nebo nahradit jinými oblíbenými ořechy. Výborné jsou muffiny i s vlašskými ořechy.
Ingredience 28 porcí
dýně Hokkaido | 200 g |
mouka celozrnná špaldova | 300 g |
mandlové mléko | 200 ml |
datlový sirup | 160 ml |
kypřící prášek | 5 g |
vejce 1 ks | 50 g |
skořice mletá | 5 g |
muškátový oříšek | 1 g |
zázvor mletý | 3 g |
řepkový olej | 80 ml |
cukr | 15 g |
dýňová semínka | 100 g |
Postup
- Dýňové pyré připravíme tak, že si menší dýni Hokkaido, která se nemusí loupat, rozkrojíme na větší kusy a dáme péct do trouby na 200°C na cca 30 min do změknutí, a pak rozmixujeme na hladké pyré.
- Necháme v cedníku okapat přebytečnou vodu.
- Pak si stáhneme troubu na 180°C a formu na muffiny vyložíme papírovými nebo silikonovými košíčky, nebo lehce vymažeme olejem.
- V míse smícháme mouku a všechny suché ingredience kromě semínek.
- V jiné míse si promícháme pyré, jogurt, datlový sirup a olej a vmícháme do moukové směsi.Důkladně vše promícháme.
- Na pánvi si na sucho orestujeme dýňová semínka, která můžeme ještě posypat lžící třtinového cukru, aby byla lehce slaďoučká nebo lžící skořice a většinu semínek nasypeme do těsta.
- Necháme si trochu na posypání.
- Formičky na muffiny naplníme lžící těstem, posypeme zbylými semínky a dáme péct do trouby na cca 20 min.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
28 porcí | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 107 | 267 | 2990 | 110 kcal/porci |
bílkoviny | g | 2,6 | 6,6 | 74 | - |
sacharidy | g | 12,5 | 31,4 | 351 | - |
z toho cukry | g | 4,3 | 11 | 121 | - |
tuky | g | 4,9 | 12,4 | 139 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 0,6 | 1,6 | 16,4 | ≤ 6 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,4 g/100 g |
vláknina | g | 1,3 | 3,2 | 35 | |
sůl | g | 0,1 | 0,2 | 1,7 | ≤ 1 g/100 g |
přidaný cukr | g | 4,2 | 10,5 | 117 | ≤ 20 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).