Recepty 7. 10. 2020 | Mgr. Zuzana DouchováMgr. Zuzana Douchová

Dýňové muffiny se semínky a skořicí

Upečete si voňavé podzimní dýňové muffiny s dýňovými semínky a skořicí. Oslazené jsou datlovým sirupem. Mají nízký obsah tuku a jsou ze špaldové celozrnné mouky. Použijte dýni Hokkaido, která se nemusí loupat a díky ní budou muffiny krásně vláčné, plné vlákniny a betakarotenu.

Dýňové muffiny - Foto: Karolína Alexiová

Dýně Hokkaido je výborná na polévku, ale i na sladké pečení, protože je přirozeně sladká. Do těchto muffinu jsem použila dýňové pyré, které připravuji z pečené dýně. Pečením totiž ještě lépe vynikne chuť a sladkost dýně.

dýňové muffinyAby nebylo pyré moc tekuté, je důležité po rozmixování nechat pyré odkapat v cedníku od přebytečné vody. Z dýně si můžete nechat i semínka, která stačí jen v troubě usušit. Jsou plná zdravých tuků, bílkovin, vitamínů i minerálů. Domácí semínka připravíte tak, že dýni vydlabete, odstraníte dužinu,  semínka rozložíte na plech vyložený pečícím papírem a pak dáte přibližně na hodinu péct dokud neoschnou.

Semínka do receptu můžete samozřejmě i koupit nebo nahradit jinými oblíbenými ořechy.  Výborné jsou muffiny i s vlašskými ořechy. 

Ingredience 28 porcí

 dýně Hokkaido 200 g
 mouka celozrnná špaldova 300 g
 mandlové mléko 200 ml
 datlový sirup 160 ml
 kypřící prášek  5 g
 vejce 1 ks 50 g
 skořice mletá 5 g
 muškátový oříšek 1 g
 zázvor mletý 3 g
 řepkový olej 80 ml
 cukr 15 g
 dýňová semínka 100 g

Postup

  1. Dýňové pyré připravíme tak, že si menší dýni Hokkaido, která se nemusí loupat, rozkrojíme na větší kusy a dáme péct do trouby na 200°C na cca 30 min do změknutí, a pak rozmixujeme na hladké pyré.
  2. Necháme v cedníku okapat přebytečnou vodu.
  3. Pak si stáhneme troubu na 180°C a formu na muffiny vyložíme papírovými nebo silikonovými košíčky, nebo lehce vymažeme olejem.
  4. V míse smícháme mouku a všechny suché ingredience kromě semínek.
  5. V jiné míse si promícháme pyré, jogurt, datlový sirup a olej a vmícháme do moukové směsi.Důkladně vše promícháme.
  6. Na pánvi si na sucho orestujeme dýňová semínka, která můžeme ještě posypat lžící třtinového cukru, aby byla lehce slaďoučká nebo lžící skořice a většinu semínek nasypeme do těsta.
  7. Necháme si trochu na posypání.
  8. Formičky na muffiny naplníme lžící těstem, posypeme zbylými semínky a dáme péct do trouby na cca 20 min.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

 28 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal  107  267  2990  110 kcal/porci
bílkoviny g  2,6  6,6  74 -
sacharidy g  12,5  31,4  351 -
z toho cukry g  4,3  11  121 -
tuky g  4,9  12,4  139 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  0,6  1,6  16,4 ≤ 6 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,4 g/100 g
vláknina g  1,3  3,2  35  
sůl g  0,1  0,2  1,7 ≤ 1 g/100 g
přidaný cukr g  4,2  10,5  117 ≤ 20 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).

 



Mohlo by vás také zajímat: