Recepty 10. 7. 2020
| PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.
Zmrzlina a léto patří k sobě. Zdravě připravené lívance plné živin a vlákniny jsou tipem na oběd nebo večeři, který potěší chuťové buňky snad každého. Díky kefíru jsou krásně lehounké a vláčné. Jablko nastrouhané se slupkou dodá příjemnou vlhkost a zdraví prospěšnou vlákninu. Lahodná ovocná poleva je vitaminovou bombou plnou vitality.
Suroviny
NA TĚSTO: |
|
kefír nízkotučný |
500 ml |
ovesné vločky |
100 g |
mouka celozrnná pšeničná hladká |
130 g |
jablka strouhaná - se slupkou |
100 g |
jedlá soda |
5 g |
bezfosfátový kypřící prášek |
5 g |
vejce (2 ks) |
100 g |
sůl |
1 g |
skořice mletá |
3 g |
NA OVOCNOU SMĚS: |
|
cukr třtinový |
40 g |
zahradní ovoce: maliny, jahody, červený rybíz, jahody |
600 g |
|
|
vanilková zmrzlina |
420 g |
Postup
Lívance: nejprve si připravíme těsto na lívance, které důkladně prošleháme buď metlou nebo šlehačem. Necháme chvilku odstát. Rozehřejeme si pánev, olejem v rozprašovači (nebo peroutkou) postříkáme pánev a z obou stran opékáme lívance.
Ovocná směs se zmrzlinou : ovoce lehce promačkáme, jahody nakrájíme na menší kousky a v misce smícháme se lžící třtinového cukru. Na talíř dáme hotové lívance (5 ks na porci), pomažeme je ovocnou směsí a doprostřed dáme 2 kopečky zmrzliny (1 kopeček po 35 ml).
výživové údaje |
na porci |
na 100g |
celkem |
kritéria Vím, co jím |
|
|
|
|
6 porcí |
energetická hodnota (kcal) |
kcal |
428,7 |
131,8 |
2 572,3 |
400-700 kcal/porci |
bílkoviny |
g |
13,8 |
4,2 |
82,7 |
- |
sacharidy |
g |
67,3 |
20,7 |
403,8 |
- |
z toho cukry |
g |
34,5 |
10,6 |
207,2 |
- |
tuky |
g |
10,1 |
3,1 |
60,4 |
- |
z toho |
|
- |
- |
- |
- |
nasycené mastné kyseliny (SFA) |
g |
6,2 |
1,9 |
37,1 |
≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) |
g |
0 |
0 |
0 |
≤ 0,15g/100 g |
vláknina |
g |
8,9 |
2,7 |
53,5 |
≥1,2 g/100 g |
sůl |
g |
1,2 |
0,4 |
7,4 |
≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr |
g |
6,7 |
2,1 |
40,0 |
≤ 3 g/100g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).