Recepty 1. 7. 2020 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Třešňový crumble

Vyzkoušejte tento moučník plný ovoce s křupavou drobenkou na povrchu. Nazývá se crumble a jeho příprava je opravdu jednoduchá.

Třešňový crumble - foto: Karolína Alexiová

Pro přípravu můžete použít jakékoli ovoce, ideálně to sezónní. Nebojte se ale ani sáhnout do zásob do mrazáku. Mražené ovoce vám poslouží stejně dobře jako čerstvé. A je už jen na vás, jestli zvolíte třešně, meruňky, jablka, švestky nebo například směs lesního ovoce. Základ na drobenku připravte ze směsi vloček, ořechů a celozrnné mouky, díky tomu bude bohatá na vlákninu i celou řadu dalších prospěšných složek. Aby dezertu nechyběly bílkoviny, servírujte ho s tvarohem nebo bílým jogurtem.

Nejlepší je ještě teplý, ale chutnat vám bude i za studena.

Suroviny

Ovoce  
 třešně                                                                  250 g
 rum                                                                                                     10 g

 

Posypka  
ovesné vločky 60 g
špaldová celozrnná mouka 20 g
mandle 20 g
tuk vhodný na tepelnou úpravu (např. Flora Gold, příp. máslo) 20 g
třtinový cukr 10 g

 

Zdobení  
tvaroh nebo řecký jogurt                                                                   140 g

Postup

  1. Vypeckované třešně promícháme s rumem či jiným likérem, případně dle potřeby lehce osladíme. Ovoce může i krátce povařit, ale není to nutné.
  2. Třešně rozdělíme do malých jednoporcových zapékacích mističek nebo do jedné středně velké zapékací misky.
  3. Na posypku smícháme vločky, mandlové lupínky (nebo nasekané mandle), celozrnnou mouku, cukr a rostlinný tuk vhodný na tepelnou úpravu (např. Flora Gold) nebo máslo.
  4. Připravenou směsí posypeme třešně a dáme zapéct cca 25-30 minut.
  5. Podáváme s tvarohem nebo řeckým jogurtem.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

10 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal  84  158,4  839,7  110 kcal/porci
bílkoviny g  3,3  6,3  33,41 -
sacharidy g  10,9  20,5  108,76 -
z toho cukry g  4,8  9,1  48,31 -
tuky g  3,1  5,8  30,75 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  0,5  1  5,36 ≤ 6 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0,15 ≤ 0,4 g/100 g
vláknina g  1,3  2,5  13,41  
sůl g  0  0,1  0,3 ≤ 1 g/100 g
přidaný cukr g  1  1,9  10 ≤ 20 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).





Mohlo by vás také zajímat: