Recepty 28. 6. 2020 | Ing. Hana MálkováIng. Hana Málková

Jahodový koláč z tvarohu a vloček

Jahody, tvaroh a vločky. Samé dobré a nutričně hodnotné ingredience, díky kterým si na koláči nejen pochutnáte, ale dodáte tělu i spoustu pozitivních látek. S čistým svědomím ho tak můžete zařadit na svačinu nebo snídani, koláč vám dodá potřebné živiny a přitom vás i zasytí.

Jahodový koláč Foto: Marek Žilka

Těsto z vloček oceníte zejména díky jednoduché přípravě. Ovesné vločky jsou nutričně velmi hodnotnou potravinu a v jídelníčku by neměly chybět. Vločky jsou mimo jiné bohatým zdrojem betaglukanů, které se řadí mezi rozpustnou vlákninu a napomáhají ke snižování hladiny krevního cholesterolu. Kromě toho snižují glykemický index jídla a fungují v prevenci i léčbě diabetu. Díky tvarohové náplni dostanete do těla tolik potřebný vápník, zároveň je tvaroh bohatý na bílkoviny a díky tomu vás koláč zasytí.

Jahody jsou skvělým zdrojem vitaminu C i některých dalších vitaminů, antioxidantů (zejména anthokyanů) a některých minerálních látek. Do koláče můžete použít i jakékoli jiné ovoce, které budete mít zrovna po ruce. Případně lze bez obav použít i ovoce mražené. To, pokud je šetrně zamraženo, tak je stejně nutričně výhodné jako ovoce čerstvé.

Suroviny

ovesné vločky   160 g
mléko polotučné 1,5% 250 g
jahodový džem 50 g
tvaroh měkký 0,5% 250 g
vejce 2 ks  100 g
vanilkový puding 12 g
cukr  50 g
jahody 250 g

Postup

Množství ingrediencí odpovídá malému pekáčku. Jemné vločky zalijeme mlékem, přidáme džem a necháme nasáknout (alespoň půl hodiny). Vznikne nám hustší těsto, které vložíme do pekáčku vyloženém pečícím papírem. Na tvarohovou náplň si vyšleháme tvaroh se dvěma žloutky, cukrem a pudinkovým práškem. Na závěr opatrně vmícháme ušlehaný sníh ze dvou bílků. Náplň vlijeme na připravené těsto a poklademe čerstvými nebo mraženými jahodami (překrojenými na poloviny nebo čtvrtiny dle velikosti). Troubu předehřejeme na 170 °C a pečeme cca 35 minut, dokud náplň neztuhne.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

16 ks
energetická hodnota (kcal) kcal 94 134 1 499,4 max 110 kcal/porci
bílkoviny g 5 7,1 79,9 -
sacharidy g 15 20,7 232,3 -
z toho cukry g 7 9,4 105,7 -
tuky g 2 2,4 26,5 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g 0 0,7 7,8 ≤ 6 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0.4 g/100 g
vláknina g 1 2 22,2 -
přidaný cukr g 5 6,6 73,7 ≤ 20 g/100 g
sůl g 0 0,120 1,347 ≤ 1 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (moučník). 



Mohlo by vás také zajímat: