Těsto z vloček oceníte zejména díky jednoduché přípravě. Ovesné vločky jsou nutričně velmi hodnotnou potravinu a v jídelníčku by neměly chybět. Vločky jsou mimo jiné bohatým zdrojem betaglukanů, které se řadí mezi rozpustnou vlákninu a napomáhají ke snižování hladiny krevního cholesterolu. Kromě toho snižují glykemický index jídla a fungují v prevenci i léčbě diabetu. Díky tvarohové náplni dostanete do těla tolik potřebný vápník, zároveň je tvaroh bohatý na bílkoviny a díky tomu vás koláč zasytí.
Jahodový koláč z tvarohu a vloček
Jahody, tvaroh a vločky. Samé dobré a nutričně hodnotné ingredience, díky kterým si na koláči nejen pochutnáte, ale dodáte tělu i spoustu pozitivních látek. S čistým svědomím ho tak můžete zařadit na svačinu nebo snídani, koláč vám dodá potřebné živiny a přitom vás i zasytí.

Jahody jsou skvělým zdrojem vitaminu C i některých dalších vitaminů, antioxidantů (zejména anthokyanů) a některých minerálních látek. Do koláče můžete použít i jakékoli jiné ovoce, které budete mít zrovna po ruce. Případně lze bez obav použít i ovoce mražené. To, pokud je šetrně zamraženo, tak je stejně nutričně výhodné jako ovoce čerstvé.
Suroviny
| ovesné vločky | 160 g |
| mléko polotučné 1,5% | 250 g |
| jahodový džem | 50 g |
| tvaroh měkký 0,5% | 250 g |
| vejce 2 ks | 100 g |
| vanilkový puding | 12 g |
| cukr | 50 g |
| jahody | 250 g |
Postup
Množství ingrediencí odpovídá malému pekáčku. Jemné vločky zalijeme mlékem, přidáme džem a necháme nasáknout (alespoň půl hodiny). Vznikne nám hustší těsto, které vložíme do pekáčku vyloženém pečícím papírem. Na tvarohovou náplň si vyšleháme tvaroh se dvěma žloutky, cukrem a pudinkovým práškem. Na závěr opatrně vmícháme ušlehaný sníh ze dvou bílků. Náplň vlijeme na připravené těsto a poklademe čerstvými nebo mraženými jahodami (překrojenými na poloviny nebo čtvrtiny dle velikosti). Troubu předehřejeme na 170 °C a pečeme cca 35 minut, dokud náplň neztuhne.
| výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
|
16 ks | ||||
| energetická hodnota (kcal) | kcal | 94 | 134 | 1 499,4 | max 110 kcal/porci |
| bílkoviny | g | 5 | 7,1 | 79,9 | - |
| sacharidy | g | 15 | 20,7 | 232,3 | - |
| z toho cukry | g | 7 | 9,4 | 105,7 | - |
| tuky | g | 2 | 2,4 | 26,5 | - |
| z toho | - | - | - | - | |
| nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 0 | 0,7 | 7,8 | ≤ 6 g/100 g |
| transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0.4 g/100 g |
| vláknina | g | 1 | 2 | 22,2 | - |
| přidaný cukr | g | 5 | 6,6 | 73,7 | ≤ 20 g/100 g |
| sůl | g | 0 | 0,120 | 1,347 | ≤ 1 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (moučník).

Ing. Hana Málková
