Pohanka patří mezi bezlepkové pseudoobiloviny. Je nejvýznamnějším zdrojem přírodního rutinu, který působí pozitivně především na kardiovaskulární systém a pružnost našich cév. Pohanka je také zdrojem rozpustné i nerozpustné vlákniny, některých vitaminů (skupiny B) a minerálních látek. Pohanková mouka má trochu specifickou chuť, proto je vhodné ji ze začátku nakombinovat s klasickou moukou.
Tvarohovo pohankové knedlíky s jahodami
Jahodové knedlíky jsou klasika, kterou má rád snad úplně každý. A nemusí být vždy plné cukru a bílé mouky, dají se připravit i ve zdravější nutričně vyvážené podobě!
Tvaroh knedlíky obohatí o bílkoviny a skvěle využitelný vápník. Tvaroh je jednak použitý do těsta, ale kromě toho nezapomeňte hotové knedlíky posypat tvrdým strouhaným tvarohem. A nemusíte s ním vůbec šetřit.
Pochopitelně si můžete kromě jahodových knedlíků připravit i meruňkové, švestkové nebo borůvkové. Fantazii se meze nekladou a můžete je určitě zkusit i s jiným méně obvyklým ovocem.
Igredience - 4 porce
měkký tvaroh 0,5 % | 200 g |
1 vejce | 50 g |
pohanková mouka | 120 g |
hrubá mouka krupice | 120 g |
cukr | 20 g |
jahody | 150 g |
tvrdý tvaroh | 200 g |
Postup
-
Vejce rozmícháme s tvarohem, přidáme cukr, oba druhy mouky a vypracujeme hladké těsto.
-
Jahody zbavíme lístečků a zabalíme do těsta.
-
Připravené knedlíky dáme do vroucí vody a vaříme cca 10 minut.
-
Podáváme se strouhaným tvarohem nebo jogurtem.
-
Dle chuti můžem přidat i trochu rozpuštěného másla a čerstvé jahody na ozdobu.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
4 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 350 | 162 | 1400 | 350-550 kcal/porci |
bílkoviny | g | 28 | 13 | 110 | - |
sacharidy | g | 53 | 25 | 213 | - |
z toho cukry | g | 10 | 4,6 | 40 | - |
tuky | g | 3,2 | 1,5 | 13 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 1 | 0,5 | 4,1 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 4,9 | 2,3 | 20 | ≥ 1,4/100 g |
sůl | g | 0,2 | 0,1 | 0,9 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 5 | 2,3 | 20 | ≤ 3,0 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (přesnídávka, lehký oběd).