Borůvkové bohatství

Borůvky se právem řadí mezi nejzdravější plody přírody. Jsou velmi bohaté na vitamín C, A, E, vitamíny skupiny B a hlavně na antioxidanty, které brání působení škodlivým volným radikálům na organismus. Borůvky obsahují i minerály jako je hořčík, fosfor, draslík, vápník a železo. Mají antibakteriální, dezinfekční a močopudné účinky. Zlepšují ostrost zraku, chrání a regenerují sliznice, posilují naše cévy a krevní oběh. Také pomáhají čistit krev, odvodňovat organismus a snižují hladinu cholesterolu v krvi. Celkově posilují imunitní systém. Nejen plody, ale i odvar z listí má léčivé účinky. Například při průjmech, zánětech močových cest nebo menstruačních bolestech.  Určitě letos nevynechejte příležitost konzumace čerstvých borůvek, nebo v podobě džemu, borůvkových knedlíků či koláčů. Skvěle se také hodí do ovocných a zeleninových šťáv či smoothie. Borůvky nejlépe snězte ihned, ale můžete je i zavařit či zamrazit.

Koláč bez mouky a cukru

I bez mouky a cukru se dá vyrobit ovocný koláč. Mouku jsem v tomto případě nahradila mletými mandlemi a cukr agávovým sirupem. Mandle jsem před mletím opražila na sucho na pánvi, aby tak ještě více vynikla ořechová chuť. Mandle jsou bohaté na zdravé nenasycené tuky a skvěle drží koláč pohromadě a díky ricottě je koláč úžasně vláčný a plný bílkovin. Vše dochucené voňavou čerstvou vanilkou a citrónovou šťávou pro osvěžení. 

RECEPT: BORŮVKOVO RICOTTOVO KOLÁČ BEZ MOUKY A CUKRU

  

SUROVINY:

ricotta nízkotučná 400 g
mandle loupané 100 g
vejce 2 ks 100 g
vanilka lusk 1 ks 5 g
agávový sirup 100 g
citrónová šťáva 10 g
borůvky 200 g
olej řepkový 40 g
kypřící prášek 5 g
sůl špetka 2 g
 

POSTUP:

Předehřejeme si troubu na 170 ° C a menší pečící formu na koláč vyložíme pečícím papírem. Mandle vsypeme na rozehřátou pánev a na sucho krátce opražíme. Pak necháme vychladnout a následně rozmixujeme úplně najemno. V míse smícháme žloutky, dužinu z vanilkového lusku (lusk podélně nařízneme a vydlabeme vnitřek), ricottu, agávový sirup, citrónovou šťávu a olej a důkladně promícháme. Na závěr zamícháme mleté mandle, lžičku kypřícího prášku a špetku soli. Bílky vyšleháme zvlášť na tuhý sníh a pomalu vmícháme do těsta. Většinu borůvek zamícháme do těsta a necháme si menší část na ozdobení.  Těsto vlijeme do formy a poklademe zbylými borůvkami. Dáme péct do trouby na cca 30-40 min. 

Nutriční složení celkem:

  energie
2120,5 kcal  
  bílkoviny
83, 9 g  
  sacharidy
139,7 g  
   z toho cukry
72,3 g  
  tuky
137,7 g  
   SFA
30,3 g  
   TFA
0 g  
  vláknina
18,1 g  
  sodík
1,971 g  
  přidaný cukr
66,1 g  
 
Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog
Fotografie: Tomáš Martínez
Zdroje: www.nutridatabaze.cz