Proč jíst hlívu
Hlíva ústřičná je jedlá houba, která roste v trsech na listnatých stromech od podzimu do jara. Můžete si ji nyní koupit v obchodě nebo jí zkusit natrhat v přírodě sami. Hlíva je oblíbená pro své léčivé a preventivní účinky, výraznější houbovitou chuť a snadnou přípravu. Obsahuje převážně vitamíny skupiny B, vlákninu, hořčík, fosfor, draslík a selen. Hlíva je také výborným zdrojem betaglukanu, který posiluje imunitu, snižuje cholesterol a má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Hlíva je k dostání i v sušené podobě, kde najdeme vyšší koncentraci léčivých látek. Hlíva se připravuje jako ostatní houby a skvěle se hodí do omáček, polévek či karbanátků. Můžete jí také sušit, zavařit či jen tak opražit s kmínem na pánvi.
Smetanové těstoviny s hlívou ústřičnou
Vyzkoušejte k obědu rychlé a jednoduché houbové těstoviny s krůtím masem, brokolicí a rostlinnou smetanou. Omáčku jsem dochutila dijonskou hořčicí a špetkou muškátového oříšku, které dodají pokrmu výraznější chuť. Použijte semolinové nebo celozrnné těstoviny, které navýší množství vlákniny a výživovou hodnotu. Místo krůtího masa můžete použít i kuřecí nebo opečené tofu pro bezmasou variantu.
RECEPT: TĚSTOVINY S HLÍVOU ÚSTŘIČNOU
INGREDIENCE na 1 porci:
Krůtí prsa 80 gHlíva ústřičná 150 gOlej řepkový 10 gCibule 50 gBrokolice 150 gCelozrnné těstoviny syrové 60 gSmetana sójová 80 gSůl špetka (2 g)Pepř špetka (2 g)Oříšek muškátový 1 gHořčice dijonská 5 gCitrónová šťáva 10gKmín mletý 2 gPOSTUP:
Krůtí maso a hlívu pokrájíme na nudličky. Cibuli nakrájíme najemno. Celozrnné těstoviny uvaříme dle návodu spolu s brokolicí. Na rozehřátém oleji v pánvi opečeme nejdříve maso. Pak přidáme cibuli a hlívu a chvíli restujeme. Pak přidáme smetanu a podlijeme trochou vody a necháme cca 20 minut povařit. Na závěr dochutíme kořením, hořčicí a citrónovou šťávou. Smícháme s těstovinami a brokolicí.
Energetická hodnota 1 porce:
energie | 2 895 kJ |
sacharidy | 64 g |
bílkoviny | 41 g |
tuky | 28 g |
vláknina | 11 g |