Na koláč budete potřebovat tři zralejší hrušky a dvě z nich použijete pokrájené na dno koláčové formy a jednu rozvaříte na pyré, které výborně těsto osladí a ochutí.
Hruškový koláč naruby s javorovým sirupem a jogurtem
Hrušky máčené v javorovém sirupu a vláčné vanilkovo-skořicové těsto je prostě dokonalá kombinace. Koláč je slazený pouze javorovým sirupem, má nižší obsah tuků a je plný vlákniny díky celozrnné mouce. Tento koláč se navíc peče “naruby”, nejdříve se poklade na dno formy ovocná náplň, pak teprve těsto a až po upečení se obrátí.
Hrušky jsou lehce stravitelné ovoce a pomáhají při střevních potížích a zácpě. Místo hrušek ale můžete určitě použít i jablka, nebo jiné oblíbené ovoce.
Na těsto používám nejčastěji špaldovou celozrnnou hladkou mouku, která je plná vlákniny a vitamínů a chutná lehce po oříškách. Těsto bude krásně vláčné nejen díky hruškovému pyré, ale i díky jogurtu, který do těsta přidávám nejen pro doplnění bílkovin.
Ingredience
hruška | 500 g |
javorový sirup | 150 g |
bilý jogurt | 200 g |
skořice - mletá | 5 g |
citrónová šťáva | 10 g |
vejce 2 ks | 100 g |
řepkový olej | 60 ml |
vanilkový extrakt | 5 g |
špaldová celozrnná mouka | 200 g |
kypřící prášek | 12 g |
sůl | 1 g |
Postup
-
Dno koláčové formy poklademe pečícím papírem.
-
Jednu a půl až dvě hrušky pokrájíme na tenké plátky, které poskládáme na dno formy dokola. Nalijeme na ně 4 lžíce javorového sirupu.
-
Předehřejeme troubu na 180 C.
-
Jestli nám hrušky zbydou, tak je dáme do kastrůlku a přidáme ještě jednu oloupanou celou hrušku na kostičky pokrájenou, podlijeme trochou vody a rozvaříme se lžičkou skořice do měkka. Hrušky pak rozmixujeme na hladké pyré.
-
Do mísy si mezitím nalijeme jogurt, olej, vanilku, javorový sirup, vejce a hruškové pyré. Důkladně promícháme a postupně přisypeme mouku, špetku soli a kypřící prášek.
-
Těsto nalijeme navrch hrušek do formy a rozetřeme do všech stran.
-
Dáme péct do trouby na cca 40 min.
-
Hotový koláč poznáme tak, že do těsta strčíme párátko nebo špejli a měla by vyjít suchá.
-
Nechte pak koláč pořádně vychladnout a až pak ho pomocí talíře obraťte tak, aby byly hrušky navrchu.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
21 porcí | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 105 | 178 | 2212 | 110 kcal/porci |
bílkoviny | g | 2,4 | 4 | 50 | - |
sacharidy | g | 15,4 | 26 | 324 | - |
z toho cukry | g | 4,3 | 11 | 121 | - |
tuky | g | 3,8 | 6,4 | 80 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 0,6 | 0,9 | 12 | ≤ 6 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,4 g/100 g |
vláknina | g | 1,7 | 2,8 | 35 | |
sůl | g | 0,2 | 0,4 | 5,2 | ≤ 1 g/100 g |
přidaný cukr | g | 4,3 | 7,2 | 79 | ≤ 20 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).