Díky vločkám, máku, čekankovému sirupu a hruškám je koláč opravdu bohatým zdrojem vlákniny. Jogurt a mléko zase dodávají bílkoviny a dobře využitelný vápník, k obsahu vápníku přispívá i mák, který patří mezi jeho nejbohatší rostlinné zdroje. Mák a mandle dodávají koláči kvalitní tuky.
Jogurtovo-makový koláč s hruškami
Tento koláč je důkazem, že se dá mlsat zdravě. Koláč je přímo nabitý vlákninou, vápníkem a dalšími prospěšnými látkami a navíc si na něm opravdu pochutnáte!
Při použití čekankového sirupu koláč obsahuje méně cukru. Pokud čekankový sirup nemáte, můžete ho nahradit jiným sirupem nebo medem, pak ale počítejte, že obsah cukru bude vyšší. Čekankový sirup je výjimkou mezi všemi možnými sirupy, obsahuje jen minimum cukru a jeho základ tvoří inulin (druh rozpustné vlákniny). Množství odpovídá malé dortové formě o průměru 20 cm.
Suroviny
Na korpus:
ovesné vločky | 120 g |
mléko polotučné 1,5 % | 180 ml |
sirup čekankový | 20 g |
skořice mletá | 2 g |
Na makovou vrstvu:
mléko polotučné 1,5 % | 180 ml |
mák | 120 g |
sirup čekankový | 20 g |
skořice nebo perníkové koření |
Na jogurtovou vrstvu:
jogurt bílý řecký (0 % tuku) | 280 g |
vejce 1 ks | 50 g |
cukr | 30 g |
vanilkový puding v prášku | 12 g |
Hrušky:
hrušky | 200 g |
rum | 5 ml |
skořice mletá | 1 g |
mandlové plátky | 15 g |
Postup
Nejdříve si připravíme vločkový korpus. Jemné vločky (nebo namleté vločky) zalijeme mlékem, přidáme čekankový sirup a skořici a necháme nabobtnat (alespoň 20 minut).
Připravíme si makovou vrstvu. Mléko nalijeme do menšího hrnce, zahřejeme a přidáme mletý mák, krátce povaříme do zhoustnutí. Osladíme čekankovým sirupem (případně medem), můžeme ochutit skořicí nebo perníkovým kořením. Necháme vychladnout.
Připravíme si jogurtovou vrstvu. Řecký jogurt vyšleháme s vejcem, cukrem a vanilkovým pudinkovým práškem (můžeme přidat i vanilku).
Hrušky pokrájíme na plátky (pokud nám nevadí slupky, tak nemusíme loupat) a promícháme s trochou rumu a skořice.
Vločkový korpus rovnoměrně rozprostřeme do dortové formy vyložené pečicím papírem, přidáme makovou vrstvu, jogurtovou vrstvu a poklademe hruškami. Na závěr posypeme mandlovými lupínky a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 30 minut.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
18 porce | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 108,8 | 158,5 | 1957,58 | 110 kcal/porce |
bílkoviny | g | 5,1 | 7,5 | 92,505 | - |
sacharidy | g | 12,3 | 17,9 | 220,583 | - |
z toho cukry | g | 4,7 | 6,8 | 83,866 | - |
tuky | g | 4,3 | 6,3 | 78,056 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 0,7 | 1 | 12,87 | ≤ 6 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,4 g/100 g |
vláknina | g | 3,6 | 5,2 | 64,813 | |
sůl | g | 0,1 | 0,1 | 1,2 | ≤ 1 g/100 g |
přidaný cukr | g | 2 | 2,9 | 35,2 | ≤ 20 g/100g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).