Recepty 15. 5. 2019 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Jogurtovo-makový koláč s hruškami

Tento koláč je důkazem, že se dá mlsat zdravě. Koláč je přímo nabitý vlákninou, vápníkem a dalšími prospěšnými látkami a navíc si na něm opravdu pochutnáte!

Jogurtovo makový koláč s hruškami
Koláč - foto: Marek Žilka

Díky vločkám, máku, čekankovému sirupu a hruškám je koláč opravdu bohatým zdrojem vlákniny. Jogurt a mléko zase dodávají bílkoviny a dobře využitelný vápník, k obsahu vápníku přispívá i mák, který patří mezi jeho nejbohatší rostlinné zdroje. Mák a mandle dodávají koláči kvalitní tuky.

Při použití čekankového sirupu koláč obsahuje méně cukru. Pokud čekankový sirup nemáte, můžete ho nahradit jiným sirupem nebo medem, pak ale počítejte, že obsah cukru bude vyšší. Čekankový sirup je výjimkou mezi všemi možnými sirupy, obsahuje jen minimum cukru a jeho základ tvoří inulin (druh rozpustné vlákniny). Množství odpovídá malé dortové formě o průměru 20 cm.

Suroviny 

Na korpus:

 ovesné vločky  120 g
 mléko polotučné 1,5 %  180 ml
 sirup čekankový  20 g
 skořice mletá 2 g

Na makovou vrstvu:

mléko polotučné 1,5 % 180 ml
mák 120 g
sirup čekankový 20 g
skořice nebo perníkové koření                 

Na jogurtovou vrstvu:

jogurt bílý řecký (0 % tuku) 280 g
vejce 1 ks 50 g
cukr 30 g
vanilkový puding v prášku                        12 g

Hrušky:

hrušky 200 g
rum 5 ml
skořice mletá 1 g
mandlové plátky                                       15 g

Postup

Nejdříve si připravíme vločkový korpus. Jemné vločky (nebo namleté vločky) zalijeme mlékem, přidáme čekankový sirup a skořici a necháme nabobtnat (alespoň 20 minut).

Připravíme si makovou vrstvu. Mléko nalijeme do menšího hrnce, zahřejeme a přidáme mletý mák, krátce povaříme do zhoustnutí. Osladíme čekankovým sirupem (případně medem), můžeme ochutit skořicí nebo perníkovým kořením. Necháme vychladnout.

Připravíme si jogurtovou vrstvu. Řecký jogurt vyšleháme s vejcem, cukrem a vanilkovým pudinkovým práškem (můžeme přidat i vanilku).

Hrušky pokrájíme na plátky (pokud nám nevadí slupky, tak nemusíme loupat) a promícháme s trochou rumu a skořice.

Vločkový korpus rovnoměrně rozprostřeme do dortové formy vyložené pečicím papírem, přidáme makovou vrstvu, jogurtovou vrstvu a poklademe hruškami. Na závěr posypeme mandlovými lupínky a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 30 minut.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

18 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  108,8  158,5  1957,58 110 kcal/porce
bílkoviny g  5,1  7,5  92,505 -
sacharidy g  12,3  17,9  220,583 -
z toho cukry g  4,7  6,8  83,866 -
tuky g  4,3  6,3  78,056 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  0,7  1  12,87 ≤ 6 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,4 g/100 g
vláknina g  3,6  5,2  64,813  
sůl g  0,1  0,1  1,2 ≤ 1 g/100 g
přidaný cukr g 2 2,9 35,2 ≤ 20 g/100g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).



Mohlo by vás také zajímat: