Fotografie: Martina Matičková |
Lívance plné chuti a vitamínů
Klasické lívance připravuji ze špaldové mouky, podmáslí a vajec. Do těsta jsem zkusila přidat mletý mák a javorový sirup. Popisuje Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog.
SUROVINY :
Mouka celozrnná špaldova | 150 g |
Vejce 1ks | 150 g |
Mák | 100 g |
Kypřící prášek | 5 g |
Řepkový olej | 20 g |
Podmáslí 0,5% | 50 g |
Javorový sirup | 100 g |
Sůl | 1 g |
Vanilkový extrakt | 5 g |
Pomerančová kůra | 5 g |
Pomeranč | 400 g |
Bílý jogurt | 300 g |
POSTUP:
V míse smícháme mouku, kypřící prášek, špetku soli a přidáme javorový sirup (80 g), podmáslí, jedno vejce, vanilkový extrakt, pomerančovou kůru a mletý mák. Vše důkladně promícháme a necháme chvíli odpočinout. Na lívanečníku nebo pánvi na oleji lívance dozlatova z obou stran opečeme a podáváme s jogurtem a plátky pomeranče. Při podávání lívance polijeme zbývajícím javorovým sirupem.
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím.
Výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | Kritéria Vím, co jím | |
20 porcí |
svačinka | ||||
energetická hodnota (kcal] | kcal | 102 | 147 | 2 042 | max 110 kcal/porci |
bílkoviny | g | 4 | 5,1 | 70,4 | - |
sacharidy | g | 13 | 19,1 | 264,4 | - |
z toho cukry | g | 6 | 9 | 125,4 | - |
tuky | g | 4 | 5,7 | 79,4 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SAFA) | g | 1 | 1 | 13,9 | ≤ 1.1 g/100 g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0.1 g/100 g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty |
vláknina | g | 2 | 2,7 | 38,1 | |
sodík | mg | 0 | 0,09 | 1,25 | ≤ 400 mg/100 g |
přidaný cukr | g | 3 | 4,3 | 59,5 | ≤ 20 g/100 g |