Batátové bezlepkové brownies 
 Fotografie: Tomáš Martínez

Zdravé batáty na sladko

Batáty jsou sladké brambory, a proto se skvěle hodí na přípravu různých dezertů a moučníků. Těsto je díky nim vláčné a plné živin. Batáty jsou výborným zdrojem vlákniny, vitamínů A, B, C a také hořčíku, draslíku a manganu. Batátové brownies jsou oslazené pouze datlovým sirupem, ale můžete nahradit i klasickým medem. Těsto jsem zahustila mletými mandlemi a rýžovou moukou. Rýžová mouka je vhodná pro bezlepkovou dietu, neobsahuje lepek a je lehce stravitelná. Tato mouka má skvělou pojivost a hodí se tak na pečení moučníků. Radí odborná garantka Mgr. Zuzana Douchová

SUROVINY :

batáty    800 g
mouka rýžová    100 g
mandle   100 g
vanilkový extrakt  5 g
kakao  50 g
sůl  1 g
sirup datlový   100 g

POSTUP:

Oloupané batáty pokrájíme na kousky a dáme vařit do vroucí vody do změknutí na cca 20-25 minut. Poté batáty slijeme a rozmixujeme na hladké pyré. Mandle si na sucho na pánvi orestujeme a pak rozmixujeme do hladka. Pyré smícháme s datlovým sirupem, mletými mandlemi, rýžovou moukou, špetkou soli, vanilkovým extraktem a kakaem. Nalijeme těsto na plech vyložený pečícím papírem a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C cca 20-25 minut.

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím.

Výživové údaje na porci na 100g celkem  Kritéria Vím, co jím
58g   

 20 porcí 

svačina
energetická hodnota (kcal] kcal  107  184  2 132,6  max 110  kcal/porci 
bílkoviny  g 3 4,9  56,9 -
sacharidy g  16 27,7 320,4  -
  z toho cukry g  5 9,1 105,7 -
tuky g  3  5,5 63,4 -
    z toho    -
    nasycené mastné kyseliny (SAFA) g 0 0,7  8,4  ≤ 1.1 g/100g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty
    transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0.1 g/100g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty
vláknina g 9  1,8 26,2   
sodík mg  2  4,2  48,4  ≤ 400 mg/100 g
přidaný cukr g 3 5,5  64  ≤ 20g/100g