Fotografie: Tomáš Martínez |
Zdravé batáty na sladko
Batáty jsou sladké brambory, a proto se skvěle hodí na přípravu různých dezertů a moučníků. Těsto je díky nim vláčné a plné živin. Batáty jsou výborným zdrojem vlákniny, vitamínů A, B, C a také hořčíku, draslíku a manganu. Batátové brownies jsou oslazené pouze datlovým sirupem, ale můžete nahradit i klasickým medem. Těsto jsem zahustila mletými mandlemi a rýžovou moukou. Rýžová mouka je vhodná pro bezlepkovou dietu, neobsahuje lepek a je lehce stravitelná. Tato mouka má skvělou pojivost a hodí se tak na pečení moučníků. Radí odborná garantka Mgr. Zuzana Douchová
SUROVINY :
batáty | 800 g |
mouka rýžová | 100 g |
mandle | 100 g |
vanilkový extrakt | 5 g |
kakao | 50 g |
sůl | 1 g |
sirup datlový | 100 g |
POSTUP:
Oloupané batáty pokrájíme na kousky a dáme vařit do vroucí vody do změknutí na cca 20-25 minut. Poté batáty slijeme a rozmixujeme na hladké pyré. Mandle si na sucho na pánvi orestujeme a pak rozmixujeme do hladka. Pyré smícháme s datlovým sirupem, mletými mandlemi, rýžovou moukou, špetkou soli, vanilkovým extraktem a kakaem. Nalijeme těsto na plech vyložený pečícím papírem a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C cca 20-25 minut.
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím.
Výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | Kritéria Vím, co jím | |
58g |
20 porcí |
svačina | |||
energetická hodnota (kcal] | kcal | 107 | 184 | 2 132,6 | max 110 kcal/porci |
bílkoviny | g | 3 | 4,9 | 56,9 | - |
sacharidy | g | 16 | 27,7 | 320,4 | - |
z toho cukry | g | 5 | 9,1 | 105,7 | - |
tuky | g | 3 | 5,5 | 63,4 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SAFA) | g | 0 | 0,7 | 8,4 | ≤ 1.1 g/100g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0.1 g/100g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty |
vláknina | g | 9 | 1,8 | 26,2 | |
sodík | mg | 2 | 4,2 | 48,4 | ≤ 400 mg/100 g |
přidaný cukr | g | 3 | 5,5 | 64 | ≤ 20g/100g |