Proč tofu
Tofu se řadí mezi jednu z nejzdravějších potravin. Vyrábí se srážením sójového mléka a obsahuje kvalitní rostlinné bílkoviny, minimum tuků a žádný cholesterol. Je bohatým zdrojem vápníku, železa, lecitinu a vitamínu B. Tofu je ideální alternativou nejen masa, ale především i mléčných produktů díky své tvárné konzistenci.
Tofumisu
Přichází od vás řada dotazů na sladké recepty při laktózové intoleranci či celiakii. Tento recept jsem proto přizpůsobila těmto dvou parametrům. Tofu často používám jako náhradu za tvaroh a smetanové sýry. Rozmixované tofu se tedy může používat všude tam, kde byste potřebovali nahradit tyto mléčné produkty. Stejně jako obyčejný tvaroh nemá tofu samo o sobě téměř žádnou chuť a potřebuji nasáknout ostatními ingrediencemi. V tomto případě káva, med a kakao jsou skvělou kombinací. Bezlepkové piškoty jsou k sehnání ve zdravé výživě či ve větších supermarketech. Vyrábějí se většinou z mouky kukuřičné. Tento dezert doporučuji nechat uležet alespoň 1 den v lednici, aby se dobře spojily všechny chutě.
RECEPT: BEZLEPKOVÉ A BEZLAKTÓZOVÉ TOFUMISU
SUROVINY na 6 porcí:
Tofu natural 200 g
Smetana sójová 40 ml
Med 20 g
Bezlepkové piškoty 60 g
Kakao holandského typu 2 lžičky (10 g)
Káva 2 lžičky (10 g)
POSTUP:
Kávu zalijeme horkou vodou ve větší misce. Tofu, med a smetanu vyšleháme mixérem do jemného krému. Piškoty na pár vteřin ponoříme do misky s kávou a klademe vedle sebe na dno pečící formy. Na piškoty vrstvíme tofu krém. Podle velikosti formy můžeme postup ještě jednou zopakovat. Závěrečnou vrstvu tofu krému posypeme kakaem. Dáme alespoň na 24 hodiny do lednice vychladnout.
Energetická hodnota 1 porce: 447 kJ, 11,6 g sacharidů, z toho 4,8 g cukry, 5,4 g bílkovin, 4,1 g tuků a 1,4 g vlákniny
Autor článku: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psychologFotografie: Tomáš Martínez