Jablečný chlebík
Foto: Tomáš Martínez

Javorový sirup nejen na palačinky

Javorový sirup má svou specifickou vůni a chuť mírně připomínající karamel. Tradičně se používá na přelití palačinek nebo lívanců, ale můžete ho použít jako sladidlo do různých dezertů, moučníků či snídaňových kaší. Je sladší než běžný bílý cukr, proto ho spotřebujete daleko menší množství. Javorový sirup obsahuje poměrně vysoké množství manganu a také vitamíny skupiny B, železo, vápník a antioxidanty. Skvěle chutná právě v kombinaci s jablky, skořicí a ořechy.

Jablečný chlebík

SUROVINY :

mouka celozrnná 100 g
mouka celozrnná špaldová 150 g
skořice mletá 10 g
oříšek muškátový 2 g
zázvor mletý 5 g
soda 5 g
kypřící prášek 5 g
sůl 1 g
vejce 2 ks 100 g
javorový sirup 130 g
jablka 400 g
ořechy vlašské 50 g
citrónová šťáva 10 g
olej řepkový 50 g

POSTUP:

Jablka pokrájíme na drobné kostičky, pokapeme citrónovou šťávou a dáme stranou. Mouky smícháme se skořicí, mletým muškátovým oříškem, zázvorem, sodou, kypřícím práškem a solí. Přidáme vejce, javorový sirup, olej a vmícháme jablka a mírně nadrcené vlašské ořechy. Vše důkladně promícháme a těsto vlijeme do chlebové formy a pečeme na 180 ° C cca 30-40 minut.

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím.

Výživové údaje na porci na 100g celkem Kritéria Vím, co jím
41g   25 porcí moučník 
energetická hodnota (kcal] kcal 96 236 2 399,4 max 110 kcal/porci 
bílkoviny  g 2 5,5 55,8 -
sacharidy g 13 33 336,3 -
  z toho cukry g 5 12,4 126,6 -
tuky g 4 9,7 98,5 -
  z toho    -
    nasycené mastné kyseliny (SAFA) g 0 1,1 11,7
max 1,1 g/100 g nebo 1,3% energetické hodnoty 
    transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 max 0,1g/100 g nebo 1,3% energetické hodnoty 
vláknina g 2 3,9 39,2  
sodík mg 0 0,121 1,23 max 400 mg/100g 
přidaný cukr g 3 7,6 77,4 max 20 g/100g 

Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog