Banány jsou významným zdrojem draslíku, vitamínu B6, manganu, vitamínů C a vlákniny. Banány také obsahují aminokyselinu tryptofan, který se v těle přeměňuje na serotonin, hormon zlepšující náladu. Draslík pomáhá snižovat krevní tlak a reguluje zadržování vody v těle. Díky své zásaditosti jsou banány také výbornou potravinou na žaludeční potíže, protože redukují nadměrnou kyselost žaludku a dráždění žaludeční sliznice.
Zralejší banány mají vyšší podíl jednoduchých cukrů
Z makro živin jsou v banánech nejvíce zastoupeny sacharidy a jejich množství se výrazně liší podle zralosti plodu. Čím je banán zralejší, tím se zvyšuje podíl jednoduchých cukrů v banánu a to ovlivňuje výsledný glykemický index potravin. Banány uchovávejte při pokojové teplotě, dochází tak k optimálnímu dozrání plodu. Při nižších teplotách dochází k zčernání slupky, proto je neskladujte v lednici. Banány jsou nejlepší čerstvé, ale také se skvěle hodí na pečení. Jestli máte pár banánů již zralejších, použijte je právě na pečení, kdy je vhodnější používat zralejší plody.
Vyzkoušejte snadný recept na banánovo-čoko chlebík, opět ve zdravé podobě.
RECEPT: BANÁNO-ČOKO CHLEBÍK
INGREDIENCE:
Banány 4 větší zralé
Citrónová šťáva 1 čl
Jogurt bílý nízkotučný 150 g
Olej (olivový, řepkový, ořechový, apod) 3 polévkové lžíce
Med 5 polévkových lžic
Vanilkový extrakt 1 lžička
Sůl ½ lžičky
Mouka celozrnná 2 hrnky (ideálně kombinace 1 hrnku špaldové a 1 hrnek celozrnné jemně mleté)
Soda 1 lžička
Prášek do pečiva 1 lžička
Skořice mletá 1 lžička
Kakao (holandské) 4 lžíce
Čokoláda s vysokým obsahem kakaa 100 g pokrájená na kousky (nebo místo čokolády ořechy 100 g, nebo čerstvé bobulovité ovoce 100 g – borůvky)
POSTUP:
Předehřejeme troubu na 180° C a formu na chléb (srnčí hřbet) vyložíme pečícím papírem. Banány rozmačkáme vidličkou na kaši, zakápneme citrónovou šťávou a promícháme. Nejdříve v jedné míse spojíme všechny suché suroviny (mouka, kakao, skořice, prášek do pečiva, soda, sůl) a v druhé míse všechny tekuté (jogurt, olej, med, vanilkový extrakt, rozmačkané banány). Do tekuté směsi pomalu přisypáváme sypkou směs a důkladně promícháme. Na závěr zamícháme kousky čokolády nebo jiné ingredience dle chuti (ořechy, borůvky, apod). Nalijeme do formy a pečeme cca 1 hodinu.
Energetická hodnota 1 porce (1 krajíc): 470 kJ
18 g sacharidů
3 g bílkovin
3,5 g tuků
4 g vlákniny
Autor článku: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psychologFotografie: Tomáš MartínezZdroj: http://www.whfoods.com