Recepty 6. 3. 2019 | Vím, co jím a piju, o.p.s.

Zapékané müsli s banánem a ořechy

Zapékané müsli s banánem a ořechy si zcela určitě zamilujete. Jeho příprava je jednoduchá a stojí pár korun. Doporučuji udělat hned dvojitou dávku, protože budou brzy pryč.

Zapékané mysli s ovocem - foto: Karolína Alexiová

Recepturu můžete obměnit tím, že použijete jiné ořechy nebo jiný druh sušeného ovoce. Výhodou banánů je jejich křupavost, ale dobře chutná i sušený ananas a namísto hrozinek sušené brusinky nebo kustovnice. Pro zachování nízkého obsahu cukru používejte nedoslazované sušené ovoce a vybírejte raději v bio kvalitě. Běžné druhy bývají sířené, což vyžaduje namočení plodů do horké vody. Müsli nemusí dobře proschnout a riskujete plesnivění.

  • Müsli mějte v práci a připravujte si zdravé svačinky s jogurtem, skyrem nebo mlékem. Mléčných výrobků můžete mít v práci v lednici zásobu, stejně jako například jablka.
  • Miska skyru, porce müsli a menší jablko pak přestavuje ideální odpolední svačinu před odchodem z práce. Uvidíte, že pak budete lépe zvládat večerní chutě a bude se vám třeba i lépe cvičit.

Zapečené müsli se vyznačuje nízkým obsahem přidaného cukru, vysokým obsahem vlákniny se zastoupením beta-glukanů, inulinu a příznivým složením tuků. Obsažené tuky poskytují především zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny. Zajímavostí je čekankový sirup, který má oproti cukru, medu nebo jiným sirupům významně nižší energetickou hodnotu (717 kJ/100 a 13 g cukru oproti 1676 kJ/100 g a 98 g cukru v případě datlového sirupu) a překvapivě vysoký obsah vlákniny (62 g/100 g). Vláknina z čekanky obsahuje inulin, který slouží jako prebiotikum (potrava pro střevní bakterie v tlustém střevě), čímž příznivě ovlivňuje složení střevní mikrobioty.

Suroviny 

 ovesné vločky 150 g
 řepkový olej 50 g
 cukr 10 g
 sirup čekankový 30 g
 mandle mleté 50 g
 rozinky 50 g
 ořechy lískové 25 g
 banán 50 g

Postup

Mandle, ořechy a banány nasekáme v mixéru, ale jen nahrubo. Olej rozehřejeme na pánvi spolu s cukrem a sirupem, přimícháme vločky a zbývající ingredience a krátce orestujeme na nižší teplotu. Vyložíme plech pečícím papírem, směs rozvrstvíme a dáme zapéct do trouby při teplotě 160 °C. Po chvilce směs promíchejte a dejte ještě zapékat. Dávejte pozor, aby se vločky nepřipálily, je to pak otázka chvíle! Správně připravené müsli má světle hnědou barvu. Nechte vychladnout a přendejte do vhodné nádoby.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

16 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal  105,5  406,7  1687,91 max 110 kcal/porci
bílkoviny g  2,7  10,5  43,45 -
sacharidy g  10,5  40,6  168,68 -
z toho cukry g  3,3  12,7  52,87 -
tuky g  5,6  21,5  89,05 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g 0,9  3,3 13,7 ≤ 6 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0,1  0,38 ≤ 0,4 g/100 g
vláknina g  2,7  10,5  43,5  
sůl g  0  0  0,2 ≤ 1 g/100 g
přidaný cukr g  0,9  3,3  13,9 ≤ 20 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).



Mohlo by vás také zajímat: