Recepturu můžete obměnit tím, že použijete jiné ořechy nebo jiný druh sušeného ovoce. Výhodou banánů je jejich křupavost, ale dobře chutná i sušený ananas a namísto hrozinek sušené brusinky nebo kustovnice. Pro zachování nízkého obsahu cukru používejte nedoslazované sušené ovoce a vybírejte raději v bio kvalitě. Běžné druhy bývají sířené, což vyžaduje namočení plodů do horké vody. Müsli nemusí dobře proschnout a riskujete plesnivění.
Zapékané müsli s banánem a ořechy
Zapékané müsli s banánem a ořechy si zcela určitě zamilujete. Jeho příprava je jednoduchá a stojí pár korun. Doporučuji udělat hned dvojitou dávku, protože budou brzy pryč.
- Müsli mějte v práci a připravujte si zdravé svačinky s jogurtem, skyrem nebo mlékem. Mléčných výrobků můžete mít v práci v lednici zásobu, stejně jako například jablka.
- Miska skyru, porce müsli a menší jablko pak přestavuje ideální odpolední svačinu před odchodem z práce. Uvidíte, že pak budete lépe zvládat večerní chutě a bude se vám třeba i lépe cvičit.
Zapečené müsli se vyznačuje nízkým obsahem přidaného cukru, vysokým obsahem vlákniny se zastoupením beta-glukanů, inulinu a příznivým složením tuků. Obsažené tuky poskytují především zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny. Zajímavostí je čekankový sirup, který má oproti cukru, medu nebo jiným sirupům významně nižší energetickou hodnotu (717 kJ/100 a 13 g cukru oproti 1676 kJ/100 g a 98 g cukru v případě datlového sirupu) a překvapivě vysoký obsah vlákniny (62 g/100 g). Vláknina z čekanky obsahuje inulin, který slouží jako prebiotikum (potrava pro střevní bakterie v tlustém střevě), čímž příznivě ovlivňuje složení střevní mikrobioty.
Suroviny
ovesné vločky | 150 g |
řepkový olej | 50 g |
cukr | 10 g |
sirup čekankový | 30 g |
mandle mleté | 50 g |
rozinky | 50 g |
ořechy lískové | 25 g |
banán | 50 g |
Postup
Mandle, ořechy a banány nasekáme v mixéru, ale jen nahrubo. Olej rozehřejeme na pánvi spolu s cukrem a sirupem, přimícháme vločky a zbývající ingredience a krátce orestujeme na nižší teplotu. Vyložíme plech pečícím papírem, směs rozvrstvíme a dáme zapéct do trouby při teplotě 160 °C. Po chvilce směs promíchejte a dejte ještě zapékat. Dávejte pozor, aby se vločky nepřipálily, je to pak otázka chvíle! Správně připravené müsli má světle hnědou barvu. Nechte vychladnout a přendejte do vhodné nádoby.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
16 porcí | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 105,5 | 406,7 | 1687,91 | max 110 kcal/porci |
bílkoviny | g | 2,7 | 10,5 | 43,45 | - |
sacharidy | g | 10,5 | 40,6 | 168,68 | - |
z toho cukry | g | 3,3 | 12,7 | 52,87 | - |
tuky | g | 5,6 | 21,5 | 89,05 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 0,9 | 3,3 | 13,7 | ≤ 6 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0,1 | 0,38 | ≤ 0,4 g/100 g |
vláknina | g | 2,7 | 10,5 | 43,5 | |
sůl | g | 0 | 0 | 0,2 | ≤ 1 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0,9 | 3,3 | 13,9 | ≤ 20 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).