Recepty 8. 5. 2019 | Mgr. Zuzana DouchováMgr. Zuzana Douchová

Ananasová nízkotučná bábovka

Vyzkoušejte přidat čerstvý ananas do bábovky. Těsto přirozeně osladí, zvláční a díky tomu můžete použít méně tuku než obvykle.

Ananasová nízkotučná bábovka - foto: Mgr. Zuzana Douchová

Zralý ananas je šťavnatý, sladký a bohatý na vitaminy a minerály. Obsahuje vitamín C, vitamíny B, draslík, mangan a antioxidantů. Obsahuje enzym bromelain, který má protizánětlivé účinky, podporuje trávení, imunitu, hojení a regeneraci tkání a působí jako prevence srdečních chorob.

Suroviny 

 ananas bez slupky  460 g
 vejce (2ks)  100 g
 med  150 g
 mouka celozrnná špaldová 320 g
 kakao 15 g
 olej řepkový  50 g
kypřící prášek 12 g

Postup

Předehřejeme si troubu na 180 ° C. Čerstvý ananas si oloupeme a rozmixujeme na hladkou kaši v mixéru a přelijeme do mísy. Přidáme vejce, med a olej. Důkladně promícháme a přisypeme mouku a kypřící prášek. Do vymazané a vysypané nebo silikonové bábovkové formy nalijeme polovinu těsta a druhou polovinu dochutíme kakaem a nalijeme do formy. Pečeme cca 30-40 min.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

24 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal  102,6  222,5  2463,4 max 110 kcal/porci
bílkoviny g  2,4  5,3  58,5 -
sacharidy g  16,4  35,6  394 -
z toho cukry g  7,1  15,5  171,4 -
tuky g  2,8  6,2  68,09 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  0,4  0,8  9,1 ≤ 6 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,4 g/100 g
vláknina g  1,6  3,5  38,7  
sůl g  0,2  0,4  3,9 ≤ 1 g/100 g
přidaný cukr g  5,1  11,1  123 ≤ 20 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).



Mohlo by vás také zajímat: