Recepty 1. 5. 2019 | Mgr. Zuzana DouchováMgr. Zuzana Douchová

Jarní zelená polévka s vejcem

Vyzkoušejte jarní recept na polévku s vejci a pořádnou dávkou vitamínů.

Zelená polévka s vejcem - foto: Mgr. Zuzana Douchová

Jarní jídelníček volá po odlehčení a doplnění vitaminů a kvalitních živin. Vyzkoušejte tento recept na jarní zelenou polévku. Na základ jsem vybrala zelenou zeleninu, jako je čerstvý špenát, brokolice, jarní cibulka a petržel. Na zahuštění používám jen vařené brambory a pro doplnění kvalitních bílkovin vejce. Ty můžete do polévky rozmíchat nebo přidat uvařené. 

Suroviny 

 vejce 200 g
 cibule jarní 100 g
 česnek 20 g
 olej olivový 30 g
 brokolice 350 g
 špenát čerstvý  250 g
 petrželová nať  10 g
 sůl  3 g
 pepř  1 g
 brambory  300 g

Postup

V hrnci rozehřejeme olej a orestujeme pokrájenou cibulku a česnek. Pak přidáme růžičky brokolice, oloupané pokrájené brambory a zalijeme vodou. Necháme vařit do změknutí brambory cca 20 min. Na závěr necháme krátce povařit špenátové listy. Přidáme petrželku, sůl, pepř a vše rozmixujeme do hladka. Vejce bud rozklepneme do polévky a zamícháme nebo dopředu uvařené do polévky pokrájíme.  

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

 
energetická hodnota (kcal) kcal  180  85,5  1 080  100 kcal/porci
bílkoviny g  10,1  4,8  60,4 -
sacharidy g  15,2  7,2  91,5 -
z toho cukry g  2,1  1  12,9 -
tuky g  8,7  4,1  52,1 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  1,8  0,8  10,6 ≤ 1,1 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,1 g/100 g
vláknina g  5,1  2,4  30,9 ≥ 1,2 g/100 g
sůl g  0,7  0,4  4,4 ≤ 0,825 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 2,5 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (polévka).



Mohlo by vás také zajímat: