Jarní jídelníček volá po odlehčení a doplnění vitaminů a kvalitních živin. Vyzkoušejte tento recept na jarní zelenou polévku. Na základ jsem vybrala zelenou zeleninu, jako je čerstvý špenát, brokolice, jarní cibulka a petržel. Na zahuštění používám jen vařené brambory a pro doplnění kvalitních bílkovin vejce. Ty můžete do polévky rozmíchat nebo přidat uvařené.
Jarní zelená polévka s vejcem
Vyzkoušejte jarní recept na polévku s vejci a pořádnou dávkou vitamínů.
Suroviny
vejce | 200 g |
cibule jarní | 100 g |
česnek | 20 g |
olej olivový | 30 g |
brokolice | 350 g |
špenát čerstvý | 250 g |
petrželová nať | 10 g |
sůl | 3 g |
pepř | 1 g |
brambory | 300 g |
Postup
V hrnci rozehřejeme olej a orestujeme pokrájenou cibulku a česnek. Pak přidáme růžičky brokolice, oloupané pokrájené brambory a zalijeme vodou. Necháme vařit do změknutí brambory cca 20 min. Na závěr necháme krátce povařit špenátové listy. Přidáme petrželku, sůl, pepř a vše rozmixujeme do hladka. Vejce bud rozklepneme do polévky a zamícháme nebo dopředu uvařené do polévky pokrájíme.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
|||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 180 | 85,5 | 1 080 | 100 kcal/porci |
bílkoviny | g | 10,1 | 4,8 | 60,4 | - |
sacharidy | g | 15,2 | 7,2 | 91,5 | - |
z toho cukry | g | 2,1 | 1 | 12,9 | - |
tuky | g | 8,7 | 4,1 | 52,1 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 1,8 | 0,8 | 10,6 | ≤ 1,1 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,1 g/100 g |
vláknina | g | 5,1 | 2,4 | 30,9 | ≥ 1,2 g/100 g |
sůl | g | 0,7 | 0,4 | 4,4 | ≤ 0,825 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 2,5 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (polévka).