Skvělá nová kombinace pro netradiční bramborový salát. Dýně i špenát patří ke zdravým potravinám, navíc brambory prospívají pro svou stravitelnost. Společně vykouzlí mix vitamínů a minerálů pro vitalitu a energii - navíc velmi lahodné chuti.
Suroviny
dýně |
150 g |
salátové brambory |
600 g |
listový špenát |
200 g |
cibule |
50 g |
majonéza |
60 g |
citrónová šťáva |
10 g |
olej |
15 g |
česnek |
5 g |
pekanové ořechy |
30 g |
pepř |
1 g |
sůl |
3 g |
Postup
Dužinu dýně nakrájíme na kostky a upečeme nasucho v troubě při 180°C doměkka. Na oleji necháme zesklovatět na nudličky nakrájenou cibuli. Po chvíli přidáme nasekaný česnek a listy špenátu. Osolíme a opepříme. Orestujeme, až se odpaří veškerá tekutina. Uvařené brambory nakrájíme na hranolky a přidáme ke špenátu. Prohřejeme. Přidáme upečenou dýni, majonézu, citronovou šťávu a vše lehce promícháme. Salát servírujeme teplý, posypaný ořechy.
výživové údaje |
na porci |
na 100g |
celkem |
kritéria Vím, co jím |
|
|
|
|
3 porce |
energetická hodnota (kcal) |
kcal |
429 |
114.5 |
1 287 |
max 550 kcal/porci |
bílkoviny |
g |
7,2 |
1,9 |
21,6 |
- |
sacharidy |
g |
43,4 |
11,6 |
130,3 |
- |
z toho cukry |
g |
2,7 |
0,7 |
8,2 |
- |
tuky |
g |
27,5 |
7,3 |
86,6 |
- |
z toho |
|
- |
- |
- |
- |
nasycené mastné kyseliny (SFA) |
g |
2,6 |
0,7 |
7,7 |
≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) |
g |
0,1 |
0 |
0,2 |
≤ 0.15 g/100 g |
vláknina |
g |
5,7 |
1,5 |
17,1 |
≥1.4 g/100 g |
sůl |
g |
1,3 |
0,4 |
4,03 |
≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr |
g |
0,6 |
0,2 |
1,7 |
≤ 2,5 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (pokrmy určené k přesnídávce, lehkému obědu a pod).