Recepty 19. 12. 2017 | Vím, co jím a piju

Recept: Jemný bramborový salát s dýní a špenátem

Skvělá nová kombinace pro netradiční bramborový salát. Dýně i špenát patří ke zdravým potravinám, navíc brambory prospívají pro svou stravitelnost. Společně vykouzlí mix vitamínů a minerálů pro vitalitu a energii - navíc velmi lahodné chuti.

Jemný bramborový salát s dýní a špenátem

Suroviny

dýně   150 g
salátové brambory 600 g
listový špenát 200 g
cibule   50 g 
majonéza  60 g 
citrónová šťáva 10 g
olej 15 g
česnek 5 g
pekanové ořechy 30 g
pepř 1 g
sůl  3 g

Postup

Dužinu dýně nakrájíme na kostky a upečeme nasucho v troubě při 180°C doměkka. Na oleji necháme zesklovatět na nudličky nakrájenou cibuli. Po chvíli přidáme nasekaný česnek a listy špenátu. Osolíme a opepříme. Orestujeme, až se odpaří veškerá tekutina. Uvařené brambory nakrájíme na hranolky a přidáme ke špenátu. Prohřejeme. Přidáme upečenou dýni, majonézu, citronovou šťávu a vše lehce promícháme. Salát servírujeme teplý, posypaný ořechy. 

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

3 porce
energetická hodnota (kcal) kcal 429 114.5 1 287 max 550 kcal/porci
bílkoviny g 7,2 1,9 21,6 -
sacharidy g 43,4 11,6 130,3 -
z toho cukry g 2,7 0,7 8,2 -
tuky g 27,5 7,3 86,6 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g 2,6 0,7 7,7 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g 0,1 0 0,2 ≤ 0.15 g/100 g
vláknina g 5,7 1,5 17,1 ≥1.4 g/100 g
sůl g 1,3 0,4 4,03 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g 0,6 0,2 1,7 ≤ 2,5 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (pokrmy určené k přesnídávce, lehkému obědu a pod).

 



Mohlo by vás také zajímat: