Sušené ovoce představuje zdravější náhradu cukru. V sušeném ovoci se skrývá značné množství vlákniny, která napomůže dobrému trávení a také zasytí. Sušené ovoce je často sířeno, přičemž na siřičitany jsou někteří lidé alergičtí. Proto raději kupujte sušené ovoce v bio kvalitě, nebo si jej za pomoci sušičky usušte v sezóně sami. Před zpracováním zalijte sušené ovoce horkou vodou a po několika minutách ji slejte.
Recept: Ovesné pusinky z vloček a sušeného ovoce
Malé pusinky jsou zdravější variantou drobného mlsání v malém množství. Sušené ovoce obsahuje koncentrované množství vlákniny a živin, ale i cukrů. Proto i dobrého po málu.
Složení
jemné ovesné vločky Emco | 100 g |
směs sušeného ovoce | 80 g |
1 lžička stévie, nebo cukr | 66 g |
kvalitní margarín | 40 g |
Postup
Margarín rozpustíme na pánvičce, přidáme ovesné vločky a necháme je nasát tuk. Směs necháme vystydnout. Sušené ovoce - meruňky, broskve, švestky - (nejlépe v bio kvalitě, nesířené) nakrájíme na maličké kousky. Vločky smícháme s ovocem, přidáme vejce, cukr (nebo sladidlo) a vytvoříme kompaktní směs. Pomocí čajové lžičky tvoříme malé pusinky, které dáváme na pečící papír. Pečeně max. na 180 stupňů zhruba 20 minut. Záleží na typu trouby a výšce těsta. Upečené a vychladlé pusinky vložíme do barevných papírových košíčků.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
10 ks | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 107 | 317 | 1 066,6 | max 110 kcal/porci |
bílkoviny | g | 3 | 7,8 | 26,1 | - |
sacharidy | g | 19 | 56,4 | 189,6 | - |
z toho cukry | g | 9 | 26,8 | 90 | - |
tuky | g | 4 | 12,2 | 41,1 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 2 | 4,9 | 16,4 | ≤ 6 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0.4 g/100 g |
vláknina | g | 3 | 7,7 | 25,8 | - |
sůl | g |
0 |
0,055 | 0,186 | ≤ 1 g/100 g |
přidaný cukr | g | 7 | 19,6 | 66 | ≤ 20 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (moučník).