Recepty 15. 12. 2017 | PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Recept: Ovesné pusinky z vloček a sušeného ovoce

Malé pusinky jsou zdravější variantou drobného mlsání v malém množství. Sušené ovoce obsahuje koncentrované množství vlákniny a živin, ale i cukrů. Proto i dobrého po málu.

Ovesné pusinky se sušeným ovocem. Foto: Martin Kincl

Sušené ovoce představuje zdravější náhradu cukru. V sušeném ovoci se skrývá značné množství vlákniny, která napomůže dobrému trávení a také zasytí. Sušené ovoce je často sířeno, přičemž na siřičitany jsou někteří lidé alergičtí. Proto raději kupujte sušené ovoce v bio kvalitě, nebo si jej za pomoci sušičky usušte v sezóně sami. Před zpracováním zalijte sušené ovoce horkou vodou a po několika minutách ji slejte.

Složení

jemné ovesné vločky Emco   100 g
směs sušeného ovoce  80 g
1 lžička stévie, nebo cukr 66 g
kvalitní margarín 40 g

Postup

Margarín rozpustíme na pánvičce, přidáme ovesné vločky a necháme je nasát tuk. Směs necháme vystydnout. Sušené ovoce - meruňky, broskve, švestky - (nejlépe v bio kvalitě, nesířené) nakrájíme na maličké kousky. Vločky smícháme s ovocem, přidáme vejce, cukr (nebo sladidlo) a vytvoříme kompaktní směs. Pomocí čajové lžičky tvoříme malé pusinky, které dáváme na pečící papír. Pečeně max. na 180 stupňů zhruba 20 minut. Záleží na typu trouby a výšce těsta. Upečené a vychladlé pusinky vložíme do barevných papírových košíčků.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

10 ks
energetická hodnota (kcal) kcal 107 317 1 066,6 max 110 kcal/porci
bílkoviny g 3 7,8 26,1 -
sacharidy g 19 56,4 189,6 -
z toho cukry g 9 26,8 90 -
tuky g 4 12,2 41,1 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g 2 4,9 16,4 ≤ 6 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0.4 g/100 g
vláknina g 3 7,7 25,8 -
sůl g

0

0,055 0,186 ≤ 1 g/100 g
přidaný cukr g 7 19,6 66 ≤ 20 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (moučník). 



Mohlo by vás také zajímat: