Fotografie: Martina Matičková |
Fazolová bábovka s kokosem
Luštěniny obecně snižují hladinu cukru a cholesterolu v krvi a pomáhají tak předcházet vzniku kardiovaskulárním a civilizačním onemocněním. Tak proč je nepřidat i do moučníků? Díky fazolím je těsto vláčné a nemusíme již přidávat tolik tuku a mouky. A díky bílkovinám a vláknině obsažených ve fazolích nás také zasytí i menší porce. Na pečení této bábovky nejraději používám bílé fazole Cannellinni, protože jsou přirozené moučné a nejvíce chuťově neutrální. Fazole můžete použít bud uvařené nebo konzervované. Místo klasického cukru jsem použila kokosový cukr, který má nižší glykemický index, obsahuje zachované živiny a má výbornou karamelovou příchuť. Popisuje Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog.
SUROVINY :
Mouka celozrnná špaldova | 250 g |
Vejce 3ks | 150 g |
Fazole bílé sterilované | 250 g |
Jogurt bílý | 200 g |
Kypřící prášek | 12 g |
Řepkový olej | 50 g |
Vanilkový extrakt | 5 g |
Kokos strouhaný | 30 g |
Kokosový cukr | 160 g |
Sůl | 1 g |
POSTUP:
Propláchnuté fazole dáme do mixéru, zalijeme jogurtem a rozmixujeme dohladka. Pak vlijeme do mísy a přidáme vejce, olej, vanilkový extrakt, cukr a promícháme. Dále přisypeme mouku, kypřící prášek, kokos a špetku soli. Vše důkladně spojíme a nalijeme do formy na bábovku. Používám silikonovou formu, která se již nemusí vymazat a vysypávat moukou, ale pokud máte klasickou formu, tak lehce potřete olejem a vysypte strouhaným kokosem. Bábovku pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 ° C cca 40 minut.
živové údaje | na porci | na 100g | celkem | Kritéria Vím, co jím | |
26 porcí |
svačinka | ||||
energetická hodnota (kcal] | kcal | 106 | 249 | 2 754 | max 110 kcal/porci |
bílkoviny | g | 3 | 7,4 | 82 | - |
sacharidy | g | 15 | 34,4 | 382 | - |
z toho cukry | g | 6 | 14,6 | 162 | - |
tuky | g | 4 | 8,5 | 94 | - |
z toho | |||||
nasycené mastné kyseliny (SAFA) | g | 1 | 2,7 | 30 | ≤ 1.1 g/100 g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0.1 g/100 g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty |
vláknina | g | 1 | 3,4 | 38,1 | |
sodík | mg | 0 | 240 | 2 069 | ≤ 400 mg/100 g |
přidaný cukr | g | 6 | 13,4 | 148,6 | ≤ 20 g/100 g |