Sladké a zdravé mandarinky
Mandarinky jsou vhodnou alternativou sladkostí, protože jsou přirozeně sladké a šťavnaté. Jsou bohatým zdrojem vitamínu C, vitamínů skupiny B, rozpustné vlákniny pektinu, antioxidantů a řady minerálů. Pomáhají tak předcházet zimnímu nachlazení a infekcím, snižují krevní tlak a cholesterol a jsou lehce stravitelné.
Výživný a bezlepkový mandarinkový koláč
Na tento koláč budete potřebovat pouze mandarinky (cca 7 ks), loupané mandle, med a vejce. Díky této kombinaci je koláč voňavý a vláčný díky ovoci, výživný a sytý díky mandlím a vejcím. Bez přidání pšeničné mouky je i bezlepkový. Dopřejte si zdravé a vyvážené sladké hřešení plné bílkovin, přirozených cukrů a zdravých tuků.
RECEPT: MANDARINKOVÝ KOLÁČ BEZ MOUKY
SUROVINY na 38 porcí:
Mandarinky 700 gMáslo na vymazání formy 2 gVejce 6 ks 300 gMed 150 gMandle loupané 400 gKypřící prášek 1 balení 12 gVanilkový extrakt 5 gPOSTUP:
Mandarinky důkladně omyjeme pod teplou vodou a 500 g mandarinek dáme do hrnce s vodou, přivedeme k varu a vaříme pod pokličkou na mírném plamenu 2 hodiny. Poté je slijeme a necháme vychladnout. Mezitím si opražíme mandle na sucho na pánvi a dáme také vychladnout. Pak mandle rozmixujeme v mixéru najemno. Předehřejeme si troubu na 180 ° C a menší koláčovou formu (průměr cca 20 cm) si vymažeme po stranách máslem nebo olejem a dno formy poklademe pečícím papírem. Vychladlé uvařené mandarinky zbavíme stopky, rozpůlíme a vyndáme případná semínka. I s kůrou je pak rozmixujeme na hladké pyré, které smícháme v míse s vejci, medem a lžičkou vanilkového extraktu (nebo dužinou z jednoho vanilkového lusku). Do této směsi postupně přisypeme mandlovou hmotu a prášek do pečiva. Vše důkladně promícháme. Zbylé čerstvé mandarinky nakrájíme opět na tenké plátky a část z nich vyložíme stěny formy, těsto nalijeme do formy a povrch poklademe zbylými nakrájenými kolečky mandarinek. Koláč dáme do trouby péct na cca hodinu a po 30 minutách přikryjeme alobalem.
Nutriční složení 1 porce:
energie | 103 kcal |
bílkoviny | 4 g |
sacharidy | 7 g |
z toho cukry | 4 g |
tuky | 7 g |
SFA | 1 g |
TFA | 0 g |
vláknina | 1 g |
sodík | 0 g |
přidaný cukr | 3 g |