Hráškový hummus s cizrnou, sezamem čerstvou mátou
Na přípravu hráškového hummusu budete potřebovat čerstvý nebo mražený hrášek, který je výborným zdrojem vlákniny, vitamínů C, B, betakarotenu, hořčíku, vápníku a železa. Jeho šťavnatá a přirozeně sladká chuť krásně vynikne v kombinaci s čerstvou mátou. Hrášek stačí jen krátce spařit ve vroucí vodě a pak rozmixovat s cizrnou a dalšími ingrediencemi. Cizrna zajistí pokrmu dostatek bílkovin a další řadu vitamínů a minerálů. Další důležitou ingrediencí a zdrojem zdravých tuku je sezamová pasta tahini, která se vyrábí našleháním sezamových semínek. Sezam je vynikajícím zdrojem esenciálních mastných kyselin, vlákniny, vitamínů skupiny B, vápníku, hořčíku, zinku a selenu. Tahini pastu můžete využít ještě jako dip, samotnou pomazánku k pečivu, do salátového dresinku nebo i na sladko do snídaňových kaší, jogurtu, různých krémů či dezertů. Popisuje Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog.
SUROVINY :
Hrášek čerstvý bez lusků | 350 g |
Cizrna vařená | 260 g |
Tahini pasta | 40 g |
Česnek syrový | 10 g |
Citrónová šťáva | 20 g |
Máta | 5 g |
Olej olivový | 20 g |
Pepř | 2 g |
Sůl | 5 g |
POSTUP:
Hrášek čerstvý nebo mražený spaříme minutu ve vroucí vodě a pak propláchneme ve studené vodě. Necháme vychladnout a dáme do mixéru. Přidáme uvařenou, či konzervovanou cizrnou, dva stroužky česneku, tahini pastu, citronovou šťávu, čerstvou mátu a rozmixujeme na požadovanou konzistenci. Na závěr dochutíme olejem, solí a pepřem. Podáváme dle chuti s pečivem, pita chlebem nebo jako dip k masu či zelenině.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | Kritéria Vím, co jím | |
24 porcí |
pomazánka | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 48 | 163 | 1 158 | ≤ 350 kcal/100 g |
bílkoviny | g | 2 | 7,1 | 50,3 | - |
sacharidy | g | 6 | 19,1 | 136,1 | - |
z toho cukry | g | 1 | 4,6 | 32,9 | - |
tuky | g | 2 | 7,1 | 50,9 | - |
z toho | |||||
nasycené mastné kyseliny (SAFA) | g | 0 | 0,97 | 6,9 | ≤ 4 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0.3 g/100 g |
vláknina | g | 1 | 4,8 | 34,7 | ≥ 4 g/100 g |
sůl | g | 0,213 | 0,722 |
4,98 |
≤ 1,0 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 30 g/100 g |