Fotografie: Martina Matičková |
Karotka plná zdraví
Mladá karotka je šťavnatá a sladší než klasická mrkev. Před konzumací jí není nutné loupat, stačí jen důkladně očistit kartáčkem. Karotka je výborným zdrojem betakarotenu, vlákniny, vitamínu B, C, E a řady minerálů (hořčíku, fosforu, draslíku a vápníku). Karotkovou nať (chemicky neošetřenou) nevyhazujte, ale použijte jako čerstvou bylinku do pokrmů. Karotkový tvaroh chutná skvěle s pečenými brambory nebo i s celozrnným pečivem. Do tvarohu přidávám lahůdkové droždí, které dodá pomazánce sýrovou příchuť a další vitamíny skupiny B. Doplňuje Mgr. Zuzana Douchová, odborná garantka a nutriční terapeutka.
SUROVINY:
brambory | 400 g |
karotka | 250 g |
tvaroh polotučný | 350 g |
pažitka | 20 g |
droždí | 20 g |
citrónová šťáva | 10 g |
olivový olej | 15 g |
sůl | 2 g |
pepř | 1 g |
POSTUP:
Troubu předehřejeme na 200° C. Brambory omyjeme, osušíme a potřeme olivovým olejem. Propíchneme na několika místech vidličkou a zabalíme důkladně do alobalu a dáme do trouby péct do změknutí cca na hodinu. Mezitím si karotku omyjeme a nastrouháme nahrubo. Zakápneme citrónovou šťávou a smícháme s tvarohem, posekanou pažitkou a lahůdkovým droždím. Osolíme a opepříme. Pečené brambory rozkrojíme a naplníme karotkovým tvarohem.
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím.
Výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | Kritéria Vím, co jím | |
2 porce | hlavní jídlo | ||||
energetická hodnota (kcal] | kcal | 471 | 88 | 942,5 | max 400-700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 25 | 4,6 | 49,5 | - |
sacharidy | g | 61 | 11,4 | 122,3 | - |
z toho cukry | g | 16 | 2,9 | 31,1 | - |
tuky | g | 15 | 2,7 | 29,1 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SAFA) | g | 6 | 1,2 | 12,6 | ≤1,1 g/100 g nebo ≤ 13% energetické hodnoty |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,1 g/100 g nebo ≤ 1,3% energetické hodnoty |
vláknina | g | 8 | 1,6 | 16,9 | |
sodík | g | 0,5 | 0,096 | 1,021 | ≤ 2,2 mg/kcal |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 2,5 g/100g nebo 13% energetické hodnoty |
Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog