Jedlé kaštany léčí
Kaštany jsou plody stromu kaštanovníku jedlého a jsou bohatým zdrojem vitamínu C, E, vitamínů skupiny B, draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku a železa. Hlavní živiny obsažené v plodech jsou sacharidy, bílkoviny a v menší míře i zdravé tuky. Jedlé kaštany na 100 g obsahují 936 kJ, 49,1 sacharidů, 4,2 g bílkovin a 1,1 g tuků. Nejen však v plodech, ale i ve slupce, listech a kůře jsou cenné a léčivé látky. Například kůra a listy stromů se v léčitelství používají jako výluh proti kašli a z listů a plodů se vyrábí také homeopatické léky. Kaštanovník tak působí protizánětlivě, snižují vysoký krevní tlak a pomáhá při psychické a fyzické únavě.
Jedlé kaštany chutnají
Kaštany jsou k jídlu až po tepelné úpravě a odstranění skořápky a vnitřní slupky. Konzumují se nejčastěji pečené, ale i vařené. Z kaštanů se vyrábí řada sladkých i slaných pokrmů. Hodí se k masu, do nádivek, polévek, ale i sladkých dezertů. Známé je výborné sladké kaštanové pyré. Jsou k dostání i kandované kaštany a vyrábí se z nich alkohol a také mouka. Kaštany neobsahují lepek, proto je mouka a výrobky z kaštanů vhodné pro celiaky.
Základní úprava kaštanů
Pečení je nejčastějším způsobem úpravy kaštanů. Nejdříve nařízneme na vypouklé straně slupku cca 2 cm ostrým nožem do kříže. Nařízlé kaštany pak rozložíme na plech a pečeme při 180-200 °C cca 20 min, až se slupka otevře a kaštany zavoní svou typickou vůní. Občas kaštany během pečení promícháme. Horké kaštany zabalíme do utěrky a pořádně promačkáme, aby slupka povolila. Pak ještě horké kaštany oloupeme, po vychladnutí slupka opět ztvrdne (když to nestihnete, zase je ohřejete). Kaštany vždy nařízněte, jinak mohou v troubě doslova vybouchnout a rozprsknout se. Kaštany můžeme i uvařit ve vodě. Nařízlé kaštany vložíme do vroucí vody a na středním plamenu vaříme 15-20 minut, kaštany slijeme, promačkáme v utěrce a loupeme za tepla. Odstraňujeme vždy vnější a vnitřní slupku.
Rostlinná kaštanová polévka
Kaštanovou polévku připravuji z pečených kaštanů, vůně i chuť je daleko výraznější. Můžete však použít i kaštany vařené. Suroviny jsem použila čistě rostlinného původu, polévka je tak veganská, bezlepková a bezlaktózová. Hlavně je výborná, zdravá a ideální na zimní chladné večery!
RECEPT: KAŠTANOVÁ POLÉVKA
SUROVINY na 4 porce:
Kaštany jedlé pečené 300 g
Zeleninový vývar 1 l
Cibule 50 g
Česnek 6 g
Zázvor čerstvý 5 g
Olej řepkový 20 g
Sójová smetana 80 ml
Špetka soli (2 g), pepře (2 g) a strouhaného muškátového ořechu (1 g)
Bobkový list 2 g
POSTUP:
Nejdříve si kaštany upečeme v troubě dle předchozího návodu na základní úpravu. Pak v hrnci na rozehřátém oleji orestujeme nakrájenou cibuli, česnek a zázvor. Oloupané kaštany pokrájíme na kousky a přidáme do hrnci orestovat. Zalijeme vývarem, okořeníme, přidáme bobkový list a necháme cca 20 minut na středním plamenu vařit. Pak vše důkladně rozmixujeme a na závěr prohřejeme krátce s rostlinnou smetanou.
Energetická hodnota 1 porce:
1 234 kJ, 39,9 g sacharidů, z toho cukry 1,2 g, 4,5 g bílkovin, 9 g tuků a 0,6 g vlákniny
Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psychologFotografie: Tomáš MartínezZdroje: www.czfcdb.cz