Oves se řadí mezi funkční potraviny, protože složky v něm obsažené příznivě ovlivňují zdraví člověka. Oves má vysokou nutriční hodnotu, obsahuje hodně bílkovin, vyznačuje se také poměrně vysokým obsahem tuku, s dobrým zastoupením kyseliny linolové, nadprůměrným obsahem thiaminu (vitaminu B1) a rozpustnou vlákninou s převahou beta-glukanů.
Recepty 3. 3. 2021 | PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.
Ovesné müsli s řeckým jogurtem a ovocem
Ke každé porci patří 200 g řeckého jogurtu a 30 g libovolného ovoce! Obzvlášť hezky vypadají skleněné lahvičky. Navrstvěte müsli, jogurt, ovoce, müsli.
Celý test: Srovnávací analýza - Vločky známé i neznámé
- Pozitivní účinky beta glukanů spočívají ve vlivu na snížení hladiny celkového cholesterolu, LDL-cholesterolu, krevního tlaku, regulaci hladiny krevního cukru a příznivém ovlivnění zažívacích funkcí.
- Ovesné vločky mají široké kulinářské využití, vedle tradičního müsli je lze přidávat do polévek, sekaného masa, ovocných přesnídávek, vyrábět z nich kaše, sušenky, muffiny, nebo je umlít na mouku a použít například k přípravě palačinek nebo lívanců.
Ingredience 5 porcí
ovesné vločky | 100 g |
kokos strouhaný | 10 g |
ořechy para | 30 g |
ananas | 40 g |
olej řepkový | 40 g |
sirup čekankový | 40 g |
jogurt bílý řecký 0,1% Milko | 1000 g |
borůvky | 150 g |
Postup
- Para ořechy a sušený ananas nasekáme nahrubo.
- Pečící plech vyložíme pečícím papírem.
- Na středně horkou pánev vlijeme olej a sirup, promícháme a vsypeme vločky. Krátce orestujeme.
- K vločkám přidáme všechny suroviny, promícháme a rozložíme na plech.
- Necháme zapékat přibližně 10 minut při teplotě 150 °C. V průběhu alespoň 2x promícháme.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
5 porcí | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 350 | 124 | 1752 | 350-550 kcal/porci |
bílkoviny | g | 25 | 9 | 122 | - |
sacharidy | g | 28 | 10 | 137 | - |
z toho cukry | g | 7,5 | 2,7 | 38 | - |
tuky | g | 15,2 | 5,4 | 76 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené m. kyseliny (SFA) | g | 3,3 | 1,2 | 16,6 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 9 | 3 | 47 | ≥ 1,4 g/100 g |
sůl | g | 0,4 | 0,1 | 1,9 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 1 | 0,4 | 5 | ≤ 3 g/100g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (lehký oběd/snídaně).
Mohlo by vás také zajímat: