Amarant je prastarou rostlinou, kterou znali již Inkové, Mayové a Aztékové. Velmi poetický je překlad názvu Amaranthus, znamenající „nesmrtelný, nevadnoucí“. Český překlad je laskavec, lidově také „květ milosti“.
Amarantové müsli
Ke každé porci patří 200 g řeckého jogurtu a 30 g libovolného ovoce! Pokud nestíháte snídat doma nebo si budete připravovat müsli do práce, zvolte skleněné lahvičky a navrstvěte müsli, jogurt, ovoce, müsli..
Amarant se podobně jako quinoa nebo pohanka řadí mezi bezlepkové pseudoobiloviny. Vyznačuje se vysokou biologickou hodnotou, v porovnání například s pšenicí nebo rýží má vyšší obsah bílkovin, tuků s převahou vícenenasycených mastných kyselin, sacharidů železa, vápníku i hořčíku.
Celý test: Srovnávací analýza - Vločky známé i neznámé
Pozoruhodný je i obsah vitaminu C, který se u jiných obilovin nevyskytuje. Amarant je také zdrojem antioxidačně působících látek, což z něj ve výsledku činí vskutku výjimečnou plodinu.
Ingredience 5 porcí
vločky amarantové | 100 g |
čokoláda hořká | 30 g |
banány sušené | 30 g |
ořechy lískové | 30 g |
olej řepkový | 40 g |
sirup čekankový | 40 g |
jogurt bílý řecký 0,1% Milko | 1000 g |
jablka | 150 g |
Postup
- Lískové ořechy a sušené banány nasekáme nahrubo, stejně tak čokoládu. Čokoládu si však dáme stranou, jelikož již budeme přidávat až úplně na závěr k hotovému a vychladnutému müsli.
- Pečící plech vyložíme pečícím papírem.
- Na středně horkou pánev vlijeme olej a sirup, promícháme a vsypeme vločky. Krátce orestujeme.
- K vločkám přidáme všechny suroviny, promícháme a rozložíme na plech.
- Necháme zapékat přibližně 10 minut při teplotě 150 °C. V průběhu alespoň 2x promícháme.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
5 porcí | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 466,4 | 164,2 | 2332,076 | 350-550 kcal/porci |
bílkoviny | g | 24,5 | 8,6 | 122,7 | - |
sacharidy | g | 27,2 | 9,6 | 135,75 | - |
z toho cukry | g | 13,2 | 4,6 | 65,89 | - |
tuky | g | 16,6 | 5,8 | 82,98 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 3,5 | 1,2 | 17,4 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 9 | 3,2 | 45,2 | ≥ 1,4 g/100 g |
sůl | g | 0,4 | 0,1 | 2 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 1,1 | 0,4 | 5,58 | ≤ 3 g/100g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (lehký oběd/snídaně).