Žito patří k nejstarším obilninám pěstovaným na našem území. Vyznačuje se vysokým obsahem bílkovin, což má i technologický význam. Bílkoviny žita zvyšují schopnost žitné mouky vázat vodu a přispívají tak k lepší konzistenci těsta a vlastnostem chleba.
Žitné müsli s jogurtem, ořechy a jablky
Ke každé porci patří 200 g řeckého jogurtu a 30 g libovolného ovoce. Pokud nestíháte snídat doma, nebo si budete připravovat müsli do práce, zvolte skleněné lahvičky a navrstvěte müsli, jogurt, ovoce, müsli. Bude to snídaně či svačina zdravá a zároveň lahodná i očím.
Žitné zrno a mouky jsou cenným zdrojem vlákniny a řady bioaktivních látek, jako jsou např. beta-glukany, maltodextriny, fenolové kyseliny, fytoestrogeny atd. Výsledky studií ukazují, že látky obsažené v žitě příznivě působí na snižování krevního tlaku, zlepšují metabolismus sacharidů a snižují hladinu krevních tuků. Celozrnná žitná mouka také působí blahodárně na činnost střev a proti zácpě.
Celý test: Srovnávací analýza - Vločky známé i neznámé
Žitné vločky mají uplatnění nejen pro přípravu müsli, ale i do polévek, karbanátků nebo zapékaných pokrmů. Müsli s hrozinkami, sušenými jablky a vlašskými ořechy voní podzimem a českou tradicí.
Ingradience 5 porcí
vločky žitné | 100 g |
hrozinky | 40 g |
ořechy vlašské | 30 g |
jablka sušená | 25 g |
olej řepkový | 40 g |
sirup čekankový | 40 g |
jogurt bílý řecký 0,1% Milko | 1000 g |
hroznové víno | 150 g |
Postup
- Vlašské ořechy a sušená jablka nasekáme nahrubo.
- Pečící plech vyložíme pečícím papírem.
- Na středně horkou pánev vlijeme olej a sirup, promícháme a vsypeme vločky. Krátce orestujeme.
- K vločkám přidáme všechny suroviny, promícháme a rozložíme na plech.
- Necháme zapékat přibližně 10 minut při teplotě 150 °C. V průběhu alespoň 2x promícháme.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
5 porcí | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 370,6 | 130 | 1852,92 | 350-550 kcal/porci |
bílkoviny | g | 23,4 | 8,2 | 117,06 | - |
sacharidy | g | 36,2 | 12,7 | 180,85 | - |
z toho cukry | g | 16,6 | 5,8 | 82,89 | - |
tuky | g | 12,9 | 4,5 | 64,69 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 1,5 | 0,5 | 7,459 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 8,9 | 3,1 | 44,39 | ≥ 1,4 g/100 g |
sůl | g | 0,4 | 0,1 | 1,8 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 1 | 0,4 | 5,2 | ≤ 3 g/100g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).