Recepty 6. 10. 2021 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Zeleninový boršč s červenou řepou a zelím

Řepa je surovinou, která v posledních letech nabírá na oblibě a na našich talířích se objevuje častěji. Kromě nutričních benefitů je její výhodou i to, že se dá použít na mnoho způsobů, ať už do salátů, pomazánek, polévek, hlavních jídel nebo dokonce i při sladkém pečení. Dnes si připravíme zeleninový boršč.

Foto - autor: Karolína Alexiová

Boršč je kromě řepy plný dalších skvělých surovin, které nám přináší plno vitaminů, minerálních látek, antioxidantů a dalších prospěšných látek. Červená řepa obsahuje rostlinná barviva s řadou pozitivních účinků (antokyany, betain), je doporučována například při chudokrevnosti. Zelí vyniká obsahem glukosinolátů, které mimo jiné snižují riziko vzniku některých typů rakoviny. Cibule obsahuje allicin, který funguje jako přírodní antibiotikum.

  • Pokud bychom chtěli polévku obohatit o bílkoviny, můžeme si připravit i variantu s masem.

Ingredience: 6 porcí

řepa červená  600 g
brambory  500 g
zelí bílé  300 g
cibule  200 g
mrkev  160 g
celer bulva  160 g
rajčata  180 g
vývar hovězí  1200 ml
olej řepkový 12 ml
sůl 2 g
smetana zakysaná 12% 90 g
bobkový list 5 g
nové koření 5 g
pepř 2 g
kopr nať 5 g

Postup

  1. Řepu si předem upečeme nebo předvaříme (nebo použijeme již předvařenou řepu).
  2. Zbylou zeleninu si oloupeme, očistíme a omyjeme.
  3. Cibuli si nakrájíme nadrobno a orestujeme v hrnci na troše řepkového oleje. Po chvíli přidáme i na kostky nakrájenou mrkev a celer. Přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř a restujeme. Dle potřeby osolíme a zalijeme vývarem.
  4. Přidáme i pokrájené oloupané brambory a přivedeme k varu. Vaříme cca 15 minut, poté přidáme oloupanou na kostky nakrájenou řepu, rajčata (můžeme předem spařit a oloupat, ale není to nutné) a pokrájené zelí.
  5. Vaříme ještě cca 10 minut, dokud nejsou brambory a všechna zelenina měkké.
  6. Dle potřeby dochutíme a před podáváním můžeme přidat trochu zakysané smetany nebo jogurtu a ozdobíme čerstvým koprem.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

6 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal   41   1 410  100 kcal/100 g
bílkoviny g    1,6  55 -
sacharidy g    7  232 -
     z toho cukry g    2  70 -
tuky g    0,8  28 -
     z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g   0,3   9,7 ≤ 1,1 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,1 g/100 g
vláknina g    1,6 54  
sůl g    0,4 13 ≤ 0,825/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 2,5 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (polévka).



Mohlo by vás také zajímat: