Boršč je kromě řepy plný dalších skvělých surovin, které nám přináší plno vitaminů, minerálních látek, antioxidantů a dalších prospěšných látek. Červená řepa obsahuje rostlinná barviva s řadou pozitivních účinků (antokyany, betain), je doporučována například při chudokrevnosti. Zelí vyniká obsahem glukosinolátů, které mimo jiné snižují riziko vzniku některých typů rakoviny. Cibule obsahuje allicin, který funguje jako přírodní antibiotikum.
Zeleninový boršč s červenou řepou a zelím
Řepa je surovinou, která v posledních letech nabírá na oblibě a na našich talířích se objevuje častěji. Kromě nutričních benefitů je její výhodou i to, že se dá použít na mnoho způsobů, ať už do salátů, pomazánek, polévek, hlavních jídel nebo dokonce i při sladkém pečení. Dnes si připravíme zeleninový boršč.
- Pokud bychom chtěli polévku obohatit o bílkoviny, můžeme si připravit i variantu s masem.
Ingredience: 6 porcí
řepa červená | 600 g |
brambory | 500 g |
zelí bílé | 300 g |
cibule | 200 g |
mrkev | 160 g |
celer bulva | 160 g |
rajčata | 180 g |
vývar hovězí | 1200 ml |
olej řepkový | 12 ml |
sůl | 2 g |
smetana zakysaná 12% | 90 g |
bobkový list | 5 g |
nové koření | 5 g |
pepř | 2 g |
kopr nať | 5 g |
Postup
- Řepu si předem upečeme nebo předvaříme (nebo použijeme již předvařenou řepu).
- Zbylou zeleninu si oloupeme, očistíme a omyjeme.
- Cibuli si nakrájíme nadrobno a orestujeme v hrnci na troše řepkového oleje. Po chvíli přidáme i na kostky nakrájenou mrkev a celer. Přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř a restujeme. Dle potřeby osolíme a zalijeme vývarem.
- Přidáme i pokrájené oloupané brambory a přivedeme k varu. Vaříme cca 15 minut, poté přidáme oloupanou na kostky nakrájenou řepu, rajčata (můžeme předem spařit a oloupat, ale není to nutné) a pokrájené zelí.
- Vaříme ještě cca 10 minut, dokud nejsou brambory a všechna zelenina měkké.
- Dle potřeby dochutíme a před podáváním můžeme přidat trochu zakysané smetany nebo jogurtu a ozdobíme čerstvým koprem.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
6 porcí |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 41 | 1 410 | 100 kcal/100 g |
|
bílkoviny | g | 1,6 | 55 | - | |
sacharidy | g | 7 | 232 | - | |
z toho cukry | g | 2 | 70 | - | |
tuky | g | 0,8 | 28 | - | |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 0,3 | 9,7 | ≤ 1,1 g/100 g | |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,1 g/100 g |
vláknina | g | 1,6 | 54 | ||
sůl | g | 0,4 | 13 | ≤ 0,825/100 g | |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 2,5 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (polévka).