Recepty 18. 11. 2020 | MUDr. Daniela LillingMUDr. Daniela Lilling

Polévka zeleninová s pohankou

Pohanka je stará dobrá superpotravina, která se dá upravit na mnoho způsobů. Tím nejjednodušším je pravděpodobně zavářka do zeleninové polévky.

Zeleninová polévka s pohankou - foto: Karolína Alexiová

Pohanka je bezlepková pseudoobilovina, která je cenným zdrojem vlákniny nejen pro celiaky. Obsahuje také rutin - účinnou látku, která přispívá k pevnosti cév a má významné antioxidační účinky. Rutin se doporučuje zejména lidem s křečovými žilami, vysokým krevním tlakem či hemoroidy. Vůbec nejvyšší obsah rutinu má z celé rostliny mladá zelená nať, která se hodí do polévky podobně jako petrželka. 

Ingredience 3 porce

cibule  1 menší  70 g
brambory 2 střední  400 g
mrkev 2 střední 120 g
květák 1/2 malého  125 g
petržel kořen 1ks 100 g
pohanka nevařená 1/2 hrnku 80 g
cizrna vařená či konzervovaná 1/2 hrnku  80 g
fazolové lusky čerstvé či mražené 1/2 hrnku  60 g
česnek 2 stroužky 6 g
olivový olej 2 lžičky 9 g
sůl 1 lžíčka 5 g
zeleninový vývar 1000 ml

Postup

  1. Mrkev a petržel nakrájíme na kolečka, květák rozebereme na růžičky, ostatní zeleninu nakrájíme na kostky.

  2. Na olivovém oleji orestujte cibuli, mrkev a petržel.

  3. Zeleninu osolíme a zalijte 1 litrem zeleninového vývaru.

  4. Přidáme všechny ostatní ingredience a vaříme na mírném plameni, dokud zelenina a pohanka není měkká.

  5. Polévka by měla být hustá, v případě potřeby ji však naředíme vodou nebo vývarem.

výživové údaje   na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

3 porce
energetická hodnota (kcal) kcal   63,5 1 311  100 kcal/100 g
bílkoviny g   2 39 -
sacharidy g   9 186 -
z toho cukry g   1 19 -
tuky g   0,7 15 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g   0,1 2,2 ≤ 1,1 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g    0  0 ≤ 0,1 g/100 g
vláknina g   2 37  
sůl g   0,3 5,5 ≤ 0,825 g/100 g
přidaný cukr g       ≤ 2,5 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (polévka).





Mohlo by vás také zajímat: