Pohanka je bezlepková pseudoobilovina, která je cenným zdrojem vlákniny nejen pro celiaky. Obsahuje také rutin - účinnou látku, která přispívá k pevnosti cév a má významné antioxidační účinky. Rutin se doporučuje zejména lidem s křečovými žilami, vysokým krevním tlakem či hemoroidy. Vůbec nejvyšší obsah rutinu má z celé rostliny mladá zelená nať, která se hodí do polévky podobně jako petrželka.
Polévka zeleninová s pohankou
Pohanka je stará dobrá superpotravina, která se dá upravit na mnoho způsobů. Tím nejjednodušším je pravděpodobně zavářka do zeleninové polévky.
Ingredience 3 porce
cibule 1 menší | 70 g |
brambory 2 střední | 400 g |
mrkev 2 střední | 120 g |
květák 1/2 malého | 125 g |
petržel kořen 1ks | 100 g |
pohanka nevařená 1/2 hrnku | 80 g |
cizrna vařená či konzervovaná 1/2 hrnku | 80 g |
fazolové lusky čerstvé či mražené 1/2 hrnku | 60 g |
česnek 2 stroužky | 6 g |
olivový olej 2 lžičky | 9 g |
sůl 1 lžíčka | 5 g |
zeleninový vývar | 1000 ml |
Postup
-
Mrkev a petržel nakrájíme na kolečka, květák rozebereme na růžičky, ostatní zeleninu nakrájíme na kostky.
-
Na olivovém oleji orestujte cibuli, mrkev a petržel.
-
Zeleninu osolíme a zalijte 1 litrem zeleninového vývaru.
-
Přidáme všechny ostatní ingredience a vaříme na mírném plameni, dokud zelenina a pohanka není měkká.
-
Polévka by měla být hustá, v případě potřeby ji však naředíme vodou nebo vývarem.
výživové údaje | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | ||
|
3 porce | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 63,5 | 1 311 | 100 kcal/100 g |
|
bílkoviny | g | 2 | 39 | - | |
sacharidy | g | 9 | 186 | - | |
z toho cukry | g | 1 | 19 | - | |
tuky | g | 0,7 | 15 | - | |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 0,1 | 2,2 | ≤ 1,1 g/100 g | |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | ≤ 0,1 g/100 g | |
vláknina | g | 2 | 37 | ||
sůl | g | 0,3 | 5,5 | ≤ 0,825 g/100 g | |
přidaný cukr | g | ≤ 2,5 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (polévka).