Brambory zajistí zdroj sacharidů. Plnohodnotné bílkoviny dodá vejce. Houby polévku obohatí nejen chuťově, ale i nutričně, obsahují velké množství vlákniny a některé minerální látky.
Kulajda se zastřeným vejcem
Co domácnost, to trochu jiná receptura pro kulajdu. Dnes si můžete vyzkoušet naši odlehčenou, ale přitom vynikající variantu. Tato polévka nám dodá všechny základní živiny a může tak sloužit jako plnohodnotné jídlo.
Tradiční kulajda obsahuje poměrně velké množství smetany a díky tomu je i hodně tučná. Pokud smetanu nahradíme mlékem, ušetříme plno tuku a energie.
Polévku zdravěji zahustíme tak, že část polévky po uvaření rozmixujeme. Díky tomu není třeba přidávat žádnou mouku.
Ingredience 4 porce
Zeleninový vývar | 800 g |
Brambory | 400 g |
Houby | 280 g |
Polotučné mléko 1,5 % | 100 ml |
Šalotka | 50 g |
Vejce 4ks | 200 g |
Řepkový olej | 12 g |
Kmín | 2 g |
Nové koření | 2 g |
Bobkový list | 2 g |
Kopr | 20 g |
Ocet | 8 ml |
Sůl | 4 g |
Postup
- Houby očistíme a nakrájíme. Šalotku také očistíme a nakrájíme nadrobno.
- Na řepkovém oleji orestujeme šalotku a po chvíli přidáme i houby, ochutíme solí a kmínem a chvilku restujeme. Přidáme bobkový list, nové koření a podlijeme vývarem a mlékem.
- Brambory oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a přidáme do polévky, vaříme do změknutí.
- Z polévky vyndáme bobkový list, nové koření a cca 1/2 brambor a hub. Zbytek polévky rozmixujeme dohladka. Do rozmixované polévky vrátíme brambory a houby a dochutíme dle chuti octem a solí.
- Na závěr do polévky přidáme čerstvý kopr a zastřené nebo vařené vejce.
-
Zastřené vejce připravíme tak, že v hrnci přivedeme k varu vodu ochucenou kapkou octa a poté trochu ztlumíme teplotu. Vodu v hrnci zamícháme, aby se vytvořil vír, doprostřed vlijeme vajíčko (bílek by měl díky víru obalit žloutek) a vaříme cca 3-4 minuty.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
4 porce | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 291 | 62 | 1 160 | 100 kcal/100 g |
bílkoviny | g | 12,6 | 2,7 | 50,4 | - |
sacharidy | g | 27,3 | 5,8 | 109 | - |
z toho cukry | g | 2,4 | 0,5 | 9,4 | - |
tuky | g | 8,8 | 2 | 35 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 2,1 | 0,4 | 8,4 | ≤ 1,1 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,1 g/100 g |
vláknina | g | 4 | 0,8 | 15,9 | ≥ 1,2/100 g |
sůl | g | 1,25 | 0,3 | 5 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 2,5,0 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (polévka).