Recepty 9. 9. 2020 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Kulajda se zastřeným vejcem

Co domácnost, to trochu jiná receptura pro kulajdu. Dnes si můžete vyzkoušet naši odlehčenou, ale přitom vynikající variantu. Tato polévka nám dodá všechny základní živiny a může tak sloužit jako plnohodnotné jídlo.

Kulajda ilustrační foto - foto: Marek Žilka

Brambory zajistí zdroj sacharidů. Plnohodnotné bílkoviny dodá vejce. Houby polévku obohatí nejen chuťově, ale i nutričně, obsahují velké množství vlákniny a některé minerální látky.

Tradiční kulajda obsahuje poměrně velké množství smetany a díky tomu je i hodně tučná. Pokud smetanu nahradíme mlékem, ušetříme plno tuku a energie.

Polévku zdravěji zahustíme tak, že část polévky po uvaření rozmixujeme. Díky tomu není třeba přidávat žádnou mouku.

Ingredience 4 porce

Zeleninový vývar 800 g
Brambory   400 g
Houby   280 g
Polotučné mléko 1,5 %   100 ml
Šalotka  50 g
Vejce 4ks  200 g
Řepkový olej  12 g
Kmín  2 g
Nové koření  2 g
Bobkový list 2 g
Kopr 20 g
Ocet 8 ml
Sůl 4 g

Postup 

  1. Houby očistíme a nakrájíme. Šalotku také očistíme a nakrájíme nadrobno.
  2. Na řepkovém oleji orestujeme šalotku a po chvíli přidáme i houby, ochutíme solí a kmínem a chvilku restujeme. Přidáme bobkový list, nové koření a podlijeme vývarem a mlékem.
  3. Brambory oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a přidáme do polévky, vaříme do změknutí.
  4. Z polévky vyndáme bobkový list, nové koření a cca 1/2 brambor a hub. Zbytek polévky rozmixujeme dohladka. Do rozmixované polévky vrátíme brambory a houby a dochutíme dle chuti octem a solí.
  5. Na závěr do polévky přidáme čerstvý kopr a zastřené nebo vařené vejce.
  6. Zastřené vejce připravíme tak, že v hrnci přivedeme k varu vodu ochucenou kapkou octa a poté trochu ztlumíme teplotu. Vodu v hrnci zamícháme, aby se vytvořil vír, doprostřed vlijeme vajíčko (bílek by měl díky víru obalit žloutek) a vaříme cca 3-4 minuty.

výživové údaje na porci na 100g celkem  kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal   291  62  1 160 100 kcal/100 g
bílkoviny g  12,6  2,7  50,4 -
sacharidy g  27,3  5,8  109 -
z toho cukry g  2,4  0,5  9,4 -
tuky g  8,8  2  35 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  2,1  0,4  8,4 ≤ 1,1 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,1 g/100 g
vláknina g  4  0,8  15,9 ≥ 1,2/100 g
sůl g  1,25  0,3  5 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 2,5,0 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (polévka).





Mohlo by vás také zajímat: