Pohanka patří mezi bezlepkové pseudoobiloviny. Je nejvýznamnějším zdrojem přírodního rutinu, který působí pozitivně především na kardiovaskulární systém a pružnost našich cév. Pohanka je také zdrojem rozpustné i nerozpustné vlákniny, některých vitaminů (skupiny B) a minerálních látek.
Pohanková roláda s tvarohem a mandlemi
Na scénu přichází pohanka! Její využití v kuchyni je opravdu pestré – můžete ji použít na přípravu „rizota“, do polévky, jako přílohu, do zeleninových salátů nebo i na přípravu kaše a dalších sladkých pokrmů. Pokud přemýšlíte, co upéct na víkend, vyzkoušejte tuto skvělou pohankovou roládu!
Potřebné bílkoviny doplní tvaroh a vejce a skvělý zdroj kvalitních tuků představují ořechy. V této roládě tedy najdete mnoho cenných živin a díky tomu vás i zasytí.
Suroviny
Na roládu: | |
pohanka (v suchém stavu) | 40 g |
mandle | 50 g |
třtinový cukr | 40 g |
vejce | 3 ks |
skořice |
Na krém a ozdobu | |
odtučněný tvaroh | 300 g |
hořká čokoláda 70% | 100 g |
mandlové plátky | 30 g |
Postup
- Pohanku propláchneme a zalijeme vroucí vodou zhruba v poměru 1 díl pohanky: 1,5 vody, necháme pod pokličkou cca 20 minut nabobtnat, poté odkryjeme a necháme vychladnout. Uvařenou pohanku rozmixujeme a smícháme s namletými mandlemi a skořicí.
- Z bílků si vyšleháme sníh. Žloutky zvlášť vyšleháme s třtinovým cukrem do pěny. Postupně smícháme všechny tři části těsta a opatrně rozmícháme, aby nám sníh nespadl.
- Těsto rozetřeme v tenké vrstvě na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova (cca 14 minut, ale čas se může lišit dle druhu trouby). Upečenou roládu vyndáme z trouby a i s pečícím papírem přendáme na navlhčenou utěrku. Po chvilce ještě za tepla srolujeme a takto necháme vychladnout.
- V mezičase si připravíme krém. Čokoládu necháme rozpustit na vodní lázni a postupně vmícháme do tvarohu. Krém necháme v lednici ztuhnout.
- Vychladlou roládu opatrně rozrolujeme, potřeme krémem (část krému si necháme) a opět zarolujeme (těsto se trochu trhá, tak je potřeba pracovat opatrně). Celou roládu ještě potřeme zbylým krémem a posypeme mandlovými lupínky, dáme ztuhnout do lednice.
- Po ztuhnutí nakrájíme mokrým nožem na plátky a podáváme.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
16 porcí | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 108,2 | 245,2 | 1731,4 | max 110 kcal/porci |
bílkoviny | g | 5,3 | 12,1 | 85,42 | - |
sacharidy | g | 8,1 | 18,4 | 130,08 | - |
z toho cukry | g | 5,2 | 11,9 | 83,7 | - |
tuky | g | 6,1 | 13,8 | 97,32 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 2 | 4,6 | 32,45 | ≤ 6 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,4 g/100 g |
vláknina | g | 1,1 | 2,4 | 17,26 | |
sůl | g | 0,1 | 0,2 | 1,4 | ≤ 1 g/100 g |
přidaný cukr | g | 2,5 | 5,7 | 40 | ≤ 20 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).