Recepty 15. 1. 2020 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Pohanková roláda s tvarohem a mandlemi

Na scénu přichází pohanka! Její využití v kuchyni je opravdu pestré – můžete ji použít na přípravu „rizota“, do polévky, jako přílohu, do zeleninových salátů nebo i na přípravu kaše a dalších sladkých pokrmů. Pokud přemýšlíte, co upéct na víkend, vyzkoušejte tuto skvělou pohankovou roládu!

Pohanková roláda - foto: Marek Žilka

Pohanka patří mezi bezlepkové pseudoobiloviny. Je nejvýznamnějším zdrojem přírodního rutinu, který působí pozitivně především na kardiovaskulární systém a pružnost našich cév. Pohanka je také zdrojem rozpustné i nerozpustné vlákniny, některých vitaminů (skupiny B) a minerálních látek.

Potřebné bílkoviny doplní tvaroh a vejce a skvělý zdroj kvalitních tuků představují ořechy. V této roládě tedy najdete mnoho cenných živin a díky tomu vás i zasytí.

Suroviny 

Na roládu:  
 pohanka (v suchém stavu)  40 g
 mandle  50 g
 třtinový cukr  40 g
 vejce 3 ks
 skořice  

 

Na krém a ozdobu  
 odtučněný tvaroh                                    300 g
 hořká čokoláda 70% 100 g
 mandlové plátky 30 g

Postup

  1. Pohanku propláchneme a zalijeme vroucí vodou zhruba v poměru 1 díl pohanky: 1,5 vody, necháme pod pokličkou cca 20 minut nabobtnat, poté odkryjeme a necháme vychladnout. Uvařenou pohanku rozmixujeme a smícháme s namletými mandlemi a skořicí.
  2. Z bílků si vyšleháme sníh. Žloutky zvlášť vyšleháme s třtinovým cukrem do pěny. Postupně smícháme všechny tři části těsta a opatrně rozmícháme, aby nám sníh nespadl.
  3. Těsto rozetřeme v tenké vrstvě na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dozlatova (cca 14 minut, ale čas se může lišit dle druhu trouby). Upečenou roládu vyndáme z trouby a i s pečícím papírem přendáme na navlhčenou utěrku.  Po chvilce ještě za tepla srolujeme a takto necháme vychladnout.
  4. V mezičase si připravíme krém. Čokoládu necháme rozpustit na vodní lázni a postupně vmícháme do tvarohu. Krém necháme v lednici ztuhnout.
  5. Vychladlou roládu opatrně rozrolujeme, potřeme krémem (část krému si necháme) a opět zarolujeme (těsto se trochu trhá, tak je potřeba pracovat opatrně). Celou roládu ještě potřeme zbylým krémem a posypeme mandlovými lupínky, dáme ztuhnout do lednice.
  6. Po ztuhnutí nakrájíme mokrým nožem na plátky a podáváme.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

16 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal  108,2  245,2  1731,4 max 110 kcal/porci
bílkoviny g  5,3  12,1  85,42 -
sacharidy g  8,1  18,4  130,08 -
z toho cukry g  5,2  11,9  83,7 -
tuky g  6,1  13,8  97,32 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  2  4,6  32,45 ≤  6 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤  0,4 g/100 g
vláknina g  1,1  2,4  17,26  
sůl g  0,1  0,2  1,4 ≤ 1 g/100 g
přidaný cukr g  2,5  5,7  40 ≤ 20 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).



Mohlo by vás také zajímat: