Recepty 25. 8. 2021 | Jíme zdravěJíme zdravě

Masové koule s rajčatovou omáčkou s rýží

Začít jíst zdravě je velké rozhodnutí. Stále se odhodláváte? Víme, že největším strašákem zdravého životního stylu je čas. Proto se Jíme zdravě rozhodli nabídnout vám novou kuchařku s recepty do 30 minut.

Autor: Jíme zdravě do 30 minut Foto: Marie Bartošová
  • Jíme zdravě do 30 minut obsahuje 70 nápaditých receptů, které hravě připravíte do půl hodiny. 
  • Zvládne to opravdu každý. Ať už si vaříte jen sami pro sebe, nebo k vašemu jídelnímu stolu zasedá celá rodina od dětí až po dědečky.
  • Kuchařka je plná zdravých a chutných jídel, která snadno a rychle uvaříte z běžně dostupných surovin. Dozvíte se, jak efektivně na krabičkování a nechybí ani recepty vhodné k zamražování.

Ingredience: 4 porce

maso - kuličky  
mleté hovězí maso (10 % tuku) 500 g
1 lžička sušeného oregana 2 g
1 lžička sušené bazalky 2 g
1 stroužek utřeného česneku  3 g
1 lžíce olivového oleje 14 g
omáčka  
krájená rajčata z plechovky 400 g

2 bobkové listy

0,1 g
sůl 2 g
pepř 1 g
příloha  
hnědá rýže natural 280 g

Postup

  1. Nejprve si předehřejte troubu na 200–210 °C a připravte si zapékací nádobu (30 cm × 40 cm).
  2. Do větší mísy dejte mleté maso, přidejte oregano, bazalku, česnek, olivový olej, sůl a pepř a vše dobře promíchejte.
  3. Poté do připravené zapékací nádoby vlijte 100 ml vody a přidejte rajčata a bobkové listy.
  4. Z masové směsi tvořte koule o hmotnosti 55–60 g a vkládejte je do zapékací nádoby.
  5. Jakmile budete mít všechno maso zpracované, dejte koule do trouby a pečte 15–18 minut na 200–210 °C.

Tip

  • Hotové masové koule podávejte s rýží a řeckým jogurtem.
  • Můžete je také dle chuti posypat nahrubo nasekanou čerstvou bazalkou nebo oreganem.
  • Tento pokrm lze po uvaření rozdělit na porce, nechat vychladnout a následně zamrazit. Zamrazit můžete i syrovou masovou směs, popřípadě již vytvořené masové kuličky.

Vím, co jím doporučuje: 

  • Do masových koulí přidejte i lněnou mouku 30 g - vlákninu ze zlatého lnu Walramcom - obohatíte tím pokrm o cennou vlákninu a prospějete tím svému zdraví.
  • Rýži zvolte nejlépe Natural.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal 564  154 2 255 400-700 kcal/porci
bílkoviny g  35  9,4 138 -
sacharidy g  56  15  223 -
   z toho cukry g  4  1  14 -
tuky g 21  6 82 -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  6,4  1,7 26 ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  10 2,5  39 ≥ 1,4/100 g
sůl g 0,8  0,2 3,2 ≤ 0,875/100 g
přidaný cukr g       ≤ 3/100 g 

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).

 





Mohlo by vás také zajímat: