- Jíme zdravě do 30 minut obsahuje 70 nápaditých receptů, které hravě připravíte do půl hodiny.
- Zvládne to opravdu každý. Ať už si vaříte jen sami pro sebe, nebo k vašemu jídelnímu stolu zasedá celá rodina od dětí až po dědečky.
- Kuchařka je plná zdravých a chutných jídel, která snadno a rychle uvaříte z běžně dostupných surovin. Dozvíte se, jak efektivně na krabičkování a nechybí ani recepty vhodné k zamražování.
Ingredience: 4 porce
maso - kuličky | |
mleté hovězí maso (10 % tuku) | 500 g |
1 lžička sušeného oregana | 2 g |
1 lžička sušené bazalky | 2 g |
1 stroužek utřeného česneku | 3 g |
1 lžíce olivového oleje | 14 g |
omáčka | |
krájená rajčata z plechovky | 400 g |
2 bobkové listy |
0,1 g |
sůl | 2 g |
pepř | 1 g |
příloha | |
hnědá rýže natural | 280 g |
Postup
- Nejprve si předehřejte troubu na 200–210 °C a připravte si zapékací nádobu (30 cm × 40 cm).
- Do větší mísy dejte mleté maso, přidejte oregano, bazalku, česnek, olivový olej, sůl a pepř a vše dobře promíchejte.
- Poté do připravené zapékací nádoby vlijte 100 ml vody a přidejte rajčata a bobkové listy.
- Z masové směsi tvořte koule o hmotnosti 55–60 g a vkládejte je do zapékací nádoby.
- Jakmile budete mít všechno maso zpracované, dejte koule do trouby a pečte 15–18 minut na 200–210 °C.
Tip
- Hotové masové koule podávejte s rýží a řeckým jogurtem.
- Můžete je také dle chuti posypat nahrubo nasekanou čerstvou bazalkou nebo oreganem.
- Tento pokrm lze po uvaření rozdělit na porce, nechat vychladnout a následně zamrazit. Zamrazit můžete i syrovou masovou směs, popřípadě již vytvořené masové kuličky.
Vím, co jím doporučuje:
- Do masových koulí přidejte i lněnou mouku 30 g - vlákninu ze zlatého lnu Walramcom - obohatíte tím pokrm o cennou vlákninu a prospějete tím svému zdraví.
- Rýži zvolte nejlépe Natural.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
4 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 564 | 154 | 2 255 | 400-700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 35 | 9,4 | 138 | - |
sacharidy | g | 56 | 15 | 223 | - |
z toho cukry | g | 4 | 1 | 14 | - |
tuky | g | 21 | 6 | 82 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 6,4 | 1,7 | 26 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 10 | 2,5 | 39 | ≥ 1,4/100 g |
sůl | g | 0,8 | 0,2 | 3,2 | ≤ 0,875/100 g |
přidaný cukr | g | ≤ 3/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).