Sůl, obsah rajčat a cukru hlídejte
Ingredience obsažené v kečupu, které rozhodují o tom, zda je kečup pro naše zdraví vhodný, nebo nikoliv, jsou sůl, přidaný cukr a množství rajčat.
Výroba domácího kečupu není vůbec složitá. Ať již se vám urodilo na zahrádce více rajčat, nebo se chcete pustit do domácí výroby, poradíme vám, jak na tuto domácí pochoutku zdravěji.
Ingredience obsažené v kečupu, které rozhodují o tom, zda je kečup pro naše zdraví vhodný, nebo nikoliv, jsou sůl, přidaný cukr a množství rajčat.
100 g samotných rajčat obsahuje 2,6 g cukru a jejich energetická hodnota činí 22, 47 kcal (94 kJ). V případě, že vámi vyrobený kvalitní kečup má obsahovat alespoň 200 g rajčat na 100 g výrobku, dostáváme se k hodnotě 44, 94 kcal (188 kJ). Jestliže jedna lžička soli má 5 g, pak na 1 kg vyrobeného kečupu bychom měli použít maximálně přibližně 3 a půl lžičky soli (18 g soli).
Záleží také na volbě sladidla, kterým budeme kečup doslazovat, protože jejich energetická hodnota se liší. Výbornou alternativou k cukru může být třeba javorový sirup. Pro přehlednost uvádíme v tabulce jejich kalorickou hodnotu a maximální množství, které můžete použít na 1 kg vyrobeného kečupu.
Sladidlo |
Kalorická hodnota (100 g) |
Max. množství na 100 g vyrobeného kečupu |
Počet lžic na 1 kg vyrobeného kečupu (1 lžíce = 20 g) |
Bílý řepný cukr |
400 kcal (1680 kJ) |
12, 5 g |
6 lžic |
Třtinový cukr |
390 kcal (1630 kJ) |
12, 8 g |
6 lžic |
Včelí med |
352 kcal (1362 kJ) |
14, 3 g |
7 lžic |
Javorový sirup |
261 kcal (1093 kJ) |
18 g |
9 lžic |
Pro přípravu kečupu jsou vhodná vejčitá rajčata, která se používají také pro výrobu omáček a polévek. Z vejčitých rajčat je to např. odrůda "Roma" nebo San Marzano, z tzv. masitých např. "Beefmaster". Vhodná jsou keříčková rajčata Karla nebo Šejk, které se mohou pěstovat i na balkoně. Vhodné jsou také rajčata odrůd Uragan F1 - brzy plodí, Tajfun F1, a Orkado F1, plody všech těchto odrůd jsou pevné a masité, rostliny se dají pěstovat ve studeném skleníku (folníku) nebo i venku.