Recepty 27. 9. 2023 | Bc. Martina DrtinováBc. Martina Drtinová

Křupavé karbanátky z dýně a červené čočky s tvarohovým dipem

Přinášíme vám skvělý tip, jak využít sezónní dýni a červenou čočku v chutném a zdravém pokrmu. Naše křupavé karbanátky jsou plné bohatých chutí a k dokonalosti je dovede osvěžující tvarohový dip. Tento recept je ideální nejen pro vegetariány, ale ocení ho každý, kdo hledá nový způsob, jak do svého jídelníčku začlenit více zeleniny a luštěnin.

Křupavé karbanátky z dýně a červené čočky
Foto: Pavla Vomastková
  • Dužina dýně obsahuje vysoký podíl vody a není příliš bohatá na energii. Skrývá pochopitelně určitý podíl sacharidů, ale její konzumací získáme mnohem víc. Je bohatá na vlákninu, z vitamínů nabízí nejvíce betakaroten (provitamin A), z minerálních látek dominuje draslík.
  • Červená čočka se pyšní vysokým obsahem minerálů, vitamínů a hlavně bílkovin. Obsahuje spoustu železa, selenu, fosforu, zinku a vitamínu B6. Díky schopnosti rovnoměrného uvolňování glukózy do krve je vhodná pro diabetiky. Červená čočka velmi rychle zasytí, proto je dobrým doplňkem nejen dietní stravy. Vysoký podíl vlákniny zároveň působí proti zácpě. Tato luštěnina je dokonce vhodná i pro kojící matky i děti, neboť oproti ostatním luštěninám je zbavená slupky, a tím pádem nenadýmá.
  • Tvaroh a lučina hotový pokrm nejen skvěle chuťově doladí, ale navíc dodají i potřebné bílkoviny a vápník. 

Ingredience: 4 porce

Na karbanátky:  
červená čočka 200 g 
dýně hokaido 200 g 
cibule 100 g 
vejce 1 ks 
čočková mouka 30 g 
2 stroužky česneku 6 g 
sůl 4 g 
řepkový olej 50 g 
Na dip:  
měkký tvaroh 0,5 % tuku 125 g 
lučina 100 g 
1 stroužek česneku 3 g 
pažitka nebo kopr dle chuti 5 g 

Postup

  1. strouhání dýně na struhadleČervenou čočku uvaříme dle návodu. Přecedíme a necháme dobře odkapat a vychladnout.
  2. Cibuli nakrájíme nadrobno. Dýni oloupeme, zbavíme semínek a dužinu nastrouháme nahrubo. Na lžíci oleje orestujeme a necháme zesklovatět cibuli, poté přidáme nastrouhanou dýni a krátce opečeme. Necháme vychladnout.
  3. Čočku promícháme s dýní, přidáme vejce, utřený česnek, sůl a čočkovou mouku (množství dle potřeby, abychom dosáhli kompaktní hmoty). 
  4. Na pánvi rozehřejeme olej. Ze směsi tvarujeme karbanátky, které opékáme po obou stranách dozlatova.
  5. Hotové karbanátky podáváme s dipem, který jsme si připravili smícháním tvarohu s lučinou, utřeným česnekem a nasekanou pažitkou nebo koprem. 
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal 457 149  1 829  350-550 kcal/porci
bílkoviny g  25,4 8,3  102  -
sacharidy g 34,6  11,3  139  -
   z toho cukry g  6,7 2,2  26,8  -
tuky g  23,8 7,7  95,2  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  4,1 1,3  16,4  ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g 7,8  2,5  31,1  ≥ 1,4 g/100 g
sůl g 1,14  0,37  4,55  ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (lehké jídlo).  



Mohlo by vás také zajímat: