Recepty 20. 9. 2023 | Bc. Martina DrtinováBc. Martina Drtinová

Perníkový koláč se švestkami

I malý kousek tohoto koláče vám dokáže rozjasnit den. Perník je tradičně plný chutí a kořeněných sladkých vůní, v našem podání navíc doplněn o šťavnaté sladkokyselé švestky. Tomu zkrátka nejde odolat. A pokud i u vašich dětí patří perník mezi top moučníky, pak vám ručíme za to, že s tímto receptem doma jednoznačně zabodujete.

Foto: Pavla Vomastková
  • Perník a perníková těsta mají v české kuchyni dlouhou tradici. Od původně vytlačovaných perníků, přes vykrajované, až právě po lité perníky na plech. Jeden takový si dnes upečeme i my. Typické perníkové koření v něm samozřejmě nechybí, těsto jsme ale obohatili o bílý jogurt, který moučníku dodá vláčnost a chuťový šmrnc.
  • Mouku jsme tentokrát zvolili celozrnnou špaldovou, ale vy můžete použít i tradiční žitnou, z níž se perníky dříve výhradně pekli. Pokud dáváte přednost bílé pšeničné mouce, rovněž z té si můžete perník. Mějte na paměti, že každá mouka se při pečení chová jinak a v případě volby jiného druhu, než je uvedeno v receptu, bude potřeba upravit i poměr „tekutých“ surovin. 
  • Trochu netradičně jsme perník obložili švestkami. Ale protože švestky k nadcházejícímu podzimu prostě patří, volba byla jasná. Švestky jsou malé ovocné poklady plné výživných benefitů. Jsou bohaté na vlákninu, vitamíny C a K, které podporují imunitní systém a zdravou krevní srážlivost. Obsahují také antioxidanty, které chrání buňky před poškozením volnými radikály. Díky svému nízkému obsahu kalorií jsou ideálním doplňkem pro hubnutí. Švestky navíc podporují zdravou trávicí soustavu a pomáhají udržet normální hladinu cukru v krvi. Jejich sladká chuť z nich dělá oblíbenou pochoutku v různých pokrmech a nejinak je tomu i v našem receptu. Ten si můžete připravit nyní v sezóně ze švestek čerstvých, později pak klidně ze zamražených. Proto, až si budete dělat zásobu švestek na zimu, doporučujeme je předem rozpůlit a vypeckovat. Ostatně to oceníte i při přípravě jiných moučníků se švestkami.

Ingredience: 24 porcí

Na těsto:  
bílý jogurt 1,5 % tuku 200 ml 
třtinový cukr 80 g 
řepkový olej 70 g 
vejce 2 ks 
celozrnná špaldová mouka 120 g 
prášek do pečiva bez fosfátů 6 g 
kakao 10 g 
perníkové koření 5 g 
skořice 3 g 
rum (tuzemák) 30 ml 
švestky 500 g 
Na drobenku:  
polohrubá mouka 60 g 
třtinový cukr 30 g 
změklé máslo 30 g 
skořice 4 g 
rum (tuzemák) 5 ml 

Postup 

  1. příprava švestkového koláčeV míse společně promícháme všechny tekuté ingredience - vejce, olej, rum a jogurt.
  2. Do druhé mísy si odvážíme sypké suroviny (mouku, kypřicí prášek, kakao, koření a cukr), promícháme a vsypeme je k tekuté části těsta. Metlou nebo elektrickým šlehačem vymícháme hladké těsto.
  3. Koláčovou formu si vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Pokud máte formu s nepřilnavým povrchem, vymazávat nemusíte. Do formy vlijeme těsto a povrch uhladíme.
  4. Omyté švestky rozpůlíme a zbavíme pecek. Půlky švestek poskládáme na koláč rozkrojenou částí nahoru.
  5. Suroviny na drobenku (kromě rumu) vložíme do mísy a mnutím rukama vytvoříme posypku. Nakonec přidáme rum a už jen zlehka promneme. Takto připravenou drobenkou posypeme povrch koláče.
  6. Koláč vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme přibližně 35 minut. Propečenost vyzkoušíme špejlí.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

24 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal 108  204  2 951  ≤ 110 kcal/porci
bílkoviny g 2,1  51,1  -
sacharidy g 13,2  24,9   316 -
   z toho cukry g  7,2 13,6  172  -
tuky g 4,9  9,3   117 -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g 1,2  2,2  28,4  ≤ 6 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,4 g/100 g
vláknina g 1,1  25,6  -
sůl g 0,08  0,14  1,81  ≤ 1 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 20 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).



Mohlo by vás také zajímat: