Receptů na švestkový koláč je nespočet a jistě i vy máte ten svůj oblíbený. Nicméně proč nevyzkoušet i něco nového? Náš švestkový koláč je vhodný i pro vegetariány. A až se vám švestky omrzí, můžete si ho připravit s jakýmkoli jiným ovocem. Skvěle bude chutnat s broskvemi, vyzkoušet můžete i sezónní ostružiny. Anebo zanedlouho jablka či hrušky.
Švestkový koláč hrnkový s ovesnou drobenkou
Švestková sezóna je v plném proudu. Pokud se i vám letos urodilo, nebo jste dostali přebytky od sousedů, či si švestky koupili, máme pro vás skvělý tip na moučník. Vyzkoušejte tento snadný recept na lahodný a univerzální koláč, který bude skvěle chutnat nejen se švestkami, ale s jakýmkoli sezónním ovocem. Hodit se bude vždy, když budete chtít rychlý a zdravý odpolední dezert ke kávě nebo svačinu pro celou rodinu.
- Švestky, kterými se v tuto dobu stromy modrají, jsou skvělými plody vhodnými k mlsání. Až 84 % plodu tvoří voda. Na bílkoviny a tuky jsoou chudé, nejvyšší podíl tvoří samozřejmě sacharidy, a to 15 g na 100 g. Většina z nich jsou jednoduché cukry, které jsou zodpovědné za lahodnou sladkou chuť, jsou-li švestky dobře zralé. Vyšší obsah cukru vyvažuje zastoupení vlákniny (2,5 g na 100 g). Švestky jsou bohaté na draslík, hořčík a železo. Kromě toho obsahují i celou řadu vitamínů. Za zmínku stojí betakaroten, vitamín E, dále vitamíny B1, B2 a C.
- Obsah vlákniny v koláči navyšuje celozrnná špaldová mouka. Ta má ostatně i celou řadu dalších benefitů. Je zdrojem vitamínů skupiny B a minerálů železa a zinku. Špaldová mouka navíc dodává pokrmům výraznější oříškovou chuť a hutnější strukturu. Kromě ovocných koláčů se tak skvěle hodí například i do perníku nebo do receptů na slané pečivo - domácí semínkový chléb, špaldové housky nebo bagetky.
Ingredience: 34 porcí
Na koláč: | |
2 hrnky celozrnné špaldové mouky | 240 g |
1/4 hrnku mletých mandlí |
45 g |
2/3 hrnku třtinového cukru | 140 g |
1 lžička prášku do pečiva | 5 g |
1 lžička jedlé sody |
5 g |
1 lžička kukuřičného škrobu | 5 g |
2 hrnky sójového mléka | 480 ml |
1/3 hrnku řepkového oleje | 80 ml |
švestky (příp. jiné ovoce) | 600 g |
1 lžička citrónové šťávy | 5 ml |
vanilkový extrakt | 1 g |
sůl | 1 g |
skořice | 1 g |
Na drobenku | |
1/2 hrnku jemných ovesných vloček | 50 g |
1/2 hrnku hladké špaldové mouky | 60 g |
1/4 hrnku světlého třtinového cukru | 70 g |
1 lžíce rostlinného tuku (nebo másla) | 20 g |
Postup
- Sójové mléko smícháme s citrónovou šťávou a necháme chvíli odstát. Troubu předehřejeme na 180° C.
- Formu či plech o rozměru 35x25 cm vyložíme pečicím papírem.
- Švestky (či jiné sezónní ovoce) rozpůlíme, případně nakrájíme na měsíčky.
- Ve větší míse smícháme mleté mandle, mouku, prášek do pečiva, sodu, škrob, sůl a skořici.
- K mléku s citronem přisypeme cukr, přilijeme olej a vanilkový extrakt. Tuto směs opatrně vmícháme do suchých ingrediencí.
- Vzniklé těsto vlijeme do připravené formy (či na plech) a povrch uhladíme stěrkou. Na těsto navrstvíme ovoce.
- Drobenku připravíme smícháním mouky, ovesných vloček, třtinového cukru a rostlinného tuku (nebo másla). Koláč s ní rovnoměrně posypeme.
- Pečeme přibližně 45 minut, dokud drobenka není zlatavá.
- Upečený koláč vyndáme z trouby a před zakrojením necháme alespoň 20 minut chladnout na mřížce.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
34 porcí | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 106 | 200 | 3 620 | 110 kcal/porci |
bílkoviny | g | 2,3 | 4,3 | 78 | - |
sacharidy | g | 15 | 28 | 509 | - |
z toho cukry | g | 8 | 15 | 274 | - |
tuky | g | 4,1 | 7,6 | 138 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 0,6 | 1,1 | 19 | ≤ 6 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,4 g/100 g |
vláknina | g | 1,3 | 2,4 | 43 | |
sůl | g | 0,2 | 0,3 | 6,1 | ≤ 1 g/100 g |
přidaný cukr | g | 6,2 | 12 | 210 | ≤ 20 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).