- Mrkvové těsto je velmi vděčné. Díky mrkvi je vláčné a křehké zároveň, obsažený betakaroten navíc zbarví těsto krásně dooranžova. Mrkev má ale celou řadu dalších benefitů. Kromě ostatních vitamínů (B, C, D) a minerálních látek (vápník, zinek či železo) jsou to i jiné prospěšné látky, zejména vláknina.
- Ostatně prospěšnou vlákninu dodá taštičkám i celozrnná mouka. Jen je třeba mít na paměnit, že chuťově i technologicky se celozrnná mouka chová trochu jinak než mouka „klasická“. Pokud tedy s celozrnnou moukou nemáte dosud žádné zkušenosti, zpočátku jí můžete použít jen polovinu a zbytek doplnit moukou klasickou. V případě, že s celozrnnou moukou již běžně pečete, můžete klidně použít jen tu.
- Na náplň jsme použili kombinaci tvarohu a povidel. Obě suroviny se skvěle chuťově doplňují. Povidla mrkvánky krásně osladí. Můžete je ale nahradit i oblíbenou marmeládou. Jen volte raději nějakou hustší. Tvaroh dodá ke sladké náplni ten správný, příjemně nakyslý chuťový kontrast. Navíc je bohatý na bílkoviny a vápník.
Ingredience: 14 porcí
mrkev | 180 g |
celozrnná mouka | 180 g |
polotučný tvaroh | 180 g |
máslo | 60 g |
švestková povidla | 60 g |
Postup
- Mrkev oškrábeme a nastrouháme najemno.
- Přidáme mouku, změklé máslo (nebo rostlinný tuk vhodný na pečení) a vypracujeme těsto.
- Těsto rozválíme na tenko a vykrajujeme kolečka o průměru cca 8–10 cm.
- Doprostřed každého kolečka dáme lžičku tvarohu a trochu povidel. Přehneme napůl a kraje důkladně zmáčkneme vidličkou, aby nám náplň nevytekla.
- Taštičky klademe na pečicí papír a vložíme do trouby vyhřáté na 180° C. Pečeme cca 12–15 minut.
- Před podáváním můžeme lehce pocukrovat, protože do těsta není přidán žádný cukr a je jen lehce sladké díky mrkvi a náplň díky povidlům.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
14 porcí | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 99 | 213 | 1 387 | 100 kcal/porci |
bílkoviny | g | 4 | 8,5 | 55 | - |
sacharidy | g | 13 | 28 | 179 | - |
z toho cukry | g | 2 | 4,2 | 27,3 | - |
tuky | g | 4,1 | 9 | 58 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 2,4 | 5,2 | 33,6 | ≤ 6 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,4 g/100 g |
vláknina | g | 1,5 | 3,3 | 22 | |
sůl | g | 0 | 0,1 | 0,4 | ≤ 1 g/100 g |
přidaný cukr | g | 1 | 2,2 | 14,5 | ≤ 20 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).