- Proč bychom na kapustu neměli zapomínat? „Pár“ důvodů by se našlo. Tak například podporuje duševní vitalitu a schopnost soustředit se, díky vysokému obsahu vlákniny reguluje činnost střev, zbavuje střeva odpadních látek a působí preventivně proti zácpě. Kromě toho pomáhá snižovat cholesterol, posilovat imunitní systém, chránit náš zrak, zlepšovat náladu, pozitivně působí i na pružnost kůže a lesk vlasů. To všechno mají na svědomí látky, které kapusta obsahuje – vitamín C, vitamín K, vitamíny skupiny B, lutein, betakaroten, draslík, vápník, hořčík…
- Máte rádi, když to v salátu pěkně křupne? My také! Klasické krutonky z pečiva jsme v tomto salátu vyměnili za uzené tofu a tím jsme salát doplnili o pěknou porci kvalitních rostlinných bílkovin. V tofu nechybí ani vápník či mangan, z vitamínů pak nejvíce ty ze skupiny B či vitamín K. Také tofu má příznivý vliv na cholesterol a také na náš kardiovaskulární systém.
Ingredience: 2 porce
Na salát: | |
hlávková kapusta | 400 g |
dmBio uzené tofu | 200 g |
řepkový olej | 15 g |
dmBio vlašské ořechy | 30 g |
vodní meloun bez pecek | 100 g |
Na zálivku: | |
řepkový olej | 45 g |
hrubozrnná hořčice | 20 g |
dmBio med | 15 g |
šťáva z ½ limetky | |
sůl | 1 g |
Postup
- Kapustu důkladně omyjeme a nakrájíme na proužky. Vložíme je do hrnce s vroucí osolenou vodou a 1-2 minuty povaříme.
- Po uvaření kapustu zchladíme ve studené vodě a necháme okapat. Kapusta díky tomu zůstane krásně zelená a křupavá.
- Vlašské ořechy nasekáme nahrubo a opečeme nasucho na pánvi.
- Tofu osušíme a nakrájíme na malé kostičky (ca 1x1 cm). Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje a osmahneme na něm tofu dokřupava.
- Na zálivku si smícháme všechny suroviny a vymícháme do hladké emulze.
- Ve velké míse promícháme kapustu s vlašskými ořechy a melounem, přimícháme zálivku. Navrch nasypeme opečené tofu a podáváme.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
2 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 595 | 142 | 1 191 | 400-700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 21,7 | 5,2 | 43,4 | - |
sacharidy | g | 17,4 | 4,1 | 34,8 | - |
z toho cukry | g | 12,1 | 2,9 | 24,3 | - |
tuky | g | 49,2 | 11,7 | 98,3 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 4,7 | 1,1 | 9,4 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 11,2 | 2,7 | 22,3 | ≥ 1,2 g/100 g |
sůl | g | 1,02 | 0,24 | 2,04 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).
Tento recept vznikl ve spolupráci s dm a kampaní Ženské zdraví.