Recepty 23. 8. 2023 | Bc. Martina Drtinová

Kapustový salát s melounem a tofu krutóny

Kapusta - nedoceněná zelenina, kterou většině z nás kdysi znechutily školní jídelny. Zapomeňte teď ale na nevzhledné „cosi“! My pro vás máme moderní a svěží recept, díky němuž si kapustu zamilujete. Vyzkoušejte tento netradiční salát, který skvěle poslouží jako oběd do teplých letních dnů, protože osvěží i zasytí zároveň.

Foto: Pavla Vomastková
  • Proč bychom na kapustu neměli zapomínat? „Pár“ důvodů by se našlo. Tak například podporuje duševní vitalitu a schopnost soustředit se, díky vysokému obsahu vlákniny reguluje činnost střev, zbavuje střeva odpadních látek a působí preventivně proti zácpě. Kromě toho pomáhá snižovat cholesterol, posilovat imunitní systém, chránit náš zrak, zlepšovat náladu, pozitivně působí i na pružnost kůže a lesk vlasů. To všechno mají na svědomí látky, které kapusta obsahuje – vitamín C, vitamín K, vitamíny skupiny B, lutein, betakaroten, draslík, vápník, hořčík…
  • Máte rádi, když to v salátu pěkně křupne? My také! Klasické krutonky z pečiva jsme v tomto salátu vyměnili za uzené tofu a tím jsme salát doplnili o pěknou porci kvalitních rostlinných bílkovin. V tofu nechybí ani vápník či mangan, z vitamínů pak nejvíce ty ze skupiny B či vitamín K. Také tofu má příznivý vliv na cholesterol a také na náš kardiovaskulární systém.

Ingredience: 2 porce

Na salát:  
hlávková kapusta 400 g 
dmBio uzené tofu 200 g 
řepkový olej 15 g 
dmBio vlašské ořechy 30 g 
vodní meloun bez pecek 100 g 
Na zálivku:  
řepkový olej 45 g 
hrubozrnná hořčice 20 g 
dmBio med 15 g 
šťáva z ½ limetky  
sůl 1 g

Postup

  1. kapustový salát s uzeným tofuKapustu důkladně omyjeme a nakrájíme na proužky. Vložíme je do hrnce s vroucí osolenou vodou a 1-2 minuty povaříme.
  2. Po uvaření kapustu zchladíme ve studené vodě a necháme okapat. Kapusta díky tomu zůstane krásně zelená a křupavá.
  3. Vlašské ořechy nasekáme nahrubo a opečeme nasucho na pánvi.
  4. Tofu osušíme a nakrájíme na malé kostičky (ca 1x1 cm). Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje a osmahneme na něm tofu dokřupava.
  5. Na zálivku si smícháme všechny suroviny a vymícháme do hladké emulze.
  6. Ve velké míse promícháme kapustu s vlašskými ořechy a melounem, přimícháme zálivku. Navrch nasypeme opečené tofu a podáváme.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

2 porce
energetická hodnota (kcal) kcal 595 142   1 191 400-700 kcal/porci
bílkoviny g 21,7  5,2  43,4  -
sacharidy g  17,4 4,1  34,8  -
   z toho cukry g  12,1 2,9  24,3  -
tuky g 49,2 11,7  98,3  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g 4,7  1,1  9,4  ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g 11,2 2,7  22,3  ≥ 1,2 g/100 g
sůl g 1,02  0,24  2,04  ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).

Tento recept vznikl ve spolupráci s dm a kampaní Ženské zdraví.

logo dm



Mohlo by vás také zajímat: