- Candát je sladkovodní dravec, má jemné bílé maso a minimum kostí. Pyšní se vysokým obsahem bílkovin. Hodí se i při dietách, protože na 100 g obsahuje jen 340 kJ. Má málo tuku, ale obsahuje důležité omega 3 mastné kyseliny. Kromě toho je důležitým zdrojem vitamínu B12 i dalších vitamínů skupiny B, dále vitamínu A, D a také fosforu, zinku, selenu, vápníku či jódu.
- V receptu jsme použili i kurkumu, koření, které dodá pokrmu krásnou žlutooranžovou barvu. A to díky kurkuminu. Ten je ovšem zodpovědný nejen za barvu tohoto koření, ale má silné protizánětlivé a antioxidační účinky. Proto na kurkumu v jídelníčku nezapomínejte.
Ingredience: 2 porce
čerstvý filet z candáta | 300 g |
řepkový olej | 30 g |
sůl | 2,5 g |
bílý pepř | 0,5 g |
Na omáčku: | |
menší šalotka | 60 g |
dmBio pomerančová šťáva | 200 ml |
dmBio kurkuma | 5 g |
hořčice | 15 g |
kukuřičný škrob | 5 g |
12% smetana na vaření | 30 g |
Na přílohu: | |
dmBio kuskus | 100 g |
mražený hrášek | 200 g |
stroužek česneku | 6 g |
řepkový olej | 15 g |
sůl | 2,5 g |
Postup
- Filety z candáta z obou stran osolíme, opepříme bílým pepřem a vložíme do pekáčku. Zakápneme 2 lžícemi oleje, pekáček přikryjeme alobalem a vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C. Pečeme přibližně 15-20 minut.
- Zatímco se nám ryba peče, připravíme si kuskus. Na lžíci oleje si lehce osmahneme nadrobno nakrájený stroužek česneku (pozor, aby nezhořkl). Přidáme mražený hrášek a krátce podusíme. Vsypeme kuskus, osolíme, podlijeme vodou v poměru 1 : 1,5 (1 díl kuskusu a 1,5 dílu vody). Na mírném ohni dusíme asi 3 minuty, poté odstavíme z plotny a necháme odpočinout pod pokličkou až do servírování.
- Na pánvičce si rozehřejeme lžíci oleje a zpěníme na něm šalotku. Zasypeme kurkumou, necháme lehce provonět a zalijeme džusem. Omáčku částečně zredukujeme.
- Kukuřičný škrob promícháme se smetanou a vlijeme do omáčky a již jen krátce povaříme, abychom získali hladkou jemnou omáčku.
- Filety na talíři polijeme pomerančovou omáčkou a podáváme s kuskusem.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
2 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 695 | 138 | 1391 | 400-700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 42,6 | 8,5 | 85,2 | - |
sacharidy | g | 65,4 | 13 | 130,8 | - |
z toho cukry | g | 22,2 | 4,4 | 44,3 | - |
tuky | g | 27,9 | 5,5 | 55,8 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 3,3 | 0,7 | 6,6 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 10,1 | 2 | 20,3 | ≥ 1,2 g/100 g |
sůl | g | 3,15 | 0,62 | 6,29 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).
Tento recept vznikl ve spolupráci s dm a kampaní Ženské zdraví.