I když původ chilli con carne není úplně jasný, jedná se o typický Tex-Mex pokrm, tedy jídlo z pomezí střední Ameriky a Mexika, odkud si brzy našel oblibu po celém světě.
Chilli con carne - chutný a vyvážený pokrm, oblíbený po celém světě
Chilli con carne je pikantní, dušená lahůdka plná masa, fazolí, rajčat a koření. V našem podání chuťově vychytaná a nutričně vyvážená. Navíc je to jídlo z jednoho hrnce, takže odpadá následné mytí hromady nádobí. Jednoduše recept, který potěší.
- Chilli con carne je výživově bohatý pokrm. Jeho tradičním základem je mleté hovězí maso, ale setkat se můžete i s variantou vepřového, krůtího či jehněčího masa. Anebo, v případě chilli sin carne, s vegetariánskou verzí bez masa.
- Nedílnou součástí receptu jsou ale fazole, které jsou zdrojem rostlinných bílkovin, komplexních sacharidů a vlákniny, důležité pro zdravou střevní mikrobiotu. V luštěninách navíc najdeme i celou řadu mikronutrientů, jako je draslík, hořčík, železo, měď, selen, zinek a vitamíny, zejména skupiny B.
Ingredience: 4 porce
mleté libové hovězí maso (z kýty) | 500 g |
1 plechovka krájených rajčat | 400 g |
1 plechovka červených fazolí | 400 g |
rajčatový protlak | 70 g |
voda | 200 ml |
1 červená cibule | 80 g |
2 stroužky česneku | 6 g |
drcený kmín | 5 g |
sladká mletá paprika | 3 g |
chilli vločky | 3 g |
sůl | 5 g |
třtinový cukr | 12 g |
holandské kakao | 12 g |
řepkový olej | 40 g |
Na podávání: | |
zakysaná smetana 10 % tuku | 100 g |
4 ks celozrnné bagetky | 240 g |
Postup
- Troubu si předehřejeme na 160 °C.
- V hrnci se silným dnem si rozpálíme řepkový olej, na kterém osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Po chvilce přidáme na plátky pokrájený česnek a jen krátce osmahneme. Přisypeme kmín, papriku a chilli vločky a necháme krátce rozvonět.
- Do hrnce přidáme mleté maso, které vařečkou oddělujeme a důkladně opékáme ze všech stran.
- Opečené maso osolíme, přidáme cukr a rajčatový protlak a zarestujeme.
- K masu vyklopíme plechovku rajčat, zalijeme vodou, promícháme, přiklopíme pokličkou a vložíme do vyhřáté trouby. Zhruba po hodině přidáme do hrnce scezené fazole, přimícháme kakao a vrátíme ještě asi na 20 minut do trouby.
- Servírujeme se lžící zakysané smetany a celozrnnou bagetkou.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
4 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 641 | 124 | 2 564 | 400-700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 46 | 8,9 | 184,1 | - |
sacharidy | g | 58,4 | 11,3 | 233,7 | - |
z toho cukry | g | 16,5 | 3,2 | 65,9 | - |
tuky | g | 22 | 4,2 | 87,9 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 5,6 | 1,1 | 22,3 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 10,8 | 2,1 | 43 | ≥ 1,2 g/100 g |
sůl | g | 3,25 | 0,63 | 13,01 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).