Recepty 13. 9. 2023 | Bc. Martina DrtinováBc. Martina Drtinová

Chilli con carne - chutný a vyvážený pokrm, oblíbený po celém světě

Chilli con carne je pikantní, dušená lahůdka plná masa, fazolí, rajčat a koření. V našem podání chuťově vychytaná a nutričně vyvážená. Navíc je to jídlo z jednoho hrnce, takže odpadá následné mytí hromady nádobí. Jednoduše recept, který potěší.

Chilli con carne
Foto: Pavla Vomastková

I když původ chilli con carne není úplně jasný, jedná se o typický Tex-Mex pokrm, tedy jídlo z pomezí střední Ameriky a Mexika, odkud si brzy našel oblibu po celém světě. 

  • Chilli con carne je výživově bohatý pokrm. Jeho tradičním základem je mleté hovězí maso, ale setkat se můžete i s variantou vepřového, krůtího či jehněčího masa. Anebo, v případě chilli sin carne, s vegetariánskou verzí bez masa.
  • Nedílnou součástí receptu jsou ale fazole, které jsou zdrojem rostlinných bílkovin, komplexních sacharidů a vlákniny, důležité pro zdravou střevní mikrobiotu. V luštěninách navíc najdeme i celou řadu mikronutrientů, jako je draslík, hořčík, železo, měď, selen, zinek a vitamíny, zejména skupiny B.

Ingredience: 4 porce

mleté libové hovězí maso (z kýty) 500 g 
1 plechovka krájených rajčat 400 g 
1 plechovka červených fazolí 400 g 
rajčatový protlak  70 g 
voda 200 ml 
1 červená cibule 80 g 
2 stroužky česneku 6 g 
drcený kmín 5 g 
sladká mletá paprika 3 g 
chilli vločky 3 g 
sůl 5 g 
třtinový cukr 12 g 
holandské kakao 12 g 
řepkový olej 40 g
Na podávání:  
zakysaná smetana 10 % tuku 100 g 
4 ks celozrnné bagetky 240 g 

Postup 

  1. Mleté hovězí masoTroubu si předehřejeme na 160 °C.
  2. V hrnci se silným dnem si rozpálíme řepkový olej, na kterém osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Po chvilce přidáme na plátky pokrájený česnek a jen krátce osmahneme. Přisypeme kmín, papriku a chilli vločky a necháme krátce rozvonět.
  3. Do hrnce přidáme mleté maso, které vařečkou oddělujeme a důkladně opékáme ze všech stran.
  4. Opečené maso osolíme, přidáme cukr a rajčatový protlak a zarestujeme.
  5. K masu vyklopíme plechovku rajčat, zalijeme vodou, promícháme, přiklopíme pokličkou a vložíme do vyhřáté trouby. Zhruba po hodině přidáme do hrnce scezené fazole, přimícháme kakao a vrátíme ještě asi na 20 minut do trouby.
  6. Servírujeme se lžící zakysané smetany a celozrnnou bagetkou.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  641 124  2 564  400-700 kcal/porci
bílkoviny g  46 8,9  184,1  -
sacharidy g  58,4 11,3  233,7  -
   z toho cukry g  16,5 3,2   65,9 -
tuky g  22 4,2   87,9 -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  5,6 1,1  22,3  ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  10,8 2,1   43 ≥ 1,2 g/100 g
sůl g 3,25  0,63   13,01 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).



Mohlo by vás také zajímat: