Neznám sice výsledky statistik, ale domnívám se, že řada z vás to má podobně. Odtud se tedy také odpíchnu – zimní pokrmy by měly být vydatné, snadno nachystatelné, horké a ano, i nutričně vyvážené a podporující odolnost organismu. Z uvedeného mi jasně vyplývají 2 kandidáti – polévky a pokrmy z jednoho hrnce/pánve či jiné nádoby.
Ideální zimní jídelníček? Syté polévky a jídla z jednoho hrnce
Ráda bych na úvod psala o malebné zimě, vločkách něžně klesajícími k zemi a zasněném výrazu ve tváři s teplým nápojem v ruce a vlahým jablečným závinem na dosah. Bohužel se mi vtíravě vnucují myšlenky na krutá fakta – návraty domů již za tmy, lezavo, bláto a touha na vše, jen ne na vaření nutričně vyvážených večeří.
Polévka – do zimy to pravé
Zimní polévka má nelehký úkol – řádně zasytit, dodat tolik potřebnou zeleninu a nebýt složitá na přípravu.
- Zeleninová složka může být zastoupena rajčatovým protlakem nebo sterilovanými rajčaty, dýněmi, mraženým špenátem, kapustou, kořenovou zeleninou, cibulí, česnekem, kysaným zelím nebo červenou řepou. Samozřejmě můžete použít jakoukoli zeleninu, ale uvedené druhy jsou v zimních měsících běžně k dostání a nevyznačují se unylou chutí jako například lednová rajčata.
- K zasycení slouží především bílkoviny – vejce, maso, strouhaný tvrdý sýr, čerstvý sýr, mozzarrela, rybí filé, tofu, luštěniny. Luštěniny představují samostatnou kapitolu, protože obsahují jak sacharidy, tak bílkoviny a v případě polévek plní také trošku roli zeleniny. Tak či onak, luštěninové polévky v zimě jsou nejvíc!
- Polévku je vhodné doplnit i o sacharidy – buď v podobě zavářky, nebo opražených kostiček pečiva.
- Polévka jako grunt staví na vývaru, který si nejlépe připravte do zásoby, vlijte do plastových uzavíratelných lahví a ty zamrazte.
Několik typů kombinací pro inspiraci
ZELENINA | BÍLKOVINA | SACHARID | DOPLNĚK |
Špenát | Lučina | Opražené kostičky staršího pečiva | Lžíce zakysané smetany |
Dýně hokaido | Trhané kuřecí maso | Opečená tortilla | Opražená dýňová semínka |
Rajčata/protlak, kořenová zelenina |
Strouhaný sýr Vaječná zavářka (lžička hrubé mouky a rozkvedlané vejce) |
Bulgur | Petrželová nať |
Kořenová zelenina, cibule, česnek | Maso/játrové knedlíčky | Tětoviny | Petrželová nať |
Hrách | Opečený pátek nebo uzené tofu | Chléb | Opečená cibulka |
Červená čočka | Rybí filé | Bageta | Chilli papričky, kokosové mléko |
Kořenová zelenina, cibule, česnek, houby | Tofu | Kroupy, chléb | Libeček, celerová nať |
Všechno pěkně dohromady
Druhým zimním oblíbencem jsou jídla z jednoho hrnce. Jsou rychlá, snadno znovu ohřívatelná a vejde se do nich spousta zeleniny. Nemusí jít zdaleka jen o guláš, za jídla z jednoho hrnce považuji i ty, kde hraje hlavní úlohu toustovač nebo pánev.
Oblíbenou večeří jsou třeba chlebáky alias „klasické tousty“ potřené hořčicí, se sýrem, šunkou, červenou cibulí a zapečené v toustovači. Jejich půvab spočívá v tom, že na rozdíl od toustových chlebů více zasytí a vyznačují se mnohem větší křupavostí.
Tipem na rychlou večeři jsou také míchaná vajíčka, na které před dokončením nasypete sýr nebo dáte plátky sýra, připlácnete na pečivo a to ještě na pánvi necháte trošku zapéct.
Zelenina nesmí ani v zimě chybět
Na zeleninové saláty nebývá úplně největší chuť, ale nakládaná zelenina, nebo orestovaná mražená zeleninová směs jsou docela dobrou volbou. Prima jsou také různé zelné saláty, které stačí nadělat do zásoby a mít pěkně po ruce v lednici.
Několik typů kombinací pro inspiraci
ZELENINA | BÍLKOVINA | SACHARID | DOPLNĚK |
Mrkev, celer, červená řepa, červená cibule, česnek, červená paprika – pečené v troubě s kořením a olivovým olejem | Balkánský sýr | Brambory/batáty | Dip z polotučného tvarohu a lžíce majonézy nebo zakysané smetany, sůl, pepř |
Cibule, česnek, mrkev, řapíkatý celer | Mleté maso/sójový granulát, sýr | Těstoviny | Tento pokrm je geniální. Základní boloňské omáčky udělejte rozhodně víc, protože část můžete sníst jako klasiku s těstovinami a parmezánem, jindy přidejte fazole, kukuřici, chilli, krajíc chleba a máte další variantu a konečně do třetice – směs zabalte do tortilly, posypte sýrem a v toustovači zapečte. |
Ledový salát, červená cibule, rajčata | Trhané maso | Celozrnná tortilla | Česnekový dip |
Cibule, česnek, dýně hokaido, špenát, mrkev | Cizrna, kokosové mléko | Dlouhozrnná rýže | Kari koření |