Luštěniny jsou zdrojem kvalitních rostlinných bílkovin, vlákniny, některých vitaminů (skupiny B), minerálních látek (zejména draslíku, fosforu, vápníku, mědi, železa, zinku a některých dalších) a řady biologicky aktivních látek, které chrání před vznikem civilizačních onemocnění. Výhodou luštěnin je také jejich nízký glykemický index, nevychýlí nám tolik hladinu cukru v krvi a na dlouhou dobu nás zasytí. Luštěniny by tedy neměly rozhodně v jídelníčku chybět! A polévky jsou určitě skvělou volbou nejen na podzimní a zimní období.
Toskánská luštěninová polévka
Luštěniny v českých jídelníčcích často chybí, což je velká škoda. Inspirujte se například středomořskou kuchyní a vyzkoušejte tuto hustou toskánskou polévku!
Kromě luštěnin je tato polévka bohatá na zeleninu, můžete do ní přidat téměř jakoukoli zeleninu, kterou zrovna budete mít k dispozici (kapustu, zelí, petržel, kedlubnu apod.). Také volba luštěnin je na vás a hodí se všechny druhy fazolí i čočky. Při přípravě této polévky zužitkujete i starší pečivo, které polévku zahustí a pokud použijete celozrnné pečivo, tak i obohatí o další vlákninu. Polévka je opravdu hustá a vydatná a podává se spíše jako hlavní jídlo.
Suroviny
luštěniny (v suchém stavu, například směs fazolí a čočky) | 180 g |
brambory | 380 g |
celer bulva | 250 g |
mrkev | 250 g |
rajčata | 150 g |
cibule | 150 g |
česnek | 12 g |
řepkový nebo olivový olej | 15 ml |
starší pečivo (bílá houska) | 50 g |
vývar zeleninový | 500 ml |
sůl | 5 g |
bobkový list | 1 g |
tymián čerstvý | 1 g |
rozmarýn | 1 g |
pepř | 1 g |
voda | 450 ml |
Postup
Luštěniny (lze použít libovolnou směs luštěnin - různé druhy fazolí, čočky apod.) si předem namočíme a uvaříme doměkka. Zeleninu si očistíme, cibuli a česnek nakrájíme nadrobno, mrkev a celer můžeme nakrájet na větší kusy. Na oleji osmahneme cibuli, po chvíli přidáme i mrkev, celer, česnek a koření a chvíli restujeme. Zalijeme vývarem (případně vodou) a přivedeme k varu. Přidáme pokrájené oloupané brambory a zvolna vaříme. Po cca 20 minutách přidáme i pokrájená rajčata, uvařené luštěniny a zahustíme nadroleným chlebem nebo jiným pečivem. Dle potřeby zředíme vývarem nebo vodou, polévka by však měla být hustá. Vaříme, dokud není všechna zelenina a brambory měkké. Dle potřeby dochutíme, nejlepší je polévka odleželá druhý den.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
6 porcí | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 277,7 | 75,5 | 1 666 | 100 kcal/100 g |
bílkoviny | g | 11,9 | 3,2 | 71,2 | - |
sacharidy | g | 45,9 | 12,5 | 275,1 | - |
z toho cukry | g | 5,1 | 1,4 | 30,6 | - |
tuky | g | 3,6 | 1 | 21,8 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 0,4 | 0,1 | 2,6 | ≤ 1,1 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,1 g/100 g |
vláknina | g | 10 | 2,7 | 60,1 | |
sůl | g | 1,2 | 0,3 | 7,3 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 2,5 g/100g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (polévky).