Recepty 9. 11. 2018 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Toskánská luštěninová polévka

Luštěniny v českých jídelníčcích často chybí, což je velká škoda. Inspirujte se například středomořskou kuchyní a vyzkoušejte tuto hustou toskánskou polévku!

Zdravá polévka
Toskánská luštěninová polévka - foto: Marek Žilka

Luštěniny jsou zdrojem kvalitních rostlinných bílkovin, vlákniny, některých vitaminů (skupiny B), minerálních látek (zejména draslíku, fosforu, vápníku, mědi, železa, zinku a některých dalších) a řady biologicky aktivních látek, které chrání před vznikem civilizačních onemocnění. Výhodou luštěnin je také jejich nízký glykemický index, nevychýlí nám tolik hladinu cukru v krvi a na dlouhou dobu nás zasytí. Luštěniny by tedy neměly rozhodně v jídelníčku chybět! A polévky jsou určitě skvělou volbou nejen na podzimní a zimní období.

Kromě luštěnin je tato polévka bohatá na zeleninu, můžete do ní přidat téměř jakoukoli zeleninu, kterou zrovna budete mít k dispozici (kapustu, zelí, petržel, kedlubnu apod.). Také volba luštěnin je na vás a hodí se všechny druhy fazolí i čočky. Při přípravě této polévky zužitkujete i starší pečivo, které polévku zahustí a pokud použijete celozrnné pečivo, tak i obohatí o další vlákninu. Polévka je opravdu hustá a vydatná a podává se spíše jako hlavní jídlo.

Suroviny 

luštěniny (v suchém stavu, například směs fazolí a čočky)  180 g
brambory 380 g
celer bulva 250 g
mrkev 250 g
rajčata 150 g
cibule 150 g
česnek 12 g
řepkový nebo olivový olej 15 ml
starší pečivo (bílá houska) 50 g
vývar zeleninový 500 ml
sůl 5 g
bobkový list  1 g
tymián čerstvý 1 g
rozmarýn 1 g
pepř 1 g
voda 450 ml

Postup

Luštěniny (lze použít libovolnou směs luštěnin - různé druhy fazolí, čočky apod.) si předem namočíme a uvaříme doměkka. Zeleninu si očistíme, cibuli a česnek nakrájíme nadrobno, mrkev a celer můžeme nakrájet na větší kusy. Na oleji osmahneme cibuli, po chvíli přidáme i mrkev, celer, česnek a koření a chvíli restujeme. Zalijeme vývarem (případně vodou) a přivedeme k varu. Přidáme pokrájené oloupané brambory a zvolna vaříme. Po cca 20 minutách přidáme i pokrájená rajčata, uvařené luštěniny a zahustíme nadroleným chlebem nebo jiným pečivem. Dle potřeby zředíme vývarem nebo vodou, polévka by však měla být hustá. Vaříme, dokud není všechna zelenina a brambory měkké. Dle potřeby dochutíme, nejlepší je polévka odleželá druhý den.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

6 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal  277,7 75,5 1 666 100 kcal/100 g
bílkoviny g  11,9 3,2 71,2 -
sacharidy g  45,9 12,5 275,1 -
z toho cukry g  5,1 1,4 30,6 -
tuky g  3,6 1 21,8 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  0,4 0,1 2,6 ≤ 1,1 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0 0 0 ≤ 0,1 g/100 g
vláknina g  10 2,7 60,1  
sůl g  1,2 0,3 7,3 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g 0 0 0 ≤ 2,5 g/100g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (polévky).



Mohlo by vás také zajímat: